Kramnyik újraprogramozta magát

2006.10.16. 13:24
Az orosz Vlagyimir Kramnyik a klasszikus időbeosztású és a rövidített partikban is többször nyert bolgár ellenfelénél a sakkvilágbajnoki döntőben. A bolgár Veszelin Topalovnak különleges képessége volt a partik nyílttá tételéhez, de a megnyeréséhez már nem. Stílusával eddig szimpátiát szerzett, a vécébotránnyal és a vádaskodással viszont ellendrukkereket.

A pénteken a rövidített játszmákkal és Vlagyimir Kramnyik győzelmével befejeződött elisztai sakkvilágbajnoki döntő örökre emlékezetes marad - állítja egybehangzóan valamennyi elemző és szaklap. Először is azért, mert tizenhárom éves megosztottságot szüntetett meg az orosz Kramnyik és a bolgár Veszelin Topalov összecsapása, végre csak egy bajnoka van a sakkozásnak.

Világbajnoki szint felett játszottak

Részint, mert az emlékezetes vécé- és pisibotrány után többen úgy gondolták, nem folytatják a mérkőző felek, a nemzetközi szövetség elnöke, Kirszan Iljumzsinov azonban rábírta őket, hogy asztalhoz üljenek. Kramnyik ugyan hátrányos helyzetbe került, mert az ötödik partiban játék nélkül lett a teljes pont Topalové, de beadta a derekát. Feltámadt a poraiból és a döntetlen utáni rövidítésben mindkét világossal vezetett partiját megnyerte.

Harmadsorban pedig azért, mert a tizenegy klasszikus partiból öt eldőlt, és általában a végletekig kijátszották a meccseket.

A szimpátia lehet Topalové

Topalov már visszavágót akar

A vesztes Veszelin Topalov csapata máris bejelentette, mielőbbi visszavágót akar. A revánsot illetően a bolgár fél másfél millió amerikai dolláros költséggel számol, helyszín- és időpontjavaslata szerint pedig Szófiában, jövő év március 3-tól ülne asztalhoz a két nagymester. A visszavágó tervével Topalov menedzsere, Szilvio Danailov állt elő a vasárnapi, szófiai sajtótájékoztatón, előrebocsátva, hogy már bele is kezdtek az újabb Topalov-Kramnyik csata szervezésébe, rögtön találtak szponzorokat, s a bolgár állam részéről is megvan a támogatás.

"A FIDE, a nemzetközi szövetség szabályzata megengedi, hogy volt világbajnok, vagy bármely nagymester, akinek 2700 feletti az értékpontszáma, kihívhatja az aktuális világbajnokot, amennyiben biztosítja a szükséges díjalapot, húsz százalékot leró a FIDE-nek és állja a szervezés költségeit" - jelentette ki Danailov.

"Egyértelműen Kramnyik az erkölcsi és szakmai győztes, ezzel nehéz vitatkozni" - kezdte értékelését a magyar válogatott korábbi kapitánya, Kállai Gábor. "A szimpátia lehet a Topalové, amit az átlag feletti kezdeményezőkészségével vívott ki. Különleges érzéke van ahhoz, hogy vihart okozzon a táblán, hatalmas energiákat képes egy támadásért feláldozni, ám ez csak egy jellemvonás, ennyivel még nem lehet világbajnoki címet nyerni" - tette hozzá.

Kállai úgy érzi, Kramnyik is tisztában volt azzal, hogy az első két parti után nem a valós erőviszonyoknak megfelelően álltak, hiszen 2-0-ő vezetett, és a realitás 1,5-0,5 lett volna a bolgárnak, aki kihagyta a döntő lehetőségeit, a gólvonalról hibázott.

Portisch megoldása használhatna Topalovnak

"Topalov elgondolkodhat azon, hogy egy sorozat elején miért teljesít gyengébben, miért nem képes a megfelelő ráhangolódásra. Portisch nagymesterünk ugyanilyen problémával küszködött, és ő úgy oldotta meg a helyzetet, hogy partnerével versenypartikat játszottak a tornákat megelőzően."

A szakember szerint bebizonyosodott, hogy az orosz nagymester a világ egyik legjobb párosmeccs-specialistája, az ő reagáló stílusának ez nagyon fekszik. Kaszparovot úgy verte 2000-ben, hogy egyszer sem kapott ki tőle, Lékó Péterrel szemben két éve pedig úgy, hogy az utolsó partiban mentette egyenlőre az állást.

Felülemelkedett hidegvér

"A legutóbbi vb-döntőjéhez képest most sokkal élesebb partik voltak, akkor megütközést keltett, hogy Lékó két gyalogelőny után döntetlent ajánlott, megelégedett a fél ponttal. Ilyet most nem láthattunk, utolsó csepp vérükig harcoltak, nem maguknak, hanem a nézőknek játszottak."

Kiemelte, hogy Kramnyik most is megmutatta, mekkora lelki erővel rendelkezik, kizökkenthetetlen volt a nehéz periódusokban is, amikor örökösen és meg-megújulóan csalással vádolták. "Hűvös, felülemelkedett hidegvér az övé" - jellemezte Kállai, megemlítve, hogy egy olyan dolog ellen kellett védekeznie, amit nem követett el. Érzése szerint Kramnyik 2000-ben már túljutott legjobb korszakán, de miután hullámvölgybe került, majd "újraírta ismereteit", most újra tökéletesen játszik.

Topalov nem vehet részt a nyolcas döntőn

A jövő évi nyolc résztvevős tornán ennek ellenére úgy gondolja, kevés az esélye a siker kiharcolására. A címvédő Topalov viszont a szabályok szerint részt sem vehet a mexikói eseményen.