Pekingben délelőtt lesznek az úszódöntők

2006.10.26. 11:22
A két év múlva esedékes pekingi olimpia úszódöntőinek nagy részét délelőtt, azaz magyar idős szerint hajnalban rendezik. Hiába érveltek hónapokon keresztül versenyzők és szakemberek a döntés ellen, a NOB végül az amerikai NBC tv-társaság akarata szerint döntött.

Délelőtt, azaz magyar idő szerint hajnalban rendezik meg az úszódöntőket és a tornafinálék zömét is a 2008-as pekingi olimpián. Az európaiak számára kedvezőtlen döntést a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jelentette be. Pontot tett ezzel a hónapok óta húzódó vita végére, amelyet az amerikai televíziós piaccal, benne a közvetítési jogokért a legtöbbet - a 2000-es, a 2004-es és a 2008-as olimpiákért együttesen 3,55 milliárd dollárt - fizető NBC társasággal folytatott.

Az amerikai tévé diadala

Mivel a játékok összbevételeinek több mint a fele a televíziós jogdíjakból ered, még az AP amerikai hírügynökség is az amerikai tévé diadalaként értékeli a megállapodást, amelyet hosszadalmas háttéralku előzött meg, míg a NOB végül beadta a derekát.

Miközben az úszófinálék egészét és a tornadöntők többségét a tengerentúliak igényeihez igazodva, ottani idő szerint az esti órákban, fő műsoridőben rendezik, az atlétikai döntők éjjel (magyar idő szerint a kora délutáni órákban, Amerikában reggel), a műugróviadalok pedig délután zajlanak majd Pekingben.

A magyar kapitány felháborodott

"Felháborító, ez az olimpia megcsúfolása!" - reagált a hírre Kiss László, a magyar úszók szövetségi kapitánya, aki az MTI-től értesült arról, hogy nem este, hanem reggel lesznek a sportági döntők Pekingben.

"Nagyon elszomorít a NOB döntése, mert szégyen, hogy a sport helyett ennyire a pénz határoz meg mindent. Ez ugyanakkora pofon szerintem, mint amilyen az volt, hogy az aranyolimpiát 1996-ban Athén helyett Atlanta kapta meg. Amúgy meg eddig bárhol rendezték is az ötkarikás játékokat, soha nem nyúltak hozzá a bevált rendszerhez, vagyis hogy helyi idő szerint délelőtt vannak az előfutamok, s délután a középdöntők és döntők" - mondta a távirati irodának a kapitány.

Véleménye szerint szakmailag is hatalmas jelentősége van az időpontváltoztatásnak, hiszen rosszabbul lehet teljesíteni reggel, így erre most külön is fel kell készülniük a versenyzőknek.