Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Távollétében védte meg vb-címét a ralis Sebastien Loeb

2006.10.29. 12:07
Sorozatban harmadszor lett a világ legjobb raliversenyzője a francia Sebastien Loeb, miután a világbajnokság tizennegyedik futamán, Ausztráliában nagy riválisa, a finn Marcus Grönholm bukott, és csak az ötödik helyen végzett. Grönholmnak így már matematikai esélye sincs arra, hogy a hátralévő két versenyen megelőzze a címvédő citroenes klasszist.

Sebastian Loeb úgy lett világbajnok az Ausztrál-ralin, hogy biciklibalesete miatt nem is indult a versenyen, ugyanis Marcus Grönholm csak ötödik lett.

Legendák közé emelkedett Loeb

Ahhoz hogy a kétszeres világbajnok (2000, 2002) finn pilótának legalább matematikai esélye maradjon a cím visszaszerzésére az első négyben kellett volna végeznie, de erre pénteki bukása után már nem volt reális esélye. A győzelmet márka- és honfitársa, Mikko Hirvonen szerezte meg, a subarus Solberg előtt.

A harminckét éves francia világklasszis sorozatban harmadszor hódította el a világbajnoki címet. Rajta kívül csak két finn legenda, Tommi Mäkinen és Juha Kankkunen nyert legalább ennyiszer, igaz ők négyszer-négyszer diadalmaskodtak, előbbi ráadásul 1996 és 1999 között egymás után.

Nagy előnyre tette szert a szezon első felében

"Mindig nagyon jó érzés megnyerni a világbajnokságot. Szerencsém volt, hogy nagy előnyre sikerült szert tennem, amikor balesetet szenvedtem. Ugyanakkor egy pilótának szörnyű érzés otthon internetről követni az eseményeket, mert nem vezethet, nem harcolhat" - mondta Loeb.

"Ez volt a legjobb helyezés, amit elérhettem a pénteki baleset után. Nem volt esélyem feljebb kapaszkodni, noha más pilótáknak is akadtak problémái" - kesergett Grönholm.

Jegyzőkönyv:
A végeredmény:
1. Mikko Hirvonen, Jarmo Lehtinen (finn, Ford Focus) 3:15:11.8 ó
2. Petter Solberg, Phil Mills (norvég, brit, Subaru Impreza) 37.100 mp hátrány
3. Manfred Stohl, Ilka Minor (osztrák, Peugeot 307) 3:58.6 p h.
...5. Marcus Grönholm, Timo Rautiainen (finn, Ford Focus) 12:23.8 p h.

A pilóták pontversenye:
1. (és már világbajnok) Sebastien Loeb (francia) 112 pont
2. Grönholm (finn) 91
3. Hirvonen (finn) 57