Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Demján Sándor adna hátszelet a magyar atlétikának

2006.10.31. 07:09
Salbert Ferenc négy éve tölti be a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) alelnöki tisztségét, de most úgy döntött: elnöknek jelölteti magát. A korábbi kiváló rúdugró azért szánta rá magát a harcra, mert Demján Sándor is biztatta, és nem akarja tehetetlenül nézni a sportág vegetációját. Salbert, aki a Budapest Sportaréna ügyvezetője is egyben, hisz Annus és Fazekas sikeres visszatérésben, és abban is, hogy sikerül jövőképet adni a sportágnak.

Annus Adrián és Fazekas Róbert doppingvétség miatti aranyérmének elvétele után sokan azt várták, hogy a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) vezérkarában jelentős változások lesznek. Az elnökséget többen lemondásra szólították fel, ám minden maradt a régiben, nem történtek személyi változások.

Hatvanmilliót hozna

Több mint két évvel a botrány után, november tizenegyedikén tisztújító közgyűlésre kerül sor, és az eddigi elnököt Rábold Gusztávot a korábbi sikeres rúdugró, az eddigi alelnök, Salbert Ferenc hívja ki. (Korábban Salbert sajnálkozott amiatt, hogy az elnökség megtarthatta pozícióját.)

Programjában rögzítette, a következő két évre legalább hatvanmillió forintot képes a sportágba hozni különböző támogatókon keresztül. Köztük a Trigránit Rt., vagyis a Demján Sándor nevével fémjelzett vállalatot, de emellett a Wallist és a Humansoftot is.

Jelentős támogatók a küszöbön

"Az adta meg a zöld jelzést az elnökjelöltség mellett, hogy Demján úr is biztatott. Megígérte a támogatását, ez volt a döntő lökés" - ismerte el az Indexnek Salbert, aki más szponzorokat is megnyerne a sportágnak, köztük a wallisos Veres Tibort.

Salbert azt tartotta a legfontosabbnak, hogy a sportág sürgősen hátszelet szerezzen, és ő, mint egykori rúdugró pontosan tudja, milyen nagy szükség van erre. "Lelassultunk, változásra, megtisztulásra, irányváltásra van szükség. Kell-e szövetség, ha nem csinál semmit?" - tette fel önmagának a sokat sejtető kérdést.

Az elnök nem képviseli a sportágat

Salbert úgy véli, hosszú távra kell terveznie a sportágnak, be kell kalkulálni, hogy az állami támogatás egyre kevesebb lesz, ezért kell bevonni a magántőkét.

Kijelentette: nagy kihívásnak tekinti a megmérettetést, de ha meg is nyeri, győzelemnek csakis akkor tekinti a sikert, ha két év múlva, az újabb választáson ismét ő kapja a legtöbb szavazatot. A következő megbízatás ugyanis azt jelentené, hogy sikeres volt az olimpiai szereplés, egyszersmind a fiataloknak látnak jövőképet a sportágban.

Salbert dicsőséglistája és a francia kapcsolat
Salbert Ferencet nem vitték ki a nyolcvanas olimpiára, mert akkor túl fiatalnak tartották. 1984-ben a bojkott miatt nem mehetett, ezek után "bepipult", és Franciaországban folytatta karrierjét, felesége is francia. Itthon ötször, választott hazájában négyszer lett a rúdugrás bajnoka. 1987-ben öt méter kilencven centis ugrással megnyerte a Mesterek Tornáját, még abban az évben ezüstérmes a fedettpályás Európa-bajnokságon. Négy év múlva bronzérmes a fedettpályás világbajnokságon. Nem hitelesített világcsúcsot ugrott hat méter két centivel, mert a nekifutáskor lejtett a pálya.

2002-től a Papp László Budapest Sportaréna kereskedelmi igazgatója, 2005-től ügyvezető igazgató.

Salbert 2005 nyara óta áll munkakapcsolatban a Trigránittal, a cég idén áprilisban egymilliárd kétszázötvenmillió forintért huszonöt évre szerezte meg az aréna üzemeltetési jogát.

Érzése szerint külföldön a jelenlegi elnök nem képviseli a sportágat, és úgy gondolja, hogy ezzel maguk a versenyzők is rendszerint szembesülnek. A jelenlegi elnökről többet nem kívánt mondani, mert semmiképp sem szeretne sárdobálást. "Vannak és lesznek kétségeim, jó úton járok-e majd, és lesz-e abból bajom, hogy túlzottan kedves vagyok" - mondta.

Szigorúság és következetesség doppingügyekben

A doppingról kifejtette, az elmúlt nyolc év vezetésének közös felelőssége, hogy idén eddig öt pozitív esetre derült fény, és szerinte egyértelmű: elengedték a versenyzők kezét, nincsenek megfelelő kontroll alatt.

"A doppingproblémák most is mételyeznek bennünket, romlott nemzetközi megítélésünk, ezt a saját bőrömön keresztül tapasztaltam. Szigorúan és következetesen kell fellépni. Nem szeretném, ha ránk sütnék a doppingos bélyeget, nem szeretnék asszisztálni ahhoz, hogy a doppingot az atlétikával azonosítsák" - közölte határozottan. Megjegyezte, egyre gyakrabban hallja ezt a megítélést. Hisz ugyanakkor abban, hogy Annus Adrián és Fazekas Róbert szerez még sikereket a sportágnak.

Szent őrültek

Szeretné visszaállítani a sportág megbecsülését, mert vannak még most is szent megszállottak, ők nehéz körülmények között végzik a munkájukat. "Mindemellett a társadalmi munkát nehéz számonkérni" - magyarázta. Mindent megpróbál viszont annak érdekében, hogy az edzőket anyagilag is motiválni tudja, és tisztességes prémiumokhoz juttassa.