Nem a mezőny gyenge, a magyar kajakosok erősek

2006.11.07. 18:18
A kajak-kenusok már jövőre nagyon komolyan veszik az olimpiai felkészülést, percre pontosan lebontott tervet készítettek, és mutattak be a Magyar Olimpiai Bizottságnak. A hat olimpiai távú aranyat hozó szegedi világbajnokság után nem várható, hogy ennyi lesz két év múlva Pekingben, de a sikeres szereplés garantálható. Angyal Zoltán kapitány a férfi négyes titkáról is beszélt, és szerinte indokolatlanul nagy hullámokat kavart a két egyéni számban győztes Benedek Dalma edzőváltása.

"Azért azt ne várja senki, hogy Pekingben hat aranyérmet szerzünk" - jelezte Angyal Zoltán szövetségi kapitány a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) konzultációján, hogy az idei, szegedi világbajnokság eredményeinek 2008-as reprodukálása vastagon az álmok kategóriájába tartozik. Abban viszont sokat segített a nagysikerű hazai esemény, hogy az ott elért eredmények alapján megvan az olimpiai csapat gerince.

A kapitány elismerte: kegyetlenek a válogatók

Mindez azért fontos, mert a kapitány újfajta válogatási elvek bevezetését tervezi, melyek lényege, hogy az elmúlt időszakban kiemelkedően szereplő versenyzők - azaz a gerinchez tartozók - védelmet élveznek.

"Az egészséges rivalizálás nem veszhet el, de ha valaki a komoly nemzetközi versenyeken megfelelően szerepel, akkor mentesül a kegyetlen válogatók alól, így a felkészülésük némi nyugalmat élvez" - jelentette be Angyal Zoltán, aki szerint így érhető el, hogy a jövő évi kvalifikációs világbajnokságon a lehető legjobban szerepeljenek a mieink.

Egy eredmény számít

Lényeges változás az előző olimpiákhoz képest, hogy egy versenyző csak egy pekingi helyet szerezhet meg, azaz hiába lapátol valaki egyes hajóban és párosban is, csupán az egyik eredménye számít - ennek megfelelően kell alakítani a programot.

Angyalék mindazonáltal előre is terveznek, a jelenlegi olimpiai keretben számos olyan fiatal van, aki a korosztályos világversenyeken olimpiai számokban dobogón végzett, de ezen ifjak "izmaira" elsősorban 2008 után számítanak a szakvezetők.

Sok jó második nélkül nincs igazán jó első

Az új hullám persze azért is fontos, mert, mint Schmidt Gábor főtitkár fogalmazott: "sok jó második nélkül nincs igazán jó első", így a szövetség általában edzőtáborokra, versenyekre is nagy csapatot utaztat, hogy meglegyen a kellő konkurencia. A szövetség híréhez méltó profizmussal gyakorlatilag percre lebontott programot készített a pekingi játékokig: jövőre még az akklimatizációs táborban is főpróbát tartanak, azaz ugyanúgy elmennek Nanjingba, mint ahogy el fognak utazni 2008-ban is (akkor augusztus 4. és 16. között), majd részt vesznek az előolimpián.

"Így ha bármelyik terv nem stimmel, még tudunk korrigálni" - mondta Schmidt, bár ezzel aligha lesz probléma, a kajak-kenusok ugyanis hosszú évtizedek óta tökéletesen megoldják az átállást a tengerentúli világeseményeken, bizonyíték erre a montreali vagy mexikóvárosi vb, illetve a szöuli, atlantai és sydneyi olimpia éremhalmozása.

Támogatásban bízva

A fókusz ugyanakkor 2007-ben a duisburgi világbajnokságon van, ott igyekeznek a lehető legtöbb helyet megszerezni, már csak azért is, mert a pótkvalifikáció, a 2008-as Európa-bajnokság igen rossz időpontban, májusban van: "ha túl sok emberünknek kellene ott indulnia, az nagyon átírná a felkészülési programot" - vélekedett Angyal.

A jövő évi programban intenzív téli alapozás, valamint egy hosszú, tavaszi melegvizes tábor szerepel - a szokott helyeken, Sevillában, illetve San Diegóban - igaz, ezzel kapcsolatban elhangzott, a szövetség egyelőre csak remélni tudja, hogy a különböző költségvetési forrásokból, elsősorban az államtól, illetve a MOB-tól megkapja azt, amit az elmúlt években is.

A kenusok közt várható a pótkvalifikáció

Ami az egyes szakágakat illeti, egyelőre a kenusok jelentik a relatíve gyenge pontot: a Kolonics, Kozmann-féle korosztály mögötti generáció úgymond "kimaradt", azaz az U23-as Eb-n remeklő fiatalok jelenthetik a jövőt, az azonban félő, hogy itt szorulnak majd a legtöbben pótkvalifikációra, valamint velük kapcsolatban munkál a szakemberekben a legnagyobb félelem, hogy ha valaki megsérül, a legszebb tervek is felborulhatnak.

A férfi kajakosoknál, mint mindig, a négyes jelenti a nagy kérdőjelet, jelenleg három remek egység is van, amelyek között óriási lehet a rivalizálás. Angyal Zoltán azt reméli, hogyha az idén már ötszázon remeklő fiatalok megszerzik a rutint, akkor 1000 méteren is rendkívül nagy párharcokat láthatunk. "Ott nem lehet csak úgy végigrobogni" - jegyezte meg a mester.

A csalódottság kovácsolta össze a férfi négyest

Azért is fontos ez, mert a négyes összetétele mindig képlékeny. "Állandó kérdés, vajon a legjobb négyest indítjuk-e, hiszen ha különvesszük az embereket, akkor egyesben, párosban is akadhatnak egy adott versenyzőnél jobbak" - magyarázta Angyal.

"A négyes sikere mégsem elsősorban ezen múlik. Az idei vb-n azt mondtam, örülök, ha dobogóra kerülnek, erre megcsinálták a csodát, és győztek. Győztek, mert mindegyikük csalódott volt valamilyen formában, ami úgy összekovácsolta őket, hogy az megsokszorozta az erőiket: itt a lelki összehangoltságnál nincs fontosabb" - hangsúlyozta.

A sportág erejét jelzi a kilenc arany

A hölgyeknél az eredmények önmagukért beszélnek, a szegedi vb tarolása jelezte, óriási formában vannak a lányok. Ezzel kapcsolatban Angyal Zoltán finoman sugallta: "halljuk a hangokat, milyen sportág az, ahol kilencből kilenc aranyat nyer egy csapat. Én erre azt mondom, ez nem a mezőny gyengeségét jelzi, hanem a hazai sportág erejét. Erre bizonyíték Benedek Dalma sikere is: bár nem indult egy Janics, vagy egy Kovács, mégis akadt egy fiatal versenyzőnk, aki megelőzte a világot."

A kajakosoknál nagy port felverő Benedek-ügynek - a világbajnok otthagyta nevelőedzőjét, Simon Miklóst és belépett a világverő Rozsnyói-csapatba - Angyal szerint nem kellett volna akkora hullámokat gerjesztenie, elvégre a sportágban nem ritka az edzőváltás, még a legjobbak körében sem.

Gyengébb kiszolgálás ellenére is eredményesek

A kapitány elismerte, hogy a nevelőedzőket jobban meg kell becsülni anyagilag és erkölcsileg, mert tény: a világbajnokok többségét nevelő éledzők tudásával nehéz vetekedni, azért azoknak is kell jutnia a siker fényéből, akik a kezdetektől foglalkoztak a fiatalokkal - még ha valamiért nem is tudnak ugyanolyan szintre jutni a szakmában, mint az elittrénerek. Angyal ettől függetlenül hangsúlyozta, a hangulat jó a csapatban, ő pedig egyébként is csak akkor szól bele ilyen témákba, ha komoly feszültségek keletkeznének.

A körülmények egyébként jóknak mondhatók: lassan sikerül elérni, hogy hasonló háttér álljon válogatottjaink mögött, mint legnagyobb vetélytársainknál. Az idén már vannak ergométerek, az edzések távját a versenyzők karjára erősített GPS-szel tudják mérni, három gyúró és két orvos ügyel a sportolókra - még táplálék-kiegészítőkre kellene egy kicsit többet költeni. Ami legalábbis elgondolkoztató: mennyivel járnának a világ előtt a mieink, ha ugyanolyan kiszolgálást kapnának, mint német, észak-amerikai vagy kínai vetélytársaik?