Zsivótzky könnyezve köszönte meg az 56-os olimpikonoknak

2006.11.22. 11:26
Szerdán egy díszvacsorával lezárult az 1956-os melbourne-i olimpia ötvenedik évfordulójára életre hivott megemlékezéssorozat. A magyar bajnokok meghatódtak, felcsendült a himnusz, és meglett embereknek szögek könnyek a szemükbe. Maga a csapatvezető, Zsivótzky Gyula olimpiai bajnok is elcsukló hangon mondott köszönetet az ötven évvel ezelőtti helyátállásért, kitartásért.

Szerdán két helyszín meglátogatását tűzte ki a magyar olimpiai küldöttség Melbourne-ben, és a csalódások ezúttal sem maradtak el. Kedden ugyanis a Wendouree tónál azzal szembesülhettek a kajakosok, hogy a terület felettébb hortobágyias, szikes jelleget öltött, teljesen kiszáradt, viznek nyoma sem volt. 56-ban ezen a pályán született meg az első magyar aranyérem, és amiatt is kultikus a helyszin, mert az Urányi-Fábián páros szerezte az azóta a legsikeresebbek közé emelkedő sportág első örkarikás első helyét.

A szovjet-magyar csata nyomait már nem őrzi semmi

Szerdán, a vívóterem, a St. Kildai városháza előtt elérzékenyült Háromi Jenő, belül azonban az épületet átépítették, már alig lehetett kikövetkeztetni, a pástokat hogyan helyezték el. Az uszoda még nagyobb meglepetést okozott.

A magyar sport egyik legnevezetesebb eseménye fűződött ugyanis ide, hiszen a vérbe fojtott forradalom után a pólósok a medencében 4-0 arányban felmúlták a szovjeteket. Prokopov itt könyökölte le Zádor Ervint, és a létesitmény korának egyik legmodernebbje volt. A múltat már semmi sem őrzi, tornaterem lett belőle, elképzelni is alig lehetett a lelátón tomboló és megvadult - még több vért kivánó - nézőket, illetve, hogy merre kellett elhagynia a medencét Zádornak.

Honnan lehet példát meriteni?


Zsivotzky Gyula Bodó Andrea társaságában

A megemlékezést Zsivótzky Gyula a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagja, a csapat vezetője zárta le. Zsivótzky előzőleg tréfásan önmagát csak testőrnek nevezte, hiszen ő nem versenyzett az ausztrál városban, ő nyolc év múlva nyert olimpiát kalapácsvetésben.

"Sok nagy stadion előtt állhatnánk meg így meg, ahogy most tesszük. Szerencsére, mert ez mutatja meg a magyar sport erejét. Ti példaképek voltatok, a mi generációnk tőletek vett példát" - mondta elcsukló remegő hangon.

Zsivótzky a lelki erőt emelte ki

"Emberfeletti, hogy a hazai állapotok, a bizonytalanság és a fárasztó utazás után a kis magyar csapatnak volt lelki ereje és tartása nagyszerűen versenyezni, kilenc aranyat nyerni. És tudjátok, hiszen a sportban éltetetek, hogy a tiz ezüstből jó néhány kis szerencsével arany lehetett volna. Legyünk az érmesekre is nagyon büszkék" - zárta könnyek közt beszédét.

Ekkor még csak ő könnyezett, miután felcsendült a magyar himnusz még többen hatódtak meg. "Ilyenkor mindig arra gondolok, miért szólt ez annak idején nekünk, mit tettünk érte. És feltartóztathatatlanul jönnek elő az emlékek" - magyarázta Köteles Erzsébet a tornacsapat egyik tagja.

Bodó nagyon büszke Magyarországra

Végül Tass Olga és Hámori Jenő feltette stadion oldalában lévő olimpiai bajnokok emlékfalára a megemlékezés koszorúját.

"Nagyon jó dolog, hogy Magyarországon ennyire erős a hagyományápolás, hogy az olimpiai család ennyire összetart. Lélekbemarkoló, egyben lélekemelő ünnepségsorozaton vettünk részt, nagyon örültem, hogy itt lehettem. Nagyon büszke vagyok Magyarországra" - összegzett Bodó Andrea a tornacsapat másik tagja, aki San Fransiscóból fogadta el a meghívást.