Tülekedés várható Puskás Ferenc megüresedett helyéért

2006.12.01. 11:04
Lehet, hogy két háromszoros olimpiai bajnok - Kárpáti György és Fenyvesi Csaba - megint nem kerülhet be a Nemzet Sportolóinak tizenkét fős elitkörébe. Az Index úgy tudja, az utódlás kérdésében a tizenegy fős tagság megosztott, egyelőre nem tudni, két elv közül melyik lesz a győztes.

Nem kis dilemmát okozhat a Nemzet Sportolóinak, hogy tizenkettedik elhunyt társuk, Puskás Ferenc helyett kit válasszanak be maguk közé. A színészek mintájára alapított társaság tagjait 2004. április huszonnyolcadikán választották meg, azóta a világklasszis labdarúgó az első távozó. A színészekhez hasonlóan a tizenegy tag választja ki, ki lehet érdemes az elittársaságba való kerülésre.

Kárpáti kissé neheztelt az első döntés után

Magyarország két háromszoros olimpiai bajnoka, a vízilabdázó Kárpáti György és a vívó Fenyvesi Csaba jelölése kézenfekvőnek tűnne, ám mindkét sportágat képviseli már valaki. A vízilabdát az edzőként is sikeres Gyarmati Dezső, a vívást Kulcsár Győző.

A Nemzet Sportolói:
Albert Flórián
Balczó András
Keleti Ágnes
Gyarmati Dezső
Hammerl László
Kulcsár Győző
Polyák Imre
Portisch Lajos
Székely Éva
Weltnerné Ivánkai Mária
Zsivótzky Gyula

Kárpáti kissé sértődött is volt az első választás végeredményének kihirdetése után, neheztel is a döntéshozóra, az akkori sportminiszterre, Gyurcsány Ferencre a kimaradása miatt. A jelenlegi kormányfő volt az utolsó szűrő, az előzetes széles társadalmi egyeztetés után.

Melyik elv lesz a nyerő?

Úgy tudjuk, támogatják Kárpátit, de van, aki az Aranycsapat két, még élő tagját - Buzánszky Jenő, Grosics Gyula - képzeli el, egyfajta örökösként. Azt szeretnék, hogy minden idők legkiemelkedőbb magyar futballcsapatának legyen helye a nemzet legjobb sportolói között.

Ez az elv ugyanakkor megsértene egy másikat, mégpedig, hogy különféle sportágak legjobbjai egészítsék és teljesítsék ki a tagságot. Az egyetlen magyar aranylabdás, Albert Flórián már szerepel a legjobbak közt.

Földi Imrének helye lenne

A birkózó Polyák Imre úgy véli, hogy Földi Imrének lenne helye a tizenkettőben, erre sportmúltjával maximálisan rászolgált. A súlyemelő öt olimpián szerepelt, kettőn ezüstérmet szerzett, '72-ben pedig a legjobb lett.

A nem olimpiai sportágak közül az asztaliteniszező Berczik Zoltán képbe kerülhet. (Az asztalitenisz 1988 óta olimpiai sport, de a jelenleg hatvan felettiek még nem lehettek ott a nyári játékokon.) Ökölvívó megválasztása sem elképzelhetetlen.

Hat-öt arányban lehet nyerni

A tizenegy legjobb sportoló hamarosan összeül, közülük hárman kedden tértek haza Melbourne-ből, ahol az ötven évvel ezelőtti olimpia megemlékezés-sorozatán vettek részt. Az ötszörös bajnok, Keleti Ágnes csak pár napot tölt Magyarországon, mert utána második hazájába, Izraelbe utazik.

A tizenegy fő akár 6-5 arányban is kiválaszthatja, ki kerüljön a megüresedett tizenkettedik helyre. Előfeltétel ugyanakkor, hogy a hatvanadik életévét be kell töltse az egykori bajnok.

Az erkölcsi elismerés mellett a Nemzet Sportolója cím anyagi megbecsüléssel is jár, hiszen 263 ezer forintot kap havonta a kiválasztott.

Madridi gyászmise Puskás emlékére

Gyászmisét tartanak csütörtök este Madridban Puskás Ferenc emlékére, a Real Madrid és a spanyolországi magyar nagykövetség közös szervezésben. A november 17-én elhunyt legendás magyar játékosra este fél 9-kor emlékeznek, a Santiago Bernabeu Stadion melletti Sagrados Corazones templomban - tudta meg az MTI szerdán Mátrai Zsuzsanna helyettes külügyi szóvivőtől.

A gyászmisét követően a helyszínen, illetve pénteken, majd december 4-én hétfőn 10 és 14 óra között a madridi magyar nagykövetségen (28010, C/Fortuny 6. 4. em.) lehetőség nyílik arra, hogy a Puskás Ferenc emlékének adózni kívánó közönség kondoleáló könyvben fejezze ki együttérzését.

Az Aranycsapat egykori játékosát december 9-én helyezik végső nyugalomra a budapesti Szent István Bazilikában.