- hirdetés

Éremtábla
Érmek        
1. GER 11 12 6 29
2. USA 9 9 7 25
3. AUT 9 7 7 23
4. RUS 8 6 8 22
5. CAN 7 10 7 24
Összes érem »
Férfi jégkorong
Döntő
SWE - FIN 3-2
3. helyért
CZE - RUS 3-0
Elődöntő
FIN - RUS 4-0
SWE - CZE 7-3
Negyeddöntő
FIN - USA 4-3
RUS - CAN 2-0
SVK - CZE 1-3
SUI - SWE 2-6
A csoport
1. Finnország 10
2. Kanada 6
3. Svájc 6
4. Csehország 4
5. Olaszország 2
6. Németország 2
B csoport
1. Szlovákia 10
2. Oroszország 8
3. Svédország 6
4. Egyesült Államok 3
5. Kazahsztán 2
6. Lettország 1
Összes eredmény »

Az orosz műkorcsolya-páros nyert, de a kínaiakat ünnepelték hősként

2006. 02. 13., 23:46 | Frissítve: 2006. február 14., kedd 11:25

A torinói téli olimpia harmadik napján az amerikaiak két aranyérmet nyertek, nagy esélyes sízőnőjüket viszont egy bukás után elveszítették. Az oroszok is két első helynek örülhettek, a biatlonos Szvetlana Ismuratova tíz éve, felnőttként ismerkedett meg a sportággal, a Totmjanyina, Marinyin páros feltette a koronát pályafutására, miután karrierjük a hiányzó aranyát is begyűjtötték. A közönség rokonszenvét viszont a kínaiak nyerték el, mert a páros női tagja, Tan Csang hatalmas esése után térdsérülése ellenére is, könnyek között végigcsinálta a kűrt. Összefoglaló.

A huszadik téli olimpia harmadik versenynapján az első aranyérmet az orosz Szvetlana Ismuratova nyakába akasztották, miután mindössze egyetlen lövőhibát követett el a tizenöt kilométeres távon, míg nagy riválisai jóval többet hibáztak.

A norvég Poireet szétesett, és nem lett aranyérmes

A második lőállást még az élen hagyta el a német Kati Wilhelm, harmadszorra azonban háromszor hibázott. A harmadik sorozat után a norvég Liv-Grete Poiree is hibátlanul állt az élen, ám végezetül ő is hármat bakizott - saját bevallása szerint szétesett fejben -, így a sportágat tíz éve, huszonnégy évesen elkezdő orosz versenyző simán nyert.

A hódeszkások között Hannah Teter kis különbséggel nyert, a szintén amerikai Joey Cheek sokkal magabiztosabban. Bebizonyította, hogy jelenleg ő a leggyorsabb gyorskorcsolyás a világon. Mindkétszer harmincöt másodpercen belül ért célba az ötszáz méteres távon, és a mezőnyből ez kizárólag neki sikerült.

Füttykoncert az orosz páros helyezése miatt

A legnagyobb érdeklődés a párosok versenyét kísérte, hatezren látogattak ki a Palavela sportcsarnokba. Annál is inkább, mert négy éve ez a versenyszám hozta az egyik legnagyobb botrányt, igazolódott ugyanis, hogy a korrupt pontozóbírók előre megbeszélt eredményt hoztak ki. Azóta új pontozási szisztémát vezettek be, és a nemzetközi szövetség vezérkara ezzel nyolcvan százalékban elégedett.

Füttykoncert persze ezúttal is adódott, a rövid program után a harmadik helyen álló Marija Petrova, Alekszej Tyihonov duót a közönség jobbnak látta a bronzos pozíciónál. Egy kisebbfajta tüntetés megismétlődött hétfő este, a kűr lefutása után is.

A győztes Marinyin kezet csókolt partnerének

Petrováék ugyanis összesítésben csak az ötödik helyen végeztek, és szemre látványos programot mutattak be, de az egyik tripla ugrást nem tudta végrehajtani Petrova, csak kétszer fordult.

Utolsó előttiként a nagy favorit orosz Makszin Marinyin, Tatjana Totmjanyina páros lépett jégre, és mindössze egyetlen kisebb hibát követtek el, elegánsan, szépen, lendületesen futottak. Ahogy befejezték már akkor érezni lehetett, hogy teljesült életük nagy vágya: olimpiai bajnokok lesznek. (Marinyin előbb a levegőbe csapott, majd kezet csókolt partnerének.)

Fájdalmas esés után majdnem hibátlan gyakorlat

Pályafutásuk alatt sohasem kaptak olyan magas pontszámot, mint Torinóban, kétszáz fölé jutottak. Az ötszörös Európa- és kétszeres világbajnok duó feltette a koronát karrierjére. Az orosz páros egyébként Edwin Marton zenéjére is táncolt.

Tan Csang
Tan Csang (fotó: NBC)

A dráma azonban csak ezután következett. Tan Csang és Hao Csang kockáztatott és a páros női tagja, Tan húsz másodperc után hatalmas esett egy négyfordulatos dobott ugrás után. A húszéves versenyző alig tudott lábra állni, nagyon megütötte a térdét, az orvosok azonnal rohantak hozzá, de ő nem hagyta, hogy ápolják. Mi több: engedélyt kért a zsűritől a kűr folytatására, mert amennyiben visszalépnek a sérülés miatt, helyezetlenül végeznek.

Hősként ünnepelték a törékeny húszéves kínai lányt

Körülbelül két percnyi kényszerszünet után minden erejét összeszedve, összeszorított fogakkal, hihetetlen elszántsággal kifutott jégre, és ugyan szemlátomást óvatosabbak voltak a program alatt, végül majdnem hibátlanul hajtották végre igen anyagerős és színvonalas gyakorlatukat. A közönség tombolt, többen nem hittek a szemüknek, hogy ekkora akaraterő van a törékeny kínai lányban. A semleges nézők is hősként ünnepelték a kínai duót.

A párosok végeredménye:
1. Tatyjana Totmjanyina, Makszim Marinyin (Oroszország) 204,48 pont
2. Tan Csang, Hao Csang (Kína) 189,73
3. Sen Hszüe, Csao Hung-po (Kína) 186,91

Tan Csang a jégről lefelé menet sírva fakadt, ezek azonban még a fájdalom könnyei voltak, az örömkönnyek a pontszámok láttán és az ezüstérem megszerzése után szöktek elő.

Totmjanyina megsértődött

Az ünnepélyes eredményhirdetésre Tan Csang bekötött, jegelt és bekötött térddel vonult ki - a gyakorlat alatt két triplát is ugrott -, és állt fel a dobogó második fokára. Őt alighanem kevéssé érdekelte, hogy Tatjana Totmjanyina neheztelt rájuk, mert szerinte a bemelegítés alatt a vártnál jóval agresszívebbek voltak, és nem hagyták őket tökéletesen felkészülni. Totmjanyina nem részletezte, mire gondol pontosan.

A hétfő a nagy teljesítmények mellett a sérülések jegyében telt, az amerikai lesikló Lindsay Kildow térdsérülést szenvedett a szánkós Samantha Retrosi pedig az eszméletét is elveszítette, miután százzal csapódott neki a falnak.

N;
hirdetés
hirdetés
hirdetés