Huszonhárom éves Daciával támadják Afrikát

2007.01.10. 12:20
Szombaton rajtol a fapados Dakarnak nevezett Budapest–Bamako-rali. A tavalyi negyvenkét csapat után idén százöt egység indul a versenyen. Van, aki szuper terepjáróval, de akad aki egy 23 éves Dacia 1310-essel vág neki. Ehhez nem kevés megszállottság, jóval több pénz és minimum öt oltás szükséges.

Miközben már Afrikában tart a Dakar-rali, szombaton január 13-án reggel 8 órakor indul a fapados-Dakarnak titulált II. Budapest–Bamako-rali. A 8600 km-es távnak 105 csapat vág neki, de közülük csak a Nagy Miklós vezette Bluedigit-RACING Team kezdi egy 23 éves Daciával a versenyt.

Látta, mit bír egy Dacia

A civilben fűtésszerelő, de egy reklámcéget működtető Nagy már a tavalyi versenyen is indulni akart, de akkor lecsúsztak a nevezésről. Éppen ezért az idei versenyre már a tavalyi befejeztével elkezdték a szervezést.


"A csapattársam erdélyi, és amikor náluk jártunk, akkor láttam mire használják a Daciákat, láttam mit csinálnak vele, ezért gondoltam úgy, megpróbáljuk. Négyen indulunk, ketten egy 23 éves Dacia 1310-essel, ketten pedig a kísérő kocsiban, egy Toyota Hiluxban" - mondta a csapatvezető Nagy.

Cél az első ötvenbe kerülni

Céljuk az első ötvenbe kerülni, bár tudják, van a versenynek egy olyan szakasza, amit biztos nem bírnak teljesíteni a Daciával és ki kell hagyniuk. A versenyen egyébként minden nap reggel kapják meg a feladatokat, a legrövidebb táv 180, a leghosszabb 780 kilométer lesz egy nap.

"A verseny külön érdekessége, hogy nem csak az a lényeg, hogy minél gyorsabban teljesítsd a távot, de menet közben különböző feladatokat is meg kell oldani. Ilyen például, hogy egy ládát vagy egy kávéházat megtalálni a kijelölt távon. Így mindennap végén pontozzák a versenyzőket és ezen pontszámok alapján alakul ki a sorrend" - mondta a versenyről Nagy. Emellett minden csapatnak kikellett választani egy maurtián vagy mali falut, melyet meg kell látogatnia és különböző segélycsomagokkal kell segítenie.

Három kategóriában lehet indulni

A versenyen három kategóriában lehet indulni. A verseny kategóriában az indulók az etapok előtt megkapják gps-en a koordinátákat, ez alapján kell megtalálni a különböző feladatokat. Emellett meghatározott időben kell indulni és megadott időn belül célba érni. A túra kategóriában szintén a gps-en meghatározott pontokon kell jelentkezni, de napi teljesítményük nincs időhöz kötve, csak a célba kell megérkezniük a verseny végére. Az autóstop kategóriában pedig az a versenyzők feladata, hogy autó nélkül elindulnak, és bármilyen úton-módon megkell érkezniük a célba, az öt ellenörző pont érintésével, repülőre azonban nem szállhatnak.

Feltuningolt autóval

Nagyék úgy vélik, elindulhattak volna komolyabb autóval is a versenyen, de az nem lenne unikum. Egy piros-fehér-zöldre festett 23 éves Daciára azonban mindenki felfigyel. "A versenyt beharangozó A Budapest–Mako-ralin 150 csapatból a huszonharmadikak lettünk, komoly terepjárókat hagytunk le."

Nyolc országon át

A Budapest-Bamako 2007 útvonala Magyarország, Ausztria, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Marokkó, Mauritánia és Mali lesz. Autópálya, hegyi szerpentin, sivatagi betonút, homokos, tevefüves, tengerparti hullámos, kavicsos, salakos, havas, esôs, nedves és száraz utak szerepelnek a programban.

Ehhez persze az is kellett, hogy a Daciában 78 lóerős motor van, és pár Renault alkatrésszel lett kisegítve. Ezen kívül erősített futómű, rugó és sivatagi légszűrő van az autóban és természetesen meg is van emelve az egész. Belül műholdas navigációs rendszer, műholdas telefon, belső kamera található.

Az egység a remélt célbeérés után szintén autóval jön haza, természetesen ekkor már az út nevezetességeit is megnézik és különböző adományokat osztanak szét Afrikában. A szponzori és egyéb pénzekkel együtt mintegy 3-4 millió forintba kerül nekik a részvétel.

Minimum öt oltással lehet elindulni

Nagy szerint "őrült" ötletük és csapatuk népszerűségét jól mutatja, hogy karácsony előtt három bevásárlóközpontben is kiállíthatták autójukat. A felkészülés legnehezebb részén mindenesetre már túl vannak, hiszen az indulóknak minimum 5 oltást kell megkapnia (sárgaláz, hepatitisz-a, -b, kullancs elleni, és az agyhártya-gyulladás elleni), de volt, aki még ezen felül is kért tífusz és kolera ellen is.