Fazekas Róbert: Pénzt kell keresni

2007.01.17. 15:47
A diszkoszvető Fazekas Róbert számára májusban, a kalapácsvető Annus Adriánnak júniusban kezdődik majd a versenyidény. Az athéni olimpián doppingvétség miatt aranyérmétől megfosztott két atléta jelenleg napi két edzéssel készül az év fő versenyére, az oszakai világbajnokságra. Az eltiltásuk alatt négyszer ellenőrizték őket itthon, és valamennyiszer negatív mintát adtak.

"A téli alapozás közepén tartok, eddig jól alakult a felkészülés, hasonlóan, mint az olimpia előtt" - nyilatkozott az MTI-nek a 2002-ben Európa-bajnok, 2003-ban vb-ezüstérmes Fazekas.

Katarban vagy Prágában kezdi újra

"Most még méterekről korai beszélni, mert a fizikai alapozáson van a hangsúly, aztán márciustól, áprilistól jönnek a dobások." Fazekas még nem tudja, melyik versenyen áll először dobókörbe, a téli viadalokat kihagyja.

"Vagy a katari Grand Prix vagy egy prágai, esetleg egy franciaországi verseny lesz az első. Három éve nem versenyeztünk, így vissza kell majd zökkenni, de attól nem tartok, hogy a doppingügy miatt elmaradnak a meghívások. Számos stadioncsúcsot én tartok, ráadásul az élmezőny negyven százaléka már járt hasonló cipőben, mint mi. Persze hiába mennek jól az edzések, majd a verseny számít igazán, meg pénzt is kell keresni."


Annus Adrián szeptemberben térdműtéten esett át, így három hónapot ki kellett hagynia. "Májusban még nem versenyzek, csak június elejétől" - mondta a Fazekaséhoz hasonló dicsőséglistával rendelkező Annus.

Annus túl a gyógytornán

"A múlt héten kezdtem el az edzéseket, addig csak gyógytornáztam. Ebből a szempontból jól jön, hogy a vb a megszokotthoz képest később, csak augusztus végén lesz."

"Nevünk van a szakmában és eredményeink is, így nem foglalkozok azzal, hogy meghívnak egy jobb versenyre vagy sem. Az élmezőny nem sokat változott az elmúlt egy-két évben, de a legjobbak most kisebbeket dobnak, mint Athén előtt. A vb-szint egyikünk számára sem jelenthet problémát, amennyiben egészségesek vagyunk, ha mégis, akkor abba kell hagyni."

Törlesztik a perköltséget

Annus hozzátette, a lausanne-i nemzetközi Sportdöntőbíróságnak (CAS) - amely helybenhagyta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntését - folyamatosan törlesztik adósságukat. Fazekas eltiltása tavaly szeptemberben, Annusé pedig októberben járt le.

A két eltiltott versenyzőt tavaly decemberig négyszer ellenőrizték a hazai doppingellenes csoport tagjai, és mindannyiszor tudtak vizeletet adni, illetve negatív volt a mintájuk.