Schmitt Pál is jelölt a Nemzet Sportolója címre

2007.01.18. 17:34
A november 17-én elhunyt Puskás Ferenc helyére eddig tizenhét jelölt van. Hogy kivel egészülnek ki, arról a köztestületek és a nemzet tizenegy megmaradt sportolója határoz, végül az egyetlen nevet Lamperth Mónika terjeszti a kormány elé.

2004. április végén nevezte meg az akkori sportminiszter, Gyurcsány Ferenc a nemzet sportolóit. Az első szavazás után Albert Flórián, Balczó András, Keleti Ágnes, Gyarmati Dezső, Hammerl László, Kulcsár Győző, Polyák Imre, Portisch Lajos, Puskás Ferenc, Székely Éva, Weltner Györgyné Ivánkai Mária, Zsivótzky Gyula került be a legjobbak legjobbjai közé.


Scmitt Pál

Tizenkét sportoló, tizenkét sportág?

Ugyanazt a sportágat csak Albert és Puskás képviselte, nagynevű és komoly eredményeket elérő sportolók maradtak ki, elég csak a háromszoros olimpiai bajnok párbajtőröző, Fenyvesi Csabát vagy a szintén három olimpiai aranyat szerző vízilabdázót, Kárpáti Györgyöt említeni.

Puskás halála után helyreállhat az íratlan rend: a legjobb tizenkettő más-más sportágat képviselhet, sokak szerint a döntéshozók erre törekednek.

A sportért felelős miniszter, Lamperth Mónika mielőtt a kormány elé terjeszti a tizenkettedik jelölt nevét, egyeztet a köztestületekkel, valamint a tizenegy taggal. Ők egyébként jelölhetnek is.

Négy futballista, négy vívó

Az Index információi szerint eddig tizenhét jelölt van a címre. A labdarúgást négyen képviselik, az aranycsapat két, még élő tagja, a két olimpiai bajnok, vb-ezüstérmes: Grosics Gyula és Buzánszky Jenő. Rajtuk kívül még két olimpiai bajnok futballista kapott jelölést, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) Dunai Antalt támogatja, de a kiváló játékvezető, a győri Palotai Károly is felkerült a listára.

A korábban kimaradt két háromszoros bajnok - Fenyvesi, Kárpáti - most bekerülhet, de másik három vívó sem esélytelen. Pézsa Tibor kard egyéniben nyert, Rejtő Ildikó a tokiói olimpián egyéniben és csapatban is a legjobb lett.

Török versenyzőként és edzőként is nyert

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Schmitt Pál két olimpián volt a győztes párbajtőrcsapat tagja, őt a cím egyik birtokosa jelölte. Kétszer állhatott a dobogó legmagasabb fokára a pólós Markovits Kálmán.

Jelölt még Fábián László, a kajakozás első olimpiai bajnoka, Tass Olga, az 1956-ban győztes kéziszercsapat tagja, az öttusázó Török Ferenc, aki nemcsak versenyzőként, hanem szakvezetőként is győztes csapat tagja volt. Ellene szól ugyanakkor, hogy Balczó András már tagja a tizenkettőnek.

Földi nagy favorit

Sokak szerint a súlyemelő Földi Imre a legnagyobb favorit, hiszen öt olimpián versenyzett - egy arany mellett két ezüstöt is nyert -, világcsúcsokat tartott, és a hétszeres Európa-bajnok lányának, Csillának is ő volt az edzője. Polyák Imre szerint ő nagyon rászolgált, hogy bekerüljön a tizenkét fős csapatba.


Földi Imre

A nem olimpiai sportágak közül az autóversenyző Ferjáncz Attila jelölése nem meglepő, hiszen Európa-bajnoki futamokat nyert. Az evezős Méray Kornélia egypárvezősben négyszer nyert Európa-bajnokságot, ám amikor versenyzett, nem számított olimpiai számnak az övé.

Ha nem olimpia, akkor Monspart

A tájfutó világbajnok Monspart Sarolta a hazai tömegsportbázis kiszélesítéséért végzett igen áldozatos munkát. Emberi és sportolói nagyságát tükrözi, hogy noha elkapta a vírusos agyhártyagyulladást és kómába került, felépülése után továbbfolytatta munkáját.