Már csak heten versenyben a Nemzet Sportolója címért

2007.01.24. 18:56
Puskás Ferenc megüresedő helyére a múlt héten még tizenheten voltak versenyben, most már csak heten maradtak, közülük választják ki, ki lesz a Nemzet Sportolója. A hét jelölt közül két vívó van, pedig a háromszoros olimpiai bajnok Fenyvesi Csaba kiszorult. Ugyancsak háromszor nyert olimpiát Kárpáti György, ő valószínűleg a Zádor-levél után veszítette el esélyeit.

A szerdai egyeztetést követően hétfősre szűkült a Nemzet Sportolója-cím elnyerésére esélyesek listája. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium sport-szakállamtitkárságának tájékoztatása szerint Földi Imre, Grosics Gyula, Markovits Kálmán, Monspart Sarolta, Pap Jenőné Méray Kornélia, Sági Györgyné Rejtő Ildikó és Schmitt Pál maradt versenyben a Puskás Ferenc halálával megüresedett helyért.

Egy nevet akartak a miniszter elé tenni

A különböző szervezetek és magánszemélyek korábban összesen tizenhét személyt javasoltak. A választási folyamat második szakaszaként szerdán Elbert Gábor szakállamtitkár egyeztetett a jelöltekről a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Nemzeti Sportszövetség, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége, a Sportegyesületek Országos Szövetsége és a Magyar Sportújságírók Szövetsége egy-egy, állásfoglalásra jogosult képviselőjével, ennek során szűkült a lista.

A következő szakaszban, a bírálati folyamat lezárásaként jövő szerdán a Nemzet Sportolói - tizenegyen - a sportszakállamtitkárral közösen áttekintik a hét nevet tartalmazó listát és a szándék szerint mindent elkövetnek annak érdekében, hogy konszenzussal hozzák meg - egy személyre irányuló - javaslatukat.

Kárpáti magát húzta ki

A cím elnyerésére javasolt sportoló nevét Elbert Gábor kezdeményezésére Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter terjeszti majd a kormány elé, amely határozattal dönt.

A szűkítés legnagyobb áldozatai a két háromszoros olimpiai bajnok: a vívó Fenyvesi Csaba és a vízilabdázó Kárpáti György. Fenyvesi kimaradása meglepő, mert két vívó még így is szerepel a hetes listán.

Monspartért sokan szorítanak

Kárpáti kimaradása már korántsem ennyire, mert ő olyan kormányellenes levelet írt csapattársa, Zádor Ervin nevében, amiről később kiderült, hogy valótlan. Zádort - állítása szerint - nem érdekli a magyar politika, a levélben ugyanakkor az szerepel, ő addig nem jön haza, amíg Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök.

Az evezős Méray Kornélia versenyben maradása váratlan fordulat, hiszen ugyan nyert négy Európa-bajnokságot, olimpián nem vehetett részt. A tájfutó Monspart Sarolta megválasztásáért már népi kezdeményezés indult, internetes fórumokon, szavazásokon lobbiznak az ő sikeréért.

Földi esélyesebb talán

A legesélyesebb azonban talán továbbra is a súlyemelő Földi Imre, aki öt olimpián vett részt, és több világcsúcsot is tartott. Földi még akkor versenyzett, amikor a doppinggyanú még elkerülte a sportágat.