Focimeccs, énekverseny és Micimackó a sivatagban

2007.01.25. 19:41
A Budapest&ndashBamako-rali résztvevői már csak három szakasznyira vannak a végső céltől. Ennek köszönhetően egyre jobb a még versenyben lévő csapatok hangulata. ezen még az sem rontott, hogy énektudásuk hallatán a helyiek a 2003-as sáskajárást, és a múlt heti homokvihart is visszasírták.

"Sokan kerestek, hogy mi történt velünk, miért adtuk fel a versenyt. De ez nem igaz, volt egy kuplungcserénk és azóta nagyon jól megyünk. Így a terveknek megfelelően hazafelé is a Daciával akarunk menni, igaz ehhez egy nagyszervizt kell rajta csinálnunk" - mondta Nagy Miklós, a Daciavalbamakoba csapat vezetője három szakasszal a Budabest–Bamako-rali vége előtt.

A Dacia él és virul

A félreértésre az adhatott okot, hogy miután autójuk kuplungja elromlott, egy napon keresztül egy kölcsönkapott Mercedesszel próbáltak meg segítséget keresni.

Az éjszakát a Szaharában töltötték és csütörtök délelőtt éppen Szenegál mellett haladtak, a tervek szerint három nap múlva érnek Bamakóba. "Mindenhol segítőkészek, eddig szerencsére egészségileg sem volt semmi problémánk és a hangulatunk is nagyon jó" - mondta Nagy, aki külön kiemelte a 33-as és a 41-es csapatot, amely végig kíséri őket és már eddig is roppant sokat segített nekik.

Az első örökbefogadás

A csapatok még szerda reggel kétfelé indultak el a rajt után, a bátrabb négykerekesek és a versenykategóriában indulók Mbout felé, a túrakategóriásak és a kétkerék meghajtású autóval rendelkezõk Kiffa felé.


Tánc, barátkozás, örökbefogadás (fotó: AFP)

A hangulat tényleg remek lehet, hiszen az első csapatok már örökbefogadták az általuk kiválasztott falut, ami a versenyen való részvétel egyik feltétele volt. Ez Afrikában ritka élményt jelenthetett a helyieknek. A HU Cares csapata a Darkhala nevű falut adoptálta, és amellett, hogy focilabdákkal, színes ceruzákkal, és mézzel ajándékozták meg a helyieket, egy egész napot velük töltöttek.

Micimackó és a sáskajárás

Ez végül egy nagyon komoly focimeccsel és az egymás kultúrájával való ismerkedéssel zárult. Ez röviden annyit jelent, hogy amíg a helyiek törzsi éneküket és táncukat mutatták meg, a magyarok Halász Judit Micimackó-dalát próbálták megtanítani a helyiekkel. Ennek végül csak a refrénnel - "zik-zik"- sikerült.

A csapat egyik tagja úgy vélte, bár a zene kapocs a két kultúra között, amikor Máté Pétert kezdtek énekelni, többen úgy gondolták, hogy ennél még a 2003-as sáskajárás, és a múlt heti homokvihar is jobb volt.

Kisebb baleset és sötétség

A verseny hivatalos honlapja szerint Nouakchott-tól körülbelül kilométerre a tizes rajtszámú Toyota Hiluxba hátulról belerohant egy helyi Mercedes. Szemtanúk szerint a Mercedes utasai könnyebben megsérültek, míg a Hilux-ban csekély kár keletkezett és nem esett senkinek baja.

Az etap utolsó harmada már az abszolút off-road kategóriába tartozott, ami igencsak próbára tette az autók lengéscsillapítóit. Érdekes körülmények között ért a célba az M1-es rajtszámú mentorautó, melynek generátora felmondta a szolgálatot, így a csapat kénytelenek volt az afrikai sötétségbe világítás nélkül csak a GPS-re hagyatkozva vakon tájékozódni.