Huba
19 °C
33 °C

Az Indianapolis nyerte a Super Bowlt

2007.02.05. 10:57
Az Indianapolis Colts nyerte a tengerentúli profi amerikaifutball-liga, az NFL 2006-os kiírását, miután a magyar idő szerint hétfő hajnali nagydöntőben, a Super Bowl XLI-ben magabiztosan legyőzte a Chicago Bears együttesét.

Történelmi jelentőségű volt a amerikaifutball-liga, az NFL 2006-07-es kiírásának döntője, ugyanis ez volt az első olyan Super Bowl meccs, melyet szakadó esőben játszottak. Emellett az is az érdekesség kategóriába tartozott, hogy először jutott színes bőrü edző a döntőbe, most azonban mindjárt kettő is: Lovie Smith, illetve Tony Dungy személyében.

Remekül kezdett a Chicago

A találkozót az amerikai lapok úgy harangozták be, mint a legjobb támadósor - az Indianapolis Colts - összecsapása a legjobb védelemmel - a Chicago Bears-ével.


A Super Bowl MVP-je akcióban (fotó: AFP)

A Colts kezdte a meccset, de Devin Hester parádés futásának köszönhetően pillanatokon belül a Bears 6-0-ás előnybe került. Nem mellesleg ez a hazafutás volt minden idők leggyorsabb touchdownja a Super Bowl történetében. Ez meg is fogta az Indianapolist, amely ugyan Manning 52 yardos touchdown-passzával feljött még az első negyedben 7-6-ra, de a játékrész végén egy újabb hazafutás után 14-6-ra vezetett a Chicago.

Fordított és nyert a Colts

A második játékrészben aztán a Colts megmutatta, miért őket tartják a legjobb támadószekciónak. Remek teljesítménnyel, elsősorban rövid átadásokkal és jó futásokkal gyönyörű, hosszú támadásokat vezetett, ami egyrészt pontokban kamatozott, másrészt pedig érezhetően rengeteget kivett a liga legjobb védelmének tartott chicagói egységből. Ezt a 15 percet 10-0-ra nyerte és ezzel a vezetést is átvette a szünetre az Indianapolis.

A harmadik és a negyedik negyedben a Chicago ugyan próbálkozott, de beigazolódott a szakemberek jóslata, hiába a remek védőszekció, vérszegény támadásokkal nem lehet megnyerni a Vince Lombardi-trófeát. A Bears hívei számára az egyetlen reményt az jelenthette, hogy a csapat védői a célterület előtt rendre megfogták az ellenfelüket, amely így csupán mezőnygólokkal (3 pontos találat) araszolt előre, azaz a játékrész hajrájára "csupán" 22-14-re vezetett.

aA záró játékrészben az addig is sokat hibázó Grossman a fontos pillanatokban eladta, vagy elejtette a labdát, s miután egyik hibáját touchdownnal bosszulta meg a Colts, végül biztosan győzött 29-17 arányban.

Manning lett az MVP

Az Indianapolis története során másodszor nyerte el a trófeát, míg az összecsapás legértékesebb játékosának (MVP) a csapat sztárirányítóját, Peyton Manninget választották meg, aki 247 passzolt yarddal és egy hatpontos gólt (touchdown) érő átadással zárta az összecsapást.

Super Bowl XLI
Indianapolis Colts-Chicago Bears 29-17 (6-14, 10-0, 6-3, 7-0)