Sporttörténelmi esemény, sporttörténelmi közvetítéssel

2007.02.08. 09:29
Először közvetíthetette élőben a Super Bowl döntőjét a helyszínről Faragó Richard, a Sport TV riportere. Az Indianapolis Colts győzelmével végződött meccs szenzációsan kezdődött, ami magával ragadta őt is, így nem meglepő, hogy élete öt legnagyobb sportélménye között tartja számon.
Ismerik egymást

Hajdu B. István és Faragó Richard barátsága évtizedekre tekint vissza, hiszen együtt kezdték a sportriporteri pályájukat és együtt kerültek annak idején a Telesporthoz is. Azóta mindketten megfordultak más csatornáknál is, de ez barátságukra nem volt hatással. Ennek is köszönhető, hogy egymástól minden rosszallás nélkül elfogadják a kritikát is. Kapcsolatuk annyira közismert, hogy az egyik futball-játékprogram magyar változatában is együtt szerepeltek.

"Egy sporttörténeti tettet sporttörténeti közvetítéssel tett emlékezetessé" - mondta Hajdu B. István sportriporter barátjáról, Faragó Richardról, aki vasárnap hajnalban élőben közvetítette a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjét, a Super Bowlt.

Hajdu viccesen annyit tett hozzá, hogy az Indianapolis Colts–Chicago Bears mérkőzés első tizenöt másodperce olyan volt, mintha valami más is történt volna a riporterállásban. Arra utalt, hogy Faragó és szakkomentátor társa szinte eufórikus állapotba kerültek, amikor a kezdés után közvetlenül a Chigago, Devin Hester futásának köszönhetően, touchdownt ért el.


A Colts edzője, Tony Dungy és legnagyobb sztárja, Peyton Manning (fotók: AFP)

Ezt megkomponálni sem lehetett volna

"A kilencvenes évek közepe óta nagy álmom volt, hogy élőben közvetíthessek Super Bowlt. Ez megvalósult és rögtön az első percben olyan történt, mint még soha. Ezt megkomponálni sem lehetett volna" - elevenítette fel a történelmi futást Faragó, aki ezelőtt mindössze egyszer volt amerikaifutball-mérkőzésen, még 1994-ben egy Kansas-Pittsburgh összecsapáson.


Faragó Richard
(fotó: sport1tv.hu)

A meccset követő sajtótájékoztatón aztán kiderült, a meccset 29-17-ra nyerő Colts úgy tervezte, az első rúgást direkt elrúgják Hester elől, hiszen az idei szezonban már hat hasonló nagy futása volt. A csapat edzője aztán meggondolta magát és azt mondta rúgják oda neki nyugodtan, majd a "speciális egység" megállítja. Mint a példa mutatja, nem sikerült.

Másfél óra alatt jutottak be a stadionba

A riporter november végén tudta meg, hogy a helyszínről közvetítheti az első számú amerikai sporteseményt. Ugyanakkor nem akart róla előtte senkinek szólni, hiszen tisztában volt vele, bármi közbejöhet, hiszen számtalan tv-társaság jelezte közvetítési szándékát.

"Szerdán utaztunk ki Amerikába, így volt időnk felkészülni a találkozóra. A meccset megelőző napon kellett leellenőrizni a vonalakat, de olyan nagy volt már akkor a biztonsági ellenőrzés, hogy csak másfélórás bolyongás után tudtunk bejutni a stadionba, majd a helyünkre."

Bejelentkezés a pálya mellől

A meccs amerikai idő szerint csak délután hatkor kezdődött, ők azonban már tizenegykor a stadionban voltak, hiszen ígéretük volt rá, hogy a pálya mellől is bejelentkezhetnek. Végül öt másik televíziós csatorna riporterével levitték őket és a meccs előtt négy órával benézhettek az öltözőkbe és a pályára is.

Tíz éve is emlékezeteset nyújtott

Faragó Richardnak nem ez volt az első emlékezetes közvetítése. 1997-ben, a finn–magyar-vb-selejtezőn a magyar válogatott a 92. percben egy ritkán látható szerencsés gólleal harcolta ki a pótselejtezőt. A magyar támadás végén egy finn védő próbált meg felszabadítani, de saját kapusa hátára rúgta a labdát, ahonnan az lassan begurult a finn kapuba. Faragó ekkor valami "földön túli" vékony hangon örült a gólnak. Később emiatt többen támadták is, de ő büszke volt magára, hogy a meccs közvetítése mellett tudott szurkolni is.

"Az egész körítése, felvezetése, hangulata fantasztikus, leírhatatlan volt, de azt elmesélni úgy sem lehet, amikor az ember harminc centire van a Vince Lombardi trófeától. Maga a meccs szintén a hihetetlen kategóriába tartozott, hiszen már a kezdés se volt mindennapi Hester futásával."

Senki nem ment el a rossz idő miatt

"Amerikában egész héten azt mondták, csak húsz-harminc százalék, hogy eső lesz a meccs napján. Korábban Floridában ugyan tornádó pusztított, mégis mindenki csodálkozott, hogy szakadó esőben rendezték a találkozót. Ennek ellenére a feketepiacon volt, aki öt-hat ezer dollárért árult jegyeket és senkinek meg sem fordult a fejében, hogy otthagyja az összecsapást, inkább bőrig ázott."

A stadionban uralkodó hangulatról azt mondta, számára elképzelhetetlennek tűnik, hogy bármilyen balhé vagy rendbontás történne. Az egész stadionban egymás mellett ültek az Indianapolis és a Chicago szurkolói és legfeljebb vicces beszólásokig jutottak. "Egyszerűen az jött le az emberek arcáról, élvezik, hogy sporteseményen vannak."

Szuper élmény, kis hibákkal

A meccs után még sokáig a hatása alatt voltak, amíg megnyugodtak, kicsit körbenéztek a stadionban, majd megkeresték a buszt, amely visszavitte őket a szállodába. "Közvetítettem már futballvébéről, Eb-ről, olimpiákról, ez mégis benne van az első ötben" - mondta a riporter, aki elismerte, már visszanézett részleteket és talált is hibákat közvetítésében.

A harmadik legnézettebb műsor

A Super Bowl XLI minden idők harmadik legnézettebb televíziós műsora lett az Egyesült Államokban a Nielsen Media kutatócég kimutatásai szerint. Összesen 93,15 millió ember látta az országban az Indianapolis Colts és a Chicago Bears összecsapását. Ennél többen csak a MASH című tévésorozat 1983-as záróepizódját (106 millió), valamint az 1996. január 28-án rendezett Dallas Cowboys-Pittsburgh Steelers Super Bowl XXX-at (94,1 millió) tekintették meg.

A tavalyi Pittsburgh-Seattle finálét 90,72 millió televízió néző követte nyomon az Egyesült Államokban.