Ágnes
-5 °C
2 °C

A Világligában áll össze a pekingi pólócsapat

2007.02.12. 11:33
Ismét vízilabda-világversenynek ad otthont Budapest: idén nyáron Magyarország lesz a házigazdája a Világliga egyik európai csoportselejtezőjének. Kemény Dénes szerint ez lesz az utolsó lehetőség a pekingi csapat kialakítására.

Elkészítették az idei vízilabda-Világliga csoportbeosztását. A magyar válogatott ezt az eseménysorozatot 2006-ban kihagyta, ebben az évben viszont ismét rajthoz áll. A magyarok itthon kezdenek: július 4. és 8. között Budapesten lesz az első európai torna a magyarok mellett a spanyolok, a horvátok, a románok és az oroszok részvételével.

A Világliga szuperdöntőjét (a csoportok első két helyezettjeinek részvételével) Berlinben rendezik meg, augusztus 7. és 12. között.

Az idei versenysorozat érdekessége, hogy első alkalommal szerepel világversenyen önállóan Montenegró válogatottja. Ugyanakkor a tavalyi döntő mezőnyéből az idén két együttes nem indul: Franciaország és Brazília.

Kemény Dénes már Pekingre készül

Kemény Dénes szövetségi kapitány a madarasnorbert.hu-nak nyilatkozva annak örült, hogy elfogadták Magyarország jelentkezését a tornára.

"Valószínűleg megorroltak ránk, amiért tavalyi nem indultunk, így eredetileg nem jelölt minket a FINA a versenysorozat részvevőjének." A kapitány szerint tartalmas nyári programot nyújt a tétmeccsekkel tarkított hat hét, könnyebb lesz összekovácsolni a csapatot, mint hogyha barátságos mérkőzéseken, felkészülési tornákon kellene játszani.

Mivel az európai csapatokat két ötös csoportba osztották, könnyű sorsolásról eleve nem is lehetett szó, de mindenképpen jó, hogy az első tornának Magyarország adhat otthont.

Kemény Dénes ugyanakkor kicsit tart attól, hogy az Euroliga négyes döntője időben nagyon közel lesz a pesti tornához. "Minimális közös edzéssel, gyakorlással kell már rögtön erős csapatok ellen játszani, ráadásul az is benne van a pakliban, hogy rajtunk kívül az ellenfelek nem nagyon lesznek érdekeltek az Euroliga négyes döntőjében, tehát nekik módjuk lesz alaposan felkészülni". (Kemény Dénes nem tartja kizártnak, hogy Európa legjobb négy csapata közé az idén csak olasz és magyar együttes jut be.)

Utolsó lehetőség

"Az is igaz, hogy szeretjük a magyar rendezésű tornát a végére tenni, amikor a csapat már jó formában van. Hát most nem a végén lesz, utána Madridban kell majd jól szerepelni, ami nem lesz könnyű, de addigra azért már edzünk eleget. Nyilvánvaló, hogy be akarunk kerülni a Super Final-ba."

A szövetségi kapitány nem titkolja, hogy az idei Világliga jelenti számára az utolsó lehetőséget arra, hogy a pekingi olimpián részt vevő csapat ügyében minden kérdésére választ kapjon.

"Utoljára tudok esélyt adni azoknak a játékosoknak, akik például a melbourne-i világbajnokságra nem jutnak ki. Jelenleg tizenkilenctagú a keret, tizehárom játékos utazik a vb-re, és legalább annak a hatnak, aki most végigdolgozza a felkészülést, s nyilván nem indokolatlanul kerettag, újból lehetőséget fogok tudni adni a saját tisztánlátásom érdekében, hogy minél erősebbek legyünk Pekingre. Mindenképpen a győzelemre törünk, az első hely számít, az összes többi nem, de ezzel együtt a Világliga azért már Pekingnek lesz alárendelve."

Mostantól a vendég fizeti a szállást

A Világliga egyébként nem olcsó mulatság, csak a nevezési díj 25 ezer dollár. A rendezés szabályain módosítottak, eddig a rendező országnak kellett állnia a vendégcsapatok teljes tartózkodási költségét. Ez most megváltozott, a vendégek a repülőjegyeik mellett a szállásköltségeket is maguk finanszírozzák. Így nyilván kevésbé ragaszkodnak majd a margitszigeti Thermál Szállóhoz, ahogyan eddig tették.

A vendéglátókra azért továbbra is jelentős költségek hárulnak. A doppingvizsgálat például elég drága és minden meccs után kettőt el kell végezni. A független orvos, a FINA-delegátus, a játékvezető számlája mellett egyéb költségek is vannak, például a csapatok Budapesten belüli szállításának költségei.

A berlini Szuperdöntőn a házigazda ország fedezi a szállásköltségeket is.

Vízilabda-Világliga, menetrend

Ázsia és Óceánia, Július 3-8., Sanghaj, Kína
Ausztrália, Kína, Japán

Európa (1), július 4-8., Szerbia és július 18-22., Olaszország:
Szerbia, Görögország, Németország, Olaszország, Montenegró

Európa (2), július 4-8., Magyarország és július 18-22., Spanyolország
Spanyolország, Horvátország, Románia, Oroszország, Magyarország

Amerika, július 11-13., Puerto Rico:
Kanada, Egyesült Államok, Puerto Rico

Szuperdöntő, Augusztus 7-12., Berlin, Németország:
Nyolc csapat részvételével

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!