Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nagy fenékkel is lehet világrekordot dönteni

2007.02.12. 15:55
A huszonöt éves Anja Pärson egy hét alatt három világbajnoki címet gyűjtött be az alpesi sízésben. Ez a bravúr már másnak is sikerült, az viszont neki először, hogy mind az öt szakágban a szlalomtól a lesiklásig világbajnoki címet szerzett. Pärson igazolta: minimum tíz kiló pluszsúly sem akadály, ha valaki nagyon akarja az aranyérmeket.

A svéd Anja Pärson tavaly a szlalomban olimpiai bajnoki címet szerzett a torinói téli olimpián, hazájában ezzel nemzeti hős lett. Nagy elődje, a kétszeres bajnok Pernilla Wiberg ezt a számot ugyanis nem tudta megnyerni a kilencvenes évek elején. Pärson a halhatatlanságra azonban csak vasárnap délután szerzett jogot: mert pár nap alatt nemcsak háromszoros világbajnok lett, világrekorderré is avanzsált.

Kostelic nem kedveli

Pärson Areban hazai pályán versenyez, igaz a településtől több mint ötszáz kilométernyire, Umeában született, de ezeken a lejtőkön nagyon sokszor edzett, finomította technikáját.


Kattintson!

Nagy riválisa, a horvát Janica Kostelic távolmaradt a vb-től - ketten nincsenek igazán jó viszonyban, a horvát már többször élesen kritizálta -, de ilyen átütő sikerre alighanem még így sem számított.

Először megnyerte a szuper-óriásműlesiklást, majd a kombinációban is ő futotta a legjobb időt, vasárnap pedig a lesiklásban lett első, miután az amerikai Lindsay Kildow a pálya felső részén hibázott. Ezzel feltette a pályafutására a koronát, hiszen mind az öt számban szerzett már világbajnoki címet, ami eddig még egyetlen sízőnek sem sikerült a világon. (Műlesiklásban 2001-ben, óriásműlesiklásban abban az évben és rá két évre is nyert.)

Az alkata előnyös is lehet


Kattintson!

Pärson nem igazán sportos alkat, hiszen százhetven centijéhez - saját bevallása szerint - nyolcvankét kiló párosul, de az esete igazolja, túlsúllyal is lehet komoly eredményeket elérni. "Ekkora fenékkel még senki sem nyert" - mondták róla a helyszíni közvetítésben a szakemberek, hozzátéve, hogy az alkata, alacsony súlypontja, néhányszor hasznára lehet, könnyen gyorsul fel, miközben kerülgeti a kapukat.

A huszonöt éves versenyző sokoldalúsága a Világkupa-sorozatban már kiderült, hiszen kétszer lett az összetett legjobbja. Erre most is esélye lehet.