Ágnes
-5 °C
2 °C

Nagy fenékkel is lehet világrekordot dönteni

2007.02.12. 15:55
A huszonöt éves Anja Pärson egy hét alatt három világbajnoki címet gyűjtött be az alpesi sízésben. Ez a bravúr már másnak is sikerült, az viszont neki először, hogy mind az öt szakágban a szlalomtól a lesiklásig világbajnoki címet szerzett. Pärson igazolta: minimum tíz kiló pluszsúly sem akadály, ha valaki nagyon akarja az aranyérmeket.

A svéd Anja Pärson tavaly a szlalomban olimpiai bajnoki címet szerzett a torinói téli olimpián, hazájában ezzel nemzeti hős lett. Nagy elődje, a kétszeres bajnok Pernilla Wiberg ezt a számot ugyanis nem tudta megnyerni a kilencvenes évek elején. Pärson a halhatatlanságra azonban csak vasárnap délután szerzett jogot: mert pár nap alatt nemcsak háromszoros világbajnok lett, világrekorderré is avanzsált.

Kostelic nem kedveli

Pärson Areban hazai pályán versenyez, igaz a településtől több mint ötszáz kilométernyire, Umeában született, de ezeken a lejtőkön nagyon sokszor edzett, finomította technikáját.


Kattintson!

Nagy riválisa, a horvát Janica Kostelic távolmaradt a vb-től - ketten nincsenek igazán jó viszonyban, a horvát már többször élesen kritizálta -, de ilyen átütő sikerre alighanem még így sem számított.

Először megnyerte a szuper-óriásműlesiklást, majd a kombinációban is ő futotta a legjobb időt, vasárnap pedig a lesiklásban lett első, miután az amerikai Lindsay Kildow a pálya felső részén hibázott. Ezzel feltette a pályafutására a koronát, hiszen mind az öt számban szerzett már világbajnoki címet, ami eddig még egyetlen sízőnek sem sikerült a világon. (Műlesiklásban 2001-ben, óriásműlesiklásban abban az évben és rá két évre is nyert.)

Az alkata előnyös is lehet


Kattintson!

Pärson nem igazán sportos alkat, hiszen százhetven centijéhez - saját bevallása szerint - nyolcvankét kiló párosul, de az esete igazolja, túlsúllyal is lehet komoly eredményeket elérni. "Ekkora fenékkel még senki sem nyert" - mondták róla a helyszíni közvetítésben a szakemberek, hozzátéve, hogy az alkata, alacsony súlypontja, néhányszor hasznára lehet, könnyen gyorsul fel, miközben kerülgeti a kapukat.

A huszonöt éves versenyző sokoldalúsága a Világkupa-sorozatban már kiderült, hiszen kétszer lett az összetett legjobbja. Erre most is esélye lehet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!