Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Don King szívatja Vitalij Klicskót

2007.02.12. 16:24
Alig több mint egy évvel Vitalij Klicsko visszavonulása után bekövetkezett az, amire sokan számítottak: bejelentette visszatérését. Jó erőben érzi magát, térdsérülése tökéletesen meggyógyult, így szerinte semmi akadálya nem lehet annak, hogy címmeccsen öklözzön. A WBC korábbi félnehézúlyú bajnoka a szervezetnél képzeli el jövőjét, de a világhírű promótert, az amerikai Don Kinget nem hatotta meg az a két és félmillió dollár, amit felajánlottak az ő védencének, Peter Samuelnek, hogy eltekintsen a hivatalos kihívói státusztól. A játszma elkezdődött, a tétet alighanem emelni kell, vagy más utat találni.

A nehézsúlyú világbajnok Vitalij Klicsko 2005 novemberében meglepő bejelentést tett: visszavonul. Sorozatos térdsérüléseivel, és műtéteivel indokolta elhatározását, minek következtében a Hasim Rahman elleni meccset háromszor is el kellett halasztani. Jóakarók eközben gyávasággal vádolták.

Célkeresztben Maszkajev

A harmincöt éves ukrán klasszis visszatérésére nagy összegben lehetett volna fogadni, részint ebben a súlycsoportban gyakori, hogy még negyven felett is ringbe lépnek a nagyágyúk - ő a nyáron lesz harminchat éves -, másrészt Klicsko hamar felmérte, a súlycsoportot európaiak uralják, akik ellen neki mindenképpen lenne esélye.

Idén januárban már be is jelentette: visszatér, és a Bokszvilágtanács (WBC) bajnokát, az orosz Oleg Maszkajevet nézte ki magának. "A sérülésem már a múlté, nincsenek fájdalmaim, elszánt vagyok és tökéletesen felkészült" - jelentette ki.

Emelni kell a tétet

A fightnews.com nevű szaklap a négy nagy szervezet legjobbjai közül Maszkajevet rangsorolta a negyedik helyre, talán emiatt is esett Klicsko választása rá, kivált, mert egy évvel idősebb is nála.

Klicsko amúgy ennél a szervezetnél ért a csúcsra - igaz, volt a Bokszvilágszervezet (WBO) bajnoka is -, és bízott benne, hogy a vezetők lojálisak lesznek, és mint szuperbajnokot hagyják rögtön világbajnoki címmeccsel visszatérni.

Ennek érdekében meg is környékezték a szervezet kötelező kihívóját, az amerikai Peter Samuelt, hogy két és félmillió dollár (félmilliárd forint) bánatpénz fejében tekintsen el attól, hogy Maszkajevvel összeméri az erejét. Klicsko úgy tervezett, hogy akár már márciusban ott lehet a ringben.

Egymás ellen nem meccselhet a két Klicsko

A terve most zátonyra futott, mert Peter Samuel és menedzsmentje - Don Kinggel az élen - visszautasította Klicskóék ajánlatát, és ragaszkodnak a Maszkajev elleni meccshez.

Klicskóék vagy még többet áldoznak, vagy kivárnak, és esetleg egy másik szervezetnél próbálkoznak. Az orosz Nyikolaj Valujev, a WBA (Bokszvilágszövetség) legjobbja többször elismerte, nagyon szívesen találkozna bármelyik Klicskóval, hiszen korábban együtt kesztyűztek. Mivel Klicsko anyuka mindig óvta a két testvért attól, hogy egymás ellen mérkőzzön, valószínűleg annak a legcsekélyebb az esélye, hogy Vitalij az Bokszföderáció (IBF) bajnokával, öccsével, Vlagyimirrel találkozzon. A WBO bajnoka, Shannon Briggs ugyanakkor szóba jöhet.

Klicsko utoljára 2004 decemberében volt a ringben, akkor Danny Williamst a nyolcadik menetben végezte ki. Eddig harminchét meccset vívott, és kétszer amardt alul, előbb 2000-ben Chris Byrd, majd 2004-ben Lennox Lewis ellen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!