Földi Imre: 35 év után újra a csúcson vagyok

2007.02.13. 15:50
"Drága Imrus, tisztelettel és szeretettel fogadunk a sorainkban. Annak idején szinte óráról órára tudtuk, mi történik veled az edzőtáborban, most újra szem előtt leszel" - köszöntötte a Nemzet Sportolói közt a Puskás Ferenc helyére frissen beválasztott Földi Imrét a kalapácsvető Zsivótzky Gyula. "Teljes egyetértés és konszenzus alakult ki az ön jelölése kapcsán" - mondta Lamperth Mónika a sportért felelős önkormányzati miniszter. Az olimpiai bajnok Földi harmincnégy évesen lett a legjobb, szerinte akkor volt a legerősebb. Álmodni sem mert arról, hogy Puskás Ferencet ő válthatja.

A november tizenhetedikén elhunyt Puskás Ferenc helyére két hete, szerdán választották meg az olimpiai bajnok súlyemelő, Földi Imrét a Nemzet Sportolói közé. Az Index már november végén előrejelezte, az öt olimpián szereplő - ez világrekord a sportágban -, világversenyeken összesen negyvenegy érmet szerző Földi a legnagyobb esélyes. Különösen a birkózó Polyák Imre tartotta őt a legalkalmasabbnak, hiszen ő látta a küzdelmét a súlyokkal, pontosan ismerte a fogyasztás gyötrelmeit.

A jókból a legjobbat

"Teljes egyetértés és konszenzus alakult ki az ön jelölése kapcsán - kezdte ünnepi köszöntőjét Lamperth Mónika a sportot felügyelő önkormányzati miniszter. - Puskás Ferenc elment, fejet hajtottunk emléke előtt, ezek után eleget tettünk kötelezettségünknek, a jókból kiválasztottuk a legjobbat, így most újra teljes a kör."

A Nemzet Sportolóinak névsora:
Albert Flórián, labdarúgó
Balczó András, öttusázó
Bíróné Keleti Ágnes, tornász
Földi Imre, súlyemelő
Gyarmati Dezső, vízilabdázó
Hammerl László, sportlövő
Kulcsár Győző, párbajtörőző
Polyák Imre, birkózó
Portisch Lajos, sakkozó
Székely Éva, úszó
Weltner Györgyné Ivánkay Mária, fogyatékos asztaliteniszező
Zsivótzky Gyula, kalapácsvető.

"Természetes, hogy több megkérdőjelezhetetlen név felvetődött, mégis egy irányba indultunk. Földi Imre az akaraterő, a kitartás, és a becsülettel elvégzett munka példaképe. Kétszer mindössze néhány dekán múlt, hogy nem lett olimpiai bajnok, de ő nem panaszkodott, tudta, hogy ilyen a sport, és azt is tudta, egyszer elnyeri majd az aranyérmet" - mondta Lamperth.

Hozzátette, egy nagy család tagja lett, olyané, amelyik békés és nyugodt légkört sugároz, amikor szükség van rá.

Meghatódott lány, kemény apa

A Magyar Súlyemelő-szövetség (MSSZ) elnöke, Fehér Tamás elismerte, képtelen meghatódottság nélkül beszélni mindenki példaképéről. "Drága Imrus, tisztelettel és szeretettel fogadunk a sorainkban. Annak idején szinte óráról órára tudtuk, mi történik veled az edzőtáborban, most újra szem előtt leszel. Nem mint sportolót, mint embert vártunk nagyon. Azt kívánom, az elismerő cím még sokáig nálad maradjon" - jelentette ki Zsivótzky Gyula kalapácsvető, szintén a Nemzet Sportolója. A sport-szakállamtitkárság vezetője, Elbert Gábor annyit jegyzett meg, hogy gyerekkorában Földi Imrét hozták neki példaként, ha tízévesen fel akarta adni.


Klikk!

Földi Imre lánya, Csilla szinte végig könnyezett, amíg az édesapja teljesítményét méltató szavak elhangoztak. Az érintett azonban nem hazudtolta meg önmagát, keménységét, arcizma sem rándult.

Nem tud választani

Az Indexnek elárulta, a még aktív Puskással egyszer sem találkozott, a kilencvenes években, hazatelepülése után viszont gyakorta beszélgettek, mindketten a halhatatlanok klubjának tagjai voltak. Amikor a jelölés elkezdődött, álmodni sem mert arról, hogy a legendás labdarúgó helyére őt választják be.

"A müncheni olimpián is a csúcson voltam, és most újra. Nem tudok választani, melyik az értékesebb" - felelte az összehasonlítást firtató kérdésünkre. Bevallotta, ha Münchenben nem nyer, akkor most biztosan nem lenne itt, akkor meg sem fordult volna senki fejében, hogy ő a nemzet tizenkét sportbálványa közé emelkedjen.

'72-ben ötvenezer forint járt az első helyért, azt kipótolta és egy Volkswagen Bogarat vásárolt belőle, ami akkoriban nagy szónak számított. Azt ellenben még nem tudja, mire költi a Nemzet Sportolójaként kapott első honoráriumot.

Egy percben a győzelemről

A korabeli tudósítások a veterán jelzőt illesztették a neve mellé, ő azonban úgy érezte, hogy '72-ben nemhogy eljárt felette az idő, mi több: harmincnégy évesen volt a legerősebb. Emellett megvolt a megfelelő rutinja is ahhoz, hogy két ezüst- után végre aranyérmet nyerjen. Úgy véli, a súlyemelés óriási lelki és fizikai akaraterőt adott neki, ő még ahhoz a korosztályhoz tartozott, akinek felfrissülést okozott egy-egy edzés, mégha nyolc vagy tíz tonnát is kellett megmozgatnia. Úgy gondolja, több volt benne a világcsúcsnál a müncheni versenyen, de nem akarták kockáztatni a biztos győzelmet, ezért nem is próbálkozott a rekordok megdöntésével. Külön örömére szolgált, hogy az aranyérmet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) akkori magyar tagja, Csanádi Árpád adta át.