Árpád
-2 °C
4 °C

Nagy a harc a 2014-es téli olimpiáért

2007.02.13. 15:21
A NOB szemlebizottsága az elkövetkezendő egy hónapban a helyszínen térképezi fel a 2014-es olimpiára pályázó három várost. Salzburg, Szocsi és Pjongcsang egyenlő eséllyel indul a versenyben, miközben a 2010-es ötkarikás játékok színhelyén Vancouverben, tüntetnek a rendezés ellen.

Szerdától bő három napon át a dél-koreai Pjongcsangban méri fel a helyzetet, majd a 2014-es téli olimpia megszerzéséért ugyanúgy küzdő, és az első szűrőn átjutott további két jelöltet, az oroszországi Szocsit (február 20-23.) és az ausztriai Salzburgot (március 14-17.) keresi fel a NOB szemlebizottsága.

A testület jelentése meghatározó lehet a végső befutót illetően, állásfoglalása adja ugyanis a legfőbb alapot a NOB-tagok számára, akik július 4-én, Guatemalavárosban hozzák meg a döntést a hét év múlva esedékes játékok házigazdájáról.

Megjósolhatatlan a végeredmény

Aján Tamás esélyekről nem beszélt, mert NOB-tagként a sportdiplomata ilyet nem is tehet, azt azonban elárulta az MTI-nek, hogy nagyon nagy a küzdelem a trió tagjai között. Míg a versengésben korábban Salzburg számított éllovasnak, amely mögött szorosan ott volt Szocsi, addig Pjongcsang, amely korábban le volt maradva, hajrázni kezdett, és az utóbbi időben jelentőset lépett előre.

Természetesen a leendő győztesnek nem csupán a tökéletes versenyszínhelyekkel kell kitűnnie, hanem a biztonságos, magas szintű lebonyolítás szavatolását, a sportolók, a vendégsereg kifogástalan elhelyezését, ellátását tekintve is. Nem beszélve az egyéb kellő biztosítékok - mindenek előtt stabil pénzügyi háttér, állami garancia - meglétéről.

Itt az ország, ott az elnök támogat

A NOB-bizottság vizitjének első állomásán számolhat azzal az erős érvvel, hogy a szöuli vezetés teljes mértékben kiáll Pjongcsang mellett-mögött, ráadásul a politikai bizonytalanság - mint legfőbb ellenvetés - csökkenni látszik. Ugyanis a tavalyi nukleáris kísérletével nemzetközi válságot kirobbantó Észak-Korea is bejelentette: támogatja Dél-Korea olimpiarendezési törekvéseit.


Így várták Pjongcsangban a szemlebizottságot (fotó: AFP)

Szocsi, a legnagyobb erejű, s pályázatát fokozatosan világméretűvé duzzasztott kampánnyal is megtámogató orosz üdülőközpont egyik fő ütőkártyája a pénz, pontosabban az a többször is kinyilvánított csúcsszintű, és sok-sok dollármillióról szóló ígéret, amellyel maga az orosz elnök, Vlagyimir Putyin elnök hozakodott elő, majd a szövetségi kormány meg is szavazott, egyértelművé téve: Moszkva nem sajnál semmilyen összeget azért, hogy 2014-ben a Fekete-tenger partján találkozzék a téli sportok űzőinek színe-java.

Salzburgon a németek segítenének

Salzburg segítségére legújabban a nagy szomszéd, Németország sietett, méghozzá az osztrákoknak hatalmas kiadást megtakarító javaslattal: eszerint Berchtesgaden kész részt vállalni az olimpiából már bejáratott, kész létesítményeivel, amelyek a bob-, a szánkó- és a szkeletonversenyek lebonyolítására kiválóan alkalmasak. Kérdés persze, akarnak-e osztozni az osztrákok a németekkel.

"Mivel az orosz elnök szívügyének tekinti Szocsi győzelmét, a dél-koreai államfő felsorakozott Pjongcsang mögé, és az osztrák kancellár is hasonlóképpen szót emelt Salzburg érdekében, a politikai támogatottság mindhárom jelöltnél a legmagasabb szinten biztosított. Megjósolhatatlan, melyik lesz a befutó, ami bizonyos: nagyon érdekes döntés előtt vagyunk" - mondta Aján Tamás.

Vancouverben tüntetnek az olimpia ellen

Tiltakozó akció zavarta meg a 2010-es vancouveri téli olimpia három év múlva esedékes rajtja alkalmából szervezett ünnepséget.

A szervezőbizottság helyi idő szerint hétfőn kapcsolta be azt a nagy órát, amely visszaszámlál a játékok kezdetéig. Az ünnepélyes programot azonban több tucat aktivista megzavarta. Egy férfi a rendőrkordont áttörve felszaladt a színpadra, és a mikrofonba trágárságokat kiabált. Őt elfogták, őrizetbe vették. Mások tojásokkal dobálták meg a szónokokat.

"A város, az ország több millió dollárt költ a kéthetes sporteseményre, miközben sokan szegénységben élnek, és az utcákon hajléktalanok vannak" - fogalmazott Mary Claremont, a megmozdulás egyik szervezője.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?