Mint csülökpörköltet reggelizni

2007.02.16. 17:06
A kolozsvári nemzetközi vízilabda tornán a magyar válogatott nagyon korán kelt, de ez sem akadályozta meg abban, hogy fölényes, hétgólos győzelmet arasson a görögök ellen. A siker értékét növeli, hogy az olasz bajnokságban szereplő légiósászait nélkülözte a csapat.

A horvátok elleni 11-10-es csütörtöki győzelem után a görögöket kiütötte a magyar férfi vízilabda-válogatott a kolozsvári nemzetközi tornán. Kemény Dénes csapata legutóbb a 2005-ös Európa-bajnokságon találkozott a dél-európaiakkal, akkor két góllal nyert a Belgrádban végül hatodikként végzett rivális ellen.

Ötgólos roham az első negyedben

A magyar csapat gyakorlatilag már az első negyedben elintézte a helléneket az olimpiai bajnoki címvédő magyar alakulat, amely a pénteki, szokatlanul korai időpontban rendezett összecsapáson 5-0-ra elhúzott az álmosan kezdő vetélytárssal szemben.

A villámrajt felébresztette az álmosan kezdőket, akik két gyors találattal indították a második játékrészt, hogy aztán a hibasorozatok vegyék át a főszerepet hosszú perceken át mindkét oldalon. A gólcsendet a görögök törték meg (5-3), utána viszont Varga Dániel látványos öklözéssel juttatva a kapuba a labdát, felzárkózott az addigi kétgólosok, Kiss Gergely és Biros Péter mellé, a különbség pedig ismét megnyugtatóvá vált (6-3).

Varga Dániel hat gólig jutott

A márciusi, melbourne-i világbajnokságra készülő gárdák találkozóján a harmadik nyolc perc újfent a magyar fölény jegyében zajlott, s az utolsó negyed előtt helyreállt az alapállapot, vagyis az öttalálatnyi differencia (8-3).

Amely aztán hatra nőtt a mezőny legeredményesebbje, az idősebbik Varga fivér jóvoltából, majd időntúli büntetővel - amelyet Szívós Márton biztos kézzel értékesített - alakult ki a kiütésszámba menő győzelem (10-3).

A vasárnap záruló felkészülési tornán a magyarok a nap hátralevő részére pihenőt kaptak, legközelebb szombaton szállnak vízbe, akkor délután négytől a német együttessel mérkőznek.

Örül, de nem érti, miért lőnek jobban

"A reggeli meccsek összes buktatóját magában hordta ez az összecsapás. Mi jöttünk ki belőle jobban, de ez lehetett volna fordítva is. Reggel kilenckor vízilabdázni, nem magyarázom, hogy mennyire nehéz, olyan, mint csülökpörköltet reggelizni. Örülök, hogy jól bemelegítettünk, és jól kezdődött a meccs" - értékelt Madaras Norbert honlapján Kemény Dénes kapitány.

"A céljaink nem változtak, kihasználjuk a mérkőzéseket. Egyrészt a lassú formába lendülésre, másrészt a csapatkeresésre. Talán azzal, hogy most elkezdtünk meccseket játszani, frissesség került a csapatba, de én se nagyon értem, hogy miért kezdtünk el most jobban lőni, jobban kihasználni a helyzeteinket, valószínűleg az lehet benne, hogy vannak cserék bőven, kisebb a terhelés" - tette hozzá.

Keményt aggasztja a bíráskodás

Kemény a bírói felfogás aggodalommal töltött el. "Nem a játékvezetők részrehajlásáról van szó, azt nem szoktam kommentálni soha, de ma az emberhátrányaink 80 százalékát a középcsatár és a védő pozíciókeresésében, labda nélkül fújkálták. Na most ez gyakorlatilag olyan fegyver a bírók kezében, amit bármikor bevethetnek, mert egyszerűen nincs kritérium, nem érzem azt, hogy mi a labda nélküli birkózás, amiből fújnak és melyik az, aminél nem. Nincs ugyanis lényeges eltérés a két kapu előtt, ehhez képest most mi kaptunk nyolc-kilenc ilyen kiállítást, a túloldalon csak egyet adtak meg. Ez azt jelenti, hogy ha már azt is meg tudjuk akadályozni, hogy a labda egyáltalán bejusson a középcsatárhoz, akkor adnak fórt labda nélkül" - összegzett.

Jegyzőkönyv:
Magyarország-Görögország 10-3 (5-0, 1-3, 2-0, 2-0)
a magyar góldobók: Varga Dániel 3, Kiss G., Biros 2-2, Steinmetz Á., Varga Dénes, Szívós 1-1