Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Fagyos tengerbe zuhant, de kiúszott az amerikai birkózó

2007.02.27. 10:07
A kisrepülő három utasával az Egyesült Államok partjainál a vízbe zuhant, Rulon Gardner, az amerikaiak olimpiai és világbajnok birkózó és gép tulajdonosai, ekkor másztak a süllyedő roncsból a a 7 Celsius-fokos vízbe. Gardner már több életveszélyes kalandot túlélt.
Repülőgép-balesetet szenvedett Rulon Gardner, az amerikaiak olimpiai és világbajnok birkózója, de csodával határos módon ő és két társa is sértetlenül úszta meg a nem mindennapi kalandot.

Beleesetek

Gardner utasa volt a Cirrus SR 22 típusú kisgépnek, amelyet Randy Brooks és testvére, Leslie Brooks irányított, és amely Arizona és Utah állam határán hirtelen felmondta a szolgálatot és a Jóreménység-öbölbe zuhant. "A gép sebessége körülbelül két másodperc alatt 240 km/óráról nullára csökkent" - mondta a sportoló, aki szerencséjére társaival együtt ki tudott menekülni a járműből, mielőtt az elsüllyedt.

Nem hültek ki

A "hajótöröttek" ezután több mint egy órát úsztak a 7 Celsius-fokos vízben, amíg partot értek és aztán az egész éjszakát a szabadban töltötték. Másnap reggel talált rájuk egy helyi halász. Egyikük sem szenvedett életveszélyes sérülést. "Az ilyen hőmérsékletű vízben mintegy 30 perc után jelentkeznek a kihűlés jelei. Tehát az, hogy több mint 60 percig úsztak benne, ráadásul túlélték a repülőgép lezuhanását, majd egész éjjel kint voltak a hidegben és nem haltak bele, csodával határos. Ha ezek a srácok macskák lennének kilenc élettel, azt mondanám: most elhasználtak hármat." - mondta Steven Luckesen parkőr.

Volt 32 fokos is

Gardner 2000-ben, Sydneyben az addig verhetetlennek hitt orosz óriást, Alekszandr Karelint legyőzve nyert aranyérmet a nehézsúlyúak között, majd négy évvel később bronzérmes lett az olimpián. Athénban, utolsó mérkőzését követően a birkózó hagyományokat követve a szőnyegen hagyta cipőjét ezzel jelezve, hogy befejezi pályafutását. Nem ez volt egyébként az első, életveszélyes kalandja: 2002 februárjában fagyási sérüléseket szenvedett, s az egyik lábujját amputálni kellett, miután kirándulni indult hórobogójával, de eltévedt, és a mínusz 26-29 Celsius fokos hidegben egy éjszakát a szabadban töltött. Mire rátaláltak, 32 fokosra hűlt le a teste. Két évvel később motorbalesetet szenvedett, de azt is megúszta kisebb sérülésekkel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?