Százmilliót bukik a MOB, ha olimpikon doppingol

2007.02.28. 14:10
Szerződésben is érvényesíti a korábban meghirdetett zéró tolerancia elvét a T-Mobile, vagyis a telefonos cég nem folyósítja a kétszázmillió fordintos támogatás második felét, ha magyar sportoló doppinggal megbukik Pekingben.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) százmillió forintos támogatástól esik el, amennyiben nem fogadja el a T-Mobile új, doppingolásra vonatkozó szerződésmellékletét. A mobiltelefonos cég zéró toleranciát hirdet ezen a területen, és már el is küldte a MOB-nak az érvényes kontraktus kiegészítésének tervezetét.

Már bejelentették

A T-Mobile - mint gyémántfokozatú támogató - négy évre kétszázmillió forintot biztosít a MOB számára. Ebből százmilliót már kifizetett, az összeg másik felét viszont csak akkor kapja meg az olimpiai bizottság, ha egyetért a doppingot érintő kiegészítéssel. Eszerint, amennyiben a pekingi játékokra kvótát szerző sportoló doppingvétséget követ el, a cég kiszáll a hazai ötkarikás mozgalom támogatásából. (Athénban Magyarország végzett a doppinglista élén, öt pozitív esettel.)

Winkler János, a Magyar Telekom Nyrt. mobil szolgáltatások üzletágvezetője hangsúlyozta, nem ez a cél. Winkler amúgy a bejelentést már február kilencedikén megtette, a kiegészítés azóta készült el.

Csakis zéró tolerancia

A T-Mobile azonban csak a tisztán elért eredményekhez adja a nevét, és ezt az elvet a MOB mellett egyéni támogatottjai, a kajakos Janics Natasa, az öttusázó Balogh Gábor és Vörös Zsuzsanna, valamint az úszó Cseh László esetében is érvényre juttatja, ha szükséges.

"Doppingkérdésben szerintünk csak a zéró tolerancia az elfogadható. Lehet, hogy egy-két éremmel kevesebbet szerzünk Pekingben, de az athéni botrányok nem ismétlődhetnek meg, ezek rendkívül sokat ártottak Magyarország hírének. Ne küldjünk az olimpiára olyan versenyzőket, akik csak tiltott szerek használatával tudnak jó eredményt elérni" - mondta Winkler a cég sportszponzorációs politikájáról. A kérdés azért is aktuális, mert ebben az évben kerül sor az olimpiai kvalifikációs versenyek többségére.

Még Annusék is bekeverhetnek

Új helyzet áll elő, ha olyan sportoló szerez olimpiai indulási jogot, aki korábban már el volt tiltva doppingvétség miatt. Ez leginkább a kalapácsvető Annus Adrián és a diszkoszvető Fazekas Róbert esetében képzelhető el. A T-Mobile ebben az esetben átgondolja, mit lépjen. Annus és Fazekas jelezte visszatérését, az augusztusi Japánban rendezendő világbajnokságra nagy erőkkel készülnek. Kettőjüket az eltiltásuk alatt négyszer ellenőrizte a hazai doppinglabor, és valamennyiszer adtak mintát, és az negatív volt.

A MOB elnöksége hamarosan tárgyal arról a tervezetről, melynek értelmében olimpián megbukott versenyző többször nem indulhatna ötkarikás játékokon és az olimpiai mozgalomban sem vállalhatna szerepet. Ez a határozat azonban várhatóan nem lesz visszamenőleges hatályú. Az olimpiai ezüstérmétől megfosztott Gyurkovics Ferenc jelen állás nem vehet részt a következő olimpián.

A kerekesekkel már volt gondjuk

A T-Mobile International a nyári kerékpáros doppingbotrány után azt fontolgatta, megszünteti a csapat támogatását, amelyiknek névadó szponzora. A sportágból azonban nem vonult ki, de lehet, egy újabb botrány végérvényesen a kivonulásukat jelentené. A német Jan Ullrich az istálló volt frontembere hétfőn bejelentette visszavonulását.