A bíróságon alulmaradt, mégsem veszített Schmitt

2007.03.04. 09:50
Első fokon megsemmisítette a bíróság a Magyar Olimpiai Bizottság szeptemberi közgyűlési határozatát, amelyben megerősítette posztján Schmitt Pál elnököt. A MOB nem foglalkozik az üggyel és továbbra is elnöknek tekinti őt, a keresetet benyújtó Körösfői László új közgyűlés összehívatását nem kérte a bíróságtól.

A Fővárosi Bíróság kedden első fokon megsemmisítette a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szeptemberi rendkívüli közgyűlésén született határozatot, amely 69-69-es szavazataránnyal megerősítette elnöki tisztségében Schmitt Pált. Erről Körösfői László, a Magyar Röplabda-szövetség elnökhelyettese, korábbi elnöke tájékoztatta az MTI-t.

Érdekelte, szabályos volt-e

"A bíróság szerint helytelen volt az eljárás, mert a tartózkodást gyakorlatilag nemként értelmezték. Ez törvénysértő, és új szavazást kellett volna elrendelni" - mondta Körösfői, aki a MOB-közgyűlés után fordult a bírósághoz.

A tagok egyharmadának kezdeményezésére összehívott rendkívüli közgyűlés egyetlen napirendi pontja Schmitt Pál visszahívása volt. Az elnök a tanácskozáson felajánlotta lemondását, a szavazási procedúra végén - az érvénytelen gépi szavazás után papíron szavaztak a küldöttek - azonban 69-69-es eredmény született, három tartózkodás mellett. Akkor Gémesi György levezető elnök a 69-69-es szavazati arányt úgy értékelte, hogy a fölvetett kérdés, miszerint vissza kell-e hívni Schmitt Pált elnöki posztjáról, nem kapott megerősítést.

Körösfői az Indexnek elmondta, őt csak az érdekelte, hogy a MOB közgyűlésének szeptemberi döntése szabályos volt-e. Azt gyanította, hogy az alapszabállyal ellentétes határozat született, és ebben a bíróság megerősítette.

Schmitt ellen szavazott

A keresetében azt nem kérte, hogy ha megsemmisítik a döntést, akkor hívják össze újra a MOB közgyűlését. (Alapesetben ezt a tagok harmada kérheti.) "Ilyen mélységig én nem jutottam el, hiszen nem vagyok jogász, nem tudom, hogy a bíróság elrendelheti-e újabb közgyűlés összehívását."

Nem tagadta ellenben, hogy ő Schmitt Pál ellen szavazott, és a Kossuth téri beszéde után tudatosult benne végleg, egyáltalán nem jó az, ha a MOB elnöke aktívan politizál.

A MOB nem foglalkozik az üggyel

Körösfőinek arról sem volt tudomása, ha meg kell ismételni a választást, akkor a régi összetételű, vagy az önkormányzati választások után átalakult - fideszes politikusokkal bővült - testületnek kell-e szavaznia újra. Schmitt eddig háromszor mérette meg magát, a következő szavazás lehetne a negyedik.

A MOB az Indexet úgy tájékoztatta, nem kíván ezzel az üggyel foglalkozni, mert a pekingi olimpiáig alig több mint ötszáz nap van hátra, és jelenleg ennél nincs fontosabb. Schmittet természetesen most is elnöknek tekintik.

Mivel Schmitt a megtámadott és most megsemmisített szavazás idején a MOB elnöke volt, a keddi - nem jogerős - döntés után is változatlannak mondható pozíciója.

Schmitt az Indexnek adott interjújában közölte, hogy 2009 tavaszán megválik az elnöki poszttól.