Budapestről rajtolhat a Dakar-rali 2010-ben

2007.03.08. 17:23
Engedélyt adott a pénzügyminisztérium az egymilliárd forintos jogdíj kifizetésére, így 2010-ben Budapestről rajtolhat a Dakar-rali.

Három év múlva, 2010-ben Budapestről indulhat a Dakar-rali, miután a Pénzügyminisztérium felhatalmazta a sportért és turizmusért is felelős Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumot (ÖTM), hogy aláírhatja a szerződést a verseny licencére - közölte az MTI-vel Ujhelyi István, az ÖTM államtitkára.

Patrice Clerc, a rendező A.S.O. szervezet elnöke és Gilles Jourdan sportrendezvény igazgató korábban szándéknyilatkozatban jelezte, hogy 2010-től a magyar fővárosból startolhat a mezőny. A két vezető a lehetséges helyszíneket tekintette meg kétnapos magyarországi látogatásakor, valamint a jogdíjjal kapcsolatos kérdésekről tárgyalt. Annak kifizetése, illetve a rendezés két-két millió eurót igényelne, a tervek szerint felét az állam állná, a másik felét a főváros, illetve szponzorok adnák össze egyenlő aranyában.

A világszerte ismert és népszerű rali rajthelyének megszerzése leginkább a legtapasztaltabb hazai dakaros, Szalay Balázs érdeme. A mérnök-autóversenyző-csapattulajdonos évek óta próbált megállapodni a szervezőkkel, eredetileg a 2008-as, 30. Dakart szerette volna Budapestről indítani, de a két évvel későbbi vendégül látása is óriási siker.

A viadal mintegy két évtizeden át Párizsból stratolt, az utóbbi években - többek között - Lisszabon és Granada is volt a kezdőpont.