Ultimátum után nyert Gyurta Dániel

2007.03.20. 10:25
A márciusi úszó-világbajnokság miatt az úszók csak szenteste nem edzenek, karácsony mindkét napján ott lesznek reggel fél hattól az uszodákban. Cseh Lászlót megviselte második helye a rövidpályás Európa-bajnokságon, de most már legalább látja: átmenetileg sem lazíthat, nem kényelmesedhet el, ha nyerni akar. Gyurta Dániel újjászületett Finnországban, technikailag feljavult, és az enyhe stressz jó hatással volt rá.

Két arany-, három ezüst- és egy bronzéremmel Magyarország a helsinki rövidpályás úszó Európa-bajnokság éremtáblázatán a kilencedik végzett. Az érmek mellett voltak még értékes helyezések, Verrasztó Evelyn és Hosszú Katinka negyedik helye mindenképpen említést érdemlő, összesen kilenc országos rekordot döntöttek a magyarok.

Ez legyen a legnagyobb tragédia, Cseh ezüstje

"Komoly eseménnyé nőtte ki magát az Európa-bajnokság, jóllehet korábban részt sem vettek rajta a magyarok. Most szerencsére ott tartunk, hogy beilleszthető a versenynaptárba, illetve a jövő évben Debrecen rendezheti a versenyt" - kezdte értékelését a Magyar Úszószövetség elnöke, Gyárfás Tamás, aki megemlítette 1,19 milliárd néző követte a nyári budapesti Európa-bajnokságot.

Hozzátette, az legyen a legnagyobb tragédiája a hazai úszósportnak, hogy Cseh Laci nem két aranyat nyert. "Egy számra kértük fel, ez volt a 200 vegyes, de Laci igazi versenyzőként nem bírta ki, hogy ne induljon el még egy számban. A 400 vegyesen aztán lehajrázták" - adott magyarázatot a második helyre az elnök, Cseh azonban ennek ellenére nem leplezte csalódottságát.

Tökéletes intő jel a vereség

"Elégedetlen vagyok" - nyomatékosította Cseh. Intő jelnek tökéletes volt ez a vereség, nagyon jó pillanatban érkezett, a következtetést levontam belőle. 200 pillangón örültem az ezüstnek, de akkor sem éreztem igazán jól magam, mert nem úsztam ki maradéktalanul azt magamból, ami bennem volt. Nem volt bennem a kellemes kifulladás, ami a montreali világbajnokságon, amelyiken első lettem."

Elismerte, a felkészülésben kissé lazított, helyenként - jó értelemben - kényelmesen vette, ezzel is indokolható a második hely.

Kettőzött akarata lesz Csehnek

"Örülök az elégedetlenségének" - jelentette ki Cseh edzője, Turi György. Szerinte igazolódott, ha valaki nincs száz százalékos állapotban, ha valaki nem koncentrál maximálisan, akkor könnyen kikaphat.

"Fájt, hogy nem nyert, persze, de így kellett lennie. Ez a második hely biztosan megkettőzi Lacika akaratát. Beláttuk, irtóztató a konkurencia vegyesen, és nemcsak Phelps ellen kell készülni." Turi hangoztatta, nem lehetett tanítványa csúcsformában, mert a nyár után képtelenség még egyszer felhozni valakit, kivált, ha márciusban világbajnokság lesz, ami a jövő év főversenye.

Turi nem titkolta, hogy innentől kezdve nagyon keményen fognak készülni, a szenteste szabad lesz tanítványának, de karácsony első és második napján is ott lesznek fél hattól az uszodában, szeretettel várnak ott mindenkit.

A második születésnap

"Gyurta Daninak vasárnap volt a második születésnapja, Helsinkiben" - állapította meg a szövetségi kapitány, Kiss László. Gyárfás a legkellemesebb meglepetésnek tartotta a tizenhét éves klasszis győzelmét 200 mellen, és mindketten utaltak rá, két éve várták tőle ezt az eredményt.


A Mikulás hozta Gyurtának az aranyat (fotó: AFP)

Gyurta az athéni olimpián berobbant a legjobbak közé, aztán nem igazán tudta kezelni, hogy sztárként ünnepelték, hogy szerepet kapott az rtl-es szappanoperában. Erre rá is ment 2005.

Idén viszont már jó formában érezte magát, a mégis gyengén teljesített a budapesti Európa-bajnokságon. "Ugyanígy dolgoztam, mint most, mégsem jött ki a formám akkor" - emlékezett vissza Gyurta.

Elválasztották volna az edzőjétől

"A technikai problémák rendeződtek nála" - mondta a szövetségi kapitány, a különös ultimátumról viszont már az érintett beszélt.

"Ha nem nyertem volna érmet, akkor elválasztanak az edzőmtől, Széles Sándortól. Ezt semmiképpen sem akartam, mert száz százalékig megbízom benne" - állította.

Szélesnek nem esett jól az ultimátum, de kénytelen volt elfogadni. "A nehéz időszakban mindig magunkban kerestük a hibát, a gyerek nem fordult ellenem, és a család sem, abszolút partnerek voltak a szülők" - fogalmazott az edző.

A titok: nagyobb pihenők a terhelések között

Az ultimátumot a szövetség vezetése tette, mert féltették Gyurtát, annál is inkább, mert az ő fő számában, a 200 mellen lényegesen kisebb a konkurencia, mint például Cseh Laciéban.

Most úgy tűnik, a helyes útra tértek, nagyobb pihenőket kap a terhelések között az igen tehetséges versenyző, így jobban regenerálódik a szervezete. Remélik, így lehet kiküszöbölni a jövőben a rosszabb eredményeket.

Gyurta magától döntős helyezést vár a világbajnokságon, és nagyon bízik benne, hogy ez össze is jön, és akkor, újabb lépést tehet afelé, hogy a pekingi olimpián is sikeresen szerepeljen.