Talmácsi célfotóval nyert Jerezben

2007.03.25. 14:49
A gyorsasági motoros világbajnokság második futamán, a spanyolországi Jerezben a 125 köbcentisek versenyén Talmácsi Gábor a második helyről indulva megnyerte a versenyt. A magyar motoros az első kanyartól vezetett, az utolsó körben viszont elveszítette a vezető helyét, de a célegyenesben visszaelőzte a cseh Lukas Peseket. A két versenyző között az edzésen két ezred volt, most kevéssel több. Talmácsi összetettben is vezet.

A gyorsasági motoros világbajnokság két héttel ezelőtti idénynyitóján, Katarban Talmácsi Gábor a célegyenesben veszítette el első helyét, és akkor gyorsan ígéretet tett rá, hogy a következő alkalommal fordul a kocka, ám arra valószínűleg ő sem számíthatott, hogy pontosan úgy fog nyerni a Spanyol Nagydíjon, ahogy az előzőn veszített.

Pesek a táv felétől felzárkózott

Jerezben az edzések után a második helyről vághatott neki a huszonhárom körnek az Apriliát irányító motoros, mégis a legkedvezőbb pozícióból, hiszen az olasz Mattia Pasini motorja már a felvezető körben megadta magát.


Talmácsi Gábor mögött Lukas Pesek

Talmácsi azonnal az élre állt, sokáig úgy tűnt, hogy unalmassá teszi a futamot, mert a táv feléig folyamatosan növelte az előnyét, már majdnem két másodperccel is vezetett.

Aztán a cseh Lukas Pesek körről-körre közelített hozzá, a tizenegyedik és a tizenkettedik körben hét századot faragott le hátrányából, a tizennegyedik körre pedig beérte a magyart, és innentől végig ott loholt mögötte.

Pár centin múlott

A hátralévő kilenc kört egymással versenyezve tették meg, és ugyan nagyon közel volt a Derby motorosa, csak a huszadikban került melléje, akkor is csak azért, mert Talmácsinak lecsúszott a lába a lábtartóról, és egy pillanatra elveszítette egyensúlyát. Korántsem annyira viszont, hogy a gyors korrigálással a kigyorsításnál ne vágjon riválisa elé.


A győztesnek járó trófeával

Az utolsó kört Talmácsi az élen kezdte, ám négy kanyarral a vége előtt, nagyon agresszívan megelőzte őt a cseh, Talma azonban nem hagyta, hogy előnyt szerezzen, szélárnyékba húzódott, és amikor a célegyenesbe fordultak, akkor nagyon figyelt arra, hogy a kigyorsításnál előzhessen.

Négy ponttal vezet az összetettben

Ez a célvonal előtt meg is történt, és végül tizennégy ezreddel, célfotóval nyert. Az edzésen két ezred volt a különbség a két motoros között.

Talmácsi 2005 októbere elseje óta nyert újra - ez volt negyedik sikere -, az összetettben négy ponttal vezet csapattársa, Hector Faubel előtt.

A 250-es géposztályban a spanyol Lorenzo, míg a MotoGP-ben az olasz Valentino Rossi nyert. Utóbbinak idén nagy esélye van arra, hogy nyolcadszor is világbajnok legyen.

Talmácsi: Az utolsó kigyorsításon múlt
Talmácsi Gábor így értékelt a futam után:
Nagyon vártam ezt a győzelmet. A saját ritmusomban tudtam motorozni az elejétől, azt hiszem, jól kezdtem, tíz kör után azonban fogytak a gumijaim, nemcsak én, mások is csúszkáltak, így lassítottam. Lukas feljött, de érezhetően nem akart megelőzni, pedig többször lett volna rá alkalma, és nem is bántam volna, ha elém kerül, mert akkor le tudom tesztelni, mennyire erős a gépe. Az utolsó körben aztán nagyon profin megelőzött, az utolsó kanyarban azonban rontott, szélesre vette, későn kezdte húzni a gázt, nekem hamarabb sikerült, és ennyi elég is volt ahhoz, hogy a célegyenesben bejöjjek elé.

125 kcm (23 kör, 101,729 km):
1. Talmácsi Gábor (Aprilia) 41:52.149 p (átlag: 145,781 km/ó) 2. Lukas Pesek (cseh, Derbi) 41:52.163 3. Hector Faubel (spanyol, Aprilia) 41:57.869 4. Pol Espargaro (spanyol, Aprilia) 41:58.638 5. Sergio Gadea (spanyol, Aprilia) 41:59.016 6. Pablo Nieto (spanyol, Aprilia) 42:01.368

A pontverseny élcsoportja (még 15 futam van hátra):
1. Talmácsi 45 pont, 2. Faubel 41, 3. Pesek 36