Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Repül a, repül a tetőfedő

2007.03.26. 12:17
Negyedszer vitte el a síugró-világkupát Adam Malysz. A 2001-2003 között háromszor győztes, vasárnap ismét diadalmas lengyel klasszis beállította a finn Matti Nykänen rekordját. Lassan minden idők legnagyobb lengyel sportolójává emelkedik a Wislai Sas.

Adam Air Malysz, a legnépszerűbb lengyel sportoló úgy viheti haza a 2006-2007. évi Világkupát, hogy első győzelmét csak január 27-én, Oberstdorfban, az idény közepén seperte be, és a legklasszikusabb sorozathoz, a szilveszter környéki Négysáncversenyhez hozzá sem tudott szagolni.

Az idei szezon úgy indult, ahogyan a 90-es években, Malysz, a finn Janne Ahonen és a cseh Jakub Janda sikerei előtt – a szlovén Primoz Peterkának, a német Martin Schmittnek vagy az osztrák Andreas Goldbergernek köszönhetően – megszokhattuk: átvenni látszottak a hatalmat a tinédzserek. Decemberben és januárban a tizenhét éves, első szezonját morzsoló osztrák Gregor Schlierenzauer és a huszonkét esztendős, ám dettó újonc norvég Anders Jacobsen dominált. Schlierenzauer később összevissza kezdett ugrálni, Jacobsen viszont január végére behozhatatlannak látszó fórt dolgozott össze.

Hanem Oberstdorfban felébredt a lengyel, és belehúzott istenesen. Annyira, hogy végül kilenc futamot magáévá tett, s közben elhozott egy aranyat – pályafutása során a negyediket – a szapporói világbajnokságról is. Így:

Az utolsó nyolc Világkupa-veselkedésből tehát hetet nyert meg, és a planicai sírepülősáncról most pénteken, szombaton és vasárnap is ő szállt a legmesszebbre.

Az utolsó nyolcból egy nem jött össze csupán: múlt hét végén, Oslóban Adam Malysz kis híján meghalt. Nem sikerült szinkronba jönnie a szelek szárnyával, bekavart a turbulencia, alig tudott lábon földet érni. 89 méteres eredményével az 54. lett. Van erről is egy videónk:

Ám hiába vette vissza akkor a vezetést Jacobsen, Malysz utóbb tarolt. A vasárnapi versenyen, igaz, a nagy hóesés miatt a második kört nem rendezték meg. A végső sorrend tehát így néz ki: 1. Adam Malysz 1453 pont, 2. Anders Jacobsen 1319, 3. Simon Ammann (Svájc) 1167. Mióta van Világkupa, csak a finn legenda, Matti Nykänen tudott négyszer felérni a csúcsra: 1983-ban, 1985-ben, 1986-ban és 1988-ban.

Adam Malysz – akinek neve egyébként karon ülő gyermeket jelent magyarul – 1977. december 3-án született, és bár korán felismerték tehetségét, elvileg becsületes civil professziója is van, miszerint tetőfedő. Érthető, hogy nem szédül, amikor repül:

A kölyök zsenikkel ellentétben Malysz nem robbantott azonnal. Első, 96-97-es idényében ugyan máris 10. lett összetettben, utána azonban sorrendben csak 57., 46. és 28. Hanem aztán összekapta magát, és jött a három diadal sorozatban, amit előtte és utána sem tudott megcsinálni senki. A triplázás után viszont olybá tűnt, hogy ennyi volt benne, nem több, hiszen bár belefért a tucatba 2004 és 2006 között mindannyiszor, az első helyért nem versenyezhetett. Mindeddig.

Adam Malysz háromszor nyerte el az év sportolója címet Lengyelországban. Bár még csak márciusnál tartunk, készülhet a negyedikre. A lengyelek imádják, úgyhogy még azon sem kéne nagyon meglepődni, ha hamarjában szobrot állítanának neki szülővárosában, Wislában. A legnagyobb akár ezt is megérdemelné.