Az első ausztrál arany, Gyurta csalódása, a ghánai túlélte

2007.03.26. 11:12
A melbourne-i vizes világbajnokság első olyan versenynapján, amikor már az úszódöntőket is megrendezték, a verhetetlennek tűnő ausztrál Grant Hackett kikapott, mégpedig egy koreaitól, Parktól, aki történelmi aranyat nyert. Michael Phelps megszerezte első aranyát, a francia Laure Manadou is. A magyar csalódást okoztak, Gyurta Dániel nagyon elmaradt önmagától, Boulsevicz Bea is, igaz mindketten gyengébbik számukban mutatkoztak be. A műugró Barta nem jutott döntőbe.

A nők százméteres pillangóúszásának előfutamaival kezdődtek meg a vizes világbajnokság úszóversenyei, és ugyan sokan már ezen a távon világrekordot vártak, az ausztrál Jessicah Schipper egyelőre elmaradt ettől, de a nyolcas döntőbe első helyen jutott be. Magyar szempontból fájóbb, hogy Boulsevicz Bea messze elmaradt egyéni legjobbjától, igaz neki a hosszabbik táv a fő száma.

Gyurtának nagyot kell javulnia

Ugyanígy Gyurta Dániel is a gyengébbik számában úszott először, ám a negyvenedik helynél alighanem ő is többet várt magától - 1:03.33-at úszott, ennyit a felkészülés közepén szoktak, nem csúcsformában -, mert így esélye sem volt a tizenhatos középdöntőre. Az edzője igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy ez semmit sem jelent, bízzunk a szakvéleményében. Gyurtától éremközeli helyezést az elvárás kétszázon, mert a formája és a technikája is megfelelő a szakemberek szerint. A másik magyar indulónak, Bodor Richárnak sem sikerült a középdöntő közelébe sem kerülni, ő huszonhatodik lett.

Verrasztó Evelynnek és Hosszú Katinkának ellenben igen, ők biztosították a helyüket a tizenhatban 200 vegyesen, de arra már nem maradt erejük, hogy a döntőbe is bekerüljenek, előbbi a tizenharmadik, utóbbi a tizenkettedik időt érte el.

Hackett három éve nem kapott ki

A délutáni döntőkben egy vaskos meglepetés született, a hazai pályán versenyző és verhetetlennek tűnő Grant Hackett csak harmadik lett 400 gyorson. Hackett világbajnoki címvédő, és olimpiai bajnok, most azonban csak a nyolcadik idővel került a fináléba. Pár éve még elképzelhetetlen lett volna, hogy egy dél-koreai és egy tunéziai versenyző osztozzon az első két helyen, most megtörtént.

A túlélőverseny

Bernard Ray Atsu Blewudzi

A 400 méteres gyorsúszás előfutamaiban nem a nagy ászok, hanem a ghánai Bernard Blewudzi vívta ki a közönség maximális szimpátiáját, aki ugyan majdnem belehalt az utolsó hosszba, végül 6:23.27-es idővel célba ért. Nem a klasszikus gyorsúszást láthattuk tőle, mert a karcsapások még talán emlékeztettek is erre az úszásnemre, a lábtempói inkább a mellúszást idézték. Az utolsó métereken csak csapkodott, de alig haladt. A benyúlása is sajátságosra sikeredett, hiszen nem a falat érintette először, hanem a medence szélét, és a rajtkövet, mint aki megmenekült. A mozdulatot vélhetően lábgörcse indokolta.

Blewudzi nem idő alapján nevezett, és most már talán ő is bánja, hogy nem kétszázon állt rajthoz, nyilván nem maradt volna le ennyivel a többiektől. Blewudzi kétszázötvenes ideje elmaradt az érvényben lévő 400-as világrekordtól. Thorpe 3:40.08-cal tartja a rekordot, ő 250 méternél 3:45-tel fordult. Az öt kilométeres versenyt amúgy feladta a ghánai, mert félő volt a kihűlése.

Mozgása kísértetiesen emlékeztetett az egyenlítői guineai Eric Moussambaniéra, aki a sydneyi olimpián lopta az emberek szívébe magát, ő a százméter gyorson versenyzett - önmagával.

A koreai Park történelmi aranyat nyert, Mellouli pedig csak kirándult ezen a távon, hiszen neki elsősorban a 400 vegyes a fő száma. Nem túl jó hír Cseh Lászlónak, hogy ilyen állapotban van egyik riválisa.


Moussambani vergődése és a nem hivatalos közvetítés

A nőknél ugyanezen a távon a francia Laure Manaudou nagy fölénnyel nyert, csak saját világcsúcsával volt versenyben, de elmaradt tőle. A 4x100-as gyorsváltót a nőknél a hazaiak nyerték Jodie Henry nagy hajrájával, a férfiaknál az amerikaiak csaptak először célba. A négyes első embere Michael Phelps volt - megszorítani sem tudták riválisai -, aki a tervezett nyolc aranyból egyet már megnyert.

Peches Barta

A műugró Barta Nóra két ponttal maradt le a tizenkettes döntőről, egyszersmind az olimpiai kvótáról. Barta 3 méteren lett a budapesti Európa-bajnokság bronzérmese. A magyar női vízilabda-csapat a németeket 14-10-re legyőző kanadaiakkal mérkőzik kedden, az elődöntőért.

Eredmények:
férfi 400 m gyors, világbajnok: Park Te Hvan (Koreai Köztársaság) 3:44.30 p 2. Oszama Melluli (Tunézia) 3:45.12 3. Grant Hackett (Ausztrália) 3:45.43
női 400 m gyors, világbajnok: Laure Manaudou (Franciaország) 4:02.61 p 2. Otylia Jedrzejczak (Lengyelország) 4:04.23 3. Sibata Ai (Japán) 4:05.19
női 4x100 m gyors, világbajnok: 1. Ausztrália (Lisbeth Lenton, Melanie Schlanger, Shayne Reese, Jodie Henry) 3:35.48 p 2. Egyesült Államok (Natalie Coughlin, Lacey Nymeyer, Amanda Weir, Kara Lynn Joyce) 3:35.68 3. Hollandia (Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Magdalena Veldhuis) 3:36.81
férfi 4x100 m gyors, világbajnok: Egyesült Államok (Michael Phelps, Neil Walker, Cullen Jones, Jason Lezak) 3:12.72 p 2. Olaszország (Massimiliano Rosolino, Alessandro Calvi, Christian Galenda, Filippo Magnini) 3:14.04 - Európa-csúcs 3. Franciaország (Fabien Gilot, Fridirick Bousquet, Julien Sicot, Alain Bernard) 3:14.68