Phelps a buliszámban nagyon megverte Cseh Lászlót

2007.03.26. 13:53
Az ausztráliai vizes világbajnokság második úszódöntõs napján a 100 háton induló Szepesi Nikolett hat századnyira volt élete legnagyobb bravúrjától, hogy gyengébbik számában döntõt úszhasson. Cseh László megismerkedett az uszodával, 200 gyorson középdöntõig jutott, és ugyan országos csúcsot döntött, ez is csak a tizenötödik helyhez volt elég. Nagy ellenfele, Michael Phelps második idõvel jutott döntõbe. A férfi pólósok a németekkel játszanak a negyeddöntõben.

A vasárnapihoz hasonlóan, hétfõn is négy aranyérmet osztottak ki az úszók világbajnokságán, Melbourne-ben. Két kiélezett úszódöntõvel kezdõdött a délután, száz mellen és száz pillangón is csupán századok döntöttek.

Hansen okossága

A két esélyes férfi mellúszó közt pár centi volt a különbség, és az amerikai Brendan Hansen nagy rutinjának köszönhetõen nyert. Hiszen ha a cél elõtt még egyet húz, akkor alighanem a japán olimpiai bajnok Koszuke Kitadzsimának jobban jön ki a benyúlás, és nem nyer. Hansen azonban okosan "kicsúsztatta" az utolsó tempót, így megvédte két éve szerzett elsõségét.

Két auszrál érem 100 pillangón: Libby Lentoné az arany, Jessicah Schipperé az ezüst (fotó: AFP)

A nõknél száz pillangón a szintén címvédõ ausztrál Jessicah Schippertõl várták az aranyat a hazaiak, de végül Lisbeth Lenton szerezte meg. Lenton kilencvenöt méternél vette át a vezetést az amerikai Nathalie Coughlintól, aki a hajrára elkészült erejével, még Schipper is megelõzte.

Szepesinek három centi hiányzott

Magyar szempontból ezek után jöttek a fontos események. Szepesi Nikolett száz háton az elõfutamból hetedik helyen jutott tovább, ez már elõrejelezte, ha szerencsés lesz, akár döntõt is úszhat kedden. De nem volt az.

A futamában ugyan a harmadik helyet szerezte, végig tartotta a lépést a francia klasszis Laure Manaudou-val. A másik nyolcasból azonban öten is jobb idõt úsztak, mint õ, így nem került a fináléba. Mivel ez a gyengébbik száma, megmutatta, hogy kétszázon számolni kell vele, és most már minden energiáját a befejezõ napra tartalékolhatja. Szepesinek hat század hiányzott, hogy élete egyik legnagyobb bravúrját vigye véghez.

"Bevallom, biztos voltam benne, hogy döntőt ér az időm, aztán alig akartam elhinni, hogy mégsem vagyok a nyolc között. Sebaj, mert azért az olimpiai A szintem megvan ezzel az eredménnyel, amely egyéni csúcs, és nagyon örülök neki." - mondta az MTI-nek Szepesi.

Jó formában a nyolc aranyért utazó Phelps

Cseh László sem fõ számában mutatkozott be, hanem 200 gyorson. A tizenhatodik idõvel került az elõdöntõbe, és ekkor le is tesztelhette állapotát, hiszen az ezen a távon is favorit, nagy ellenfele, Michael Phelps futamába került.


Phelps második idõvel jutott a 200 gyors döntõjébe (fotó: AFP)

Cseh beragadt a rajtnál, de ötvennél õ fordult elsõként, aztán fokozatosan hagyták le, végül csak hetedik lett, igaz így is országos csúcsot döntött. A nyolc aranyra készülõ Phelps két testhosszal verte, de az õ ideje sem volt elég a négyes pályához, mert a másik futamban a holland Pieter van den Hoogenband bejött elé.

A németekkel az elõdöntõért

50 férfi pillangón a dél-afrikai Roland Schoeman megvédte címét, ugyanígy az amerikai Katie Hoff 200 vegyesen. Az orosz Anasztaszija Ivanyenko viszont két évig csak tévén keresztül követheti a versenyeket, mert doppingolás miatt eltiltották, így a pekingi olimpián sem vehet részt. Ivanyenko rövid pályán vb-aranyig jutott 800 gyorson.

A magyar férfi vízilabda-válogatott szerdán a németekkel játszik az elõdöntõért, miután a németek 6-3-ra legyõzték az amerikaiakat.