Újabb ghánai úszócsodák

2007.03.27. 11:03
Nigériai úszó eddig még nem tűnt fel a melbourne-i úszó világbajnokságon, a ghánaiak viszont ott vannak, és miután Bweludzi túlélte első versenyét, a többieket kizárták.

Már az első nap új színt hoztak az afrikai országok a melbourne-i úszó világbajnokságon, azóta szinte valamennyi versenynapra jut egy szánalmat és mosolyt keltő produkció. Ugyan már a harmadik versenynapnál tartunk, nigériai versenyzőt még nem láttunk, rendre beneveztek, de a rajtkőre szólításkor eddig egyikük sem tűnt fel, így megdőlt az első napi feltételezés, hogy nem találták meg az uszodát.

Hasassal indított Kpetonky

Itt vannak viszont a ghánaiak, és ha valamelyik úszójuk áll rajthoz, általában megpezsdül az élet. Bweludzi nagy nehezen túlélte a 400 gyorsot, talán már ő is megbánta, hogy erre a távra benevezett. Ő azonban eddig úszott, Anthony Kpetonkynak ellenben nem sikerült ez 50 mellen magyar idő szerint kedd hajnalban.

Kpetonky Darnyi Tamást idézően kibillentette mindkét ellenfelét, lazán beugrott, azt azonban nem tudta, hogy Darnyi idejében ezért a mutatványért még nem járt kizárás, a négyszer is olimpiát nyerő magyar klasszis csak idegesítette ezzel riválisait. Kpetonky talán így akart előnyt szerezni szenegáli és szudáni ellenfelével szemben, bár a rajtja inkább hasasra, mint fejesugrásra emlékezetett.

Morót kétszer nevezték

Miután megfürdött, kissé vizesen, újra a rajtkőre állt. A versenybíró azonban a szabályok szellemében azonnal leparancsolta onnan. A ghánait második számában is kizárták, mert százon ugyanez fordult vele elő.

Egy másik ghánai Abdul Fatawu-Moro esete még cifrább: őt - három nevének felcserélésével - 50 pillangón két futamra is nevezték, az egyiken nem indult, a másikról eddig még nem tisztázott okok miatt kizárták.