Antal, Antónia
-6 °C
-2 °C

Európa-bajnok a magyar női asztalitenisz-válogatott

2007.03.27. 15:34
Hét év után ismét Magyarország nyerte a nők csapatversenyét az Európa-bajnokságon. A megfiatalított magyar csapat a belgrádi döntőben vívta legkönnyebb meccsét, hiszen az oroszok ellen mindhárom asztalhoz álló versenyző - Tóth Krisztina, Póta Georgina és Lovas Petra is - nyert.

A Lovas Petra, Póta Georgina, Tóth Krisztina, Li Bin összeállítású magyar női asztalitenisz-válogatott aranyérmet szerzett a belgrádi Európa-bajnokságon, miután a fináléban magabiztosan, 3-0-ra legyőzte Oroszországot.

Kilencedik magyar arany a csapatversenyben

A magyarok legutóbb 2003-ban, az olaszországi Courmayeurban állhatott dobogóra kontinensviadalon, akkor harmadik lett.

Ezzel Magyarország 1960, 1966, 1972, 1978, 1982, 1986, 1990 és 2000 után kilencedszer szerzett Eb-aranyérmet a női csapatversenyben. A legutóbb, Brémában győztes magyar csapatban helyet kapott a mostaniból Tóth Krisztina.

Az osztrákok ellen még szenvedtek

A magyar válogatott a döntőben játszotta legsimább mérkőzését - korábban az osztrákok ellen megszenvedtek, csak 3-2-re nyertek -, hiszen mérkőzést sem veszített. Az elődöntőben egyébként a honosított kínaival felálló németeket 3-1-re verték.


Tóth Krisztina (hátul) és Lovas Petra ünnepli a sikert (fotó: AFP)

Pedig Téglás Péter szövetségi kapitány előzetesen tartott a döntőtől, mert az oroszok közül mindhárman védekező specialisták, ám ez nem hozta zavarba a mieinket. Az oroszok ellen viszont legalább attól nem kellett tartani, hogy honosított játékost állítanak a csapatba.

A férfiak egy osztályt léptek előre

Póta Georgina az egész Eb-n megszokott magabiztossággal hozta a meccsét, Tóth és Lovas ugyan döntő szettre kényszerült, a fontos pillanatokban figyeltek, és nem hibáztak.

A nők sikere mellett nem elhanyagolható, hogy a férfiak jövőre már az elitosztályban vehetik fel a küzdelmet, miután a spanyolok legyőzése után a második divízió második legjobb csapatának bizonyultak.

Jegyzőkönyv:

Magyarország-Oroszország 3-0
Póta Georgina-Szvetlana Ganyina 3-0 (8, 8, 6)
Tóth Krisztina-Irina Kotyihina 3-2 (6, -6, 7, -6, 8)
Lovas Petra-Irina Palina 3-2 (-9, 6, 7, -7, 9)

A végeredmény:
1. Magyarország (Lovas Petra, Póta Georgina, Tóth Krisztina, Li Bin, szövetségi kapitány: Téglás Péter)
2. Oroszország
3. Németország és Olaszország
5. Ausztria
6. Horvátország
7. Franciaország
8. Hollandia