Négy világcsúcs egy óra alatt

2007.03.27. 13:58
A melbourne-i úszó világbajnokság elsõ két versenynapján nem született világrekord, a harmadikon azonban bõ egy óra alatt három is. Michael Phelps majdnem két testhosszal verte a kétszeres olimpiai bajnok holland van den Hoogenbandot 200 gyorson, Natalie Coughlin száz háton rajt-cél gyõzelmet aratott, a férfiaknál Perisol is. Tõlük ezt lehetett várni, az olasz Federica Pellegrini viszont mindenkit meglepett.

A melbourne-i úszó világbajnokság keddi döntõi nagy és várt összecsapással kezdõdtek, hiszen az amerikai Michael Phelps a holland Pieter van den Hoogenbanddal mérkõzött kétszáz gyorson. Elõbbi a címvédõ, utóbbi az olimpiai bajnok.

Phelps a fordulóknál mindig elõnybe került

A nagy verseny azonban elmaradt, mert Phelps a fordulóknál kiváló lábtempójának köszönhetõen rendre elõnyt szerzett, az utolsó ötvenen végképp lerázta magáról a hollandot. Csak az volt a kérdés, képes-e megdönteni egy másik ikon, az ausztrál Thorpe világcsúcsát. Mivel ez sikerült neki, tizennégy századdal egyben áttörte az 1:44-es álomhatárt.


Kattintson!

A következõ fináléban, a nõk százméteres hátúszásában Natalie Coughlin rögtön a rajt után az élre állt, hihetetlen tempót diktált, a francia Laure Manaudou csak távolról követte. Az amerikai fáradt ugyan, de így is - 59,44-es idejével - simán világrekordot döntött.

Peirsol nagy fölénye

A férfiak ugyanezen számában a szintén amerikai Aaron Peirsol hasonló fölénnyel nyert, õ két századdal ötvenhárom másodpercen belülre került, ami még pár évvel ezelõtt is elképzelhetetlennek látszott.


Kattintás!

A negyedik világrekordot Federica Pellegrini érte el, a kétszáz gyors elõdöntõjében. (1:56,47) A nap utolsó döntõjét - száz mellen - a címvédõ ausztrál, Lesiel Jones nyerte, így õ szakította meg az amerikaiak hegemóniáját.