Portisch Lajos: Az egész sakk kínlódás

2007.03.28. 15:57
A magyar sakkozás emblematikus figurája, Portisch Lajos az egykori világbajnokkal, az orosz Borisz Szpasszkijjal áprilisban újra összeméri tudását. Mindketten hetvenévesek, de kiváló állapotban vannak, Portisch például azonnal felismert egy negyven évvel ezelőtti partiját a párosmeccs sajtótájékoztatóján. A nagymester legkellemetlenebb ellenfelének tartotta a most francia színeket képviselő Szpasszkijt, szeretné, ha döntetlen érne el ellene. De mit jelent a sakkban az idegenben lőtt gól?

"Méltó módon akartuk megünnepelni az egyik legnagyobb magyar sakkozó, a Nemzet Sportolója, Portisch Lajos hetvenedik születésnapját, és ehhez a szintén hetvenéves Borisz Szpasszkij elleni páros mérkőzésnél méltóbb eseményt nem is rendezhetnénk" - vezette fel Kunos Péter a Magyar Sakk Szövetség elnöke a klasszis találkozóját.

Portisch nélkül elképzelhetetlen a magyar sakk

"Pontosan tudom, hogy nem szereti hallani a korát, és tudom, hogy nem is érzi magát annyinak, és hát nem is annyi" - csatlakozott az elnökhöz Verőci Zsuzsa olimpiai ezüstérmes nagymester, aki emlékeztetett arra is, hogy Portisch nélkül évtizedeken át elképzelhetetlen volt a magyar sakkozás. Portisch éltáblása volt annak a magyar válogatottnak, amelyik 1978-ban olimpiát nyert, és megszakította a szovjet hegemóniát.

Verőci egyébként Portisch egyik partijának állását rakta fel a demonstrációs táblára, a nagymester a szeme sarkából vetett erre egy pillantást, és már mondta is, hogy Petroszjannal játszotta, Moszkvában, és a futójával f6-ot lépett, miután az akkori világbajnok a parti feladására kényszerült.

A legkellemetlenebb ellenfél

Ezzel igazolta, hogy kiváló szellemi állapotban van, és azt is elárulta, hogy nemrégiben ébredt, mert éjjel egyig sakkozott, elemezgetett. Ugyan nagy ellensége a technikának, a számítógépnek, a laptopján idézett fel néhány állást.

"Borisz minden gondolatomat ismeri, ha meg akarom lepni valamivel, akkor fel kell készülnöm, kivált, mert a húsz perces rapid partikat nem kedvencem. Borisz az egész pályám alatt a legkellemetlenebb ellenfelem volt, mert az egyik legsokoldalúbb játékos" - jegyezte meg.

Saját butasága miatt nem lett világbajnoki kihívó

A múltat felelevenítve arra emlékezett, hogy első meccsükkor riválisa már a nagymesteri szint közelében volt - Portisch későn kezdett sakkozni, míg Szpaszkij már hatéves korában -, nagyon el is verte az '55-ös junior világbajnokságon, amit végül meg is nyert. Hosszú pályafutásuk alatt hetvenhét mérkőzést játszottak összesen, ebből hétszer a magyar nyert, tizenötször veszített, a többi parti döntetlennel ért véget. Az egyik legfontosabb győzelmét is ellene szerezte, sötéttel késztette megadásra egy világbajnoki párosmeccsen, és jutott tovább a négy közé.

"Az akkori szabály szerint döntetlennél az döntött, ki nyert sötéttel, én ezzel az idegenben lőtt góllal jutottam tovább, aztán világbajnoki kihívó nem lehettem, mert a saját butaságomból az előszobában elbuktam" - ismerte el. Hübner ellen ugyanis egy függőben maradt partiban nyerésre állt, de rosszul elemzett stábjával, a parti döntetlennel ért véget, így végül összességében alulmaradt.

Harcos döntetlent szeretne

"Most egy barátságos nosztalgiamérkőzésre készülök, nem lényeges ki nyer, azt szeretném, ha döntetlen lenne, de nem könnyű, hanem harcos remikkel. Az igaz, hogy riválisom mostanában a teniszezéssel többet törődik Franciaországban, de még mindig tökéletes meglátásai vannak, még ha az elmúlt tizenöt évben alig játszott is. Amikor tavaly Karpov ellen játszottam, akkor észrevette, amit én az asztalnál nem, és kihagytam a könnyű nyerést, majd veszítettem" - mondta.

A zalaegerszegi dízspolgár Portisch jelenleg tanít a Maróczy Gáza Sakkiskolában, épp az egyik legbonyolultabb megnyitás, a Nimzoindiai-védelemről, illetve annak kínlódásairól. "Az egész sakk kínlódás" - jelentette ki.

Szeret beszélni és énekelni

"Szeretek beszélni, azt hiszem, valamennyi sakkozó ilyen, hiszen a felkészülés alatt be vagyunk zárva négy fal közé. Talán ez is okozhatta, hogy mostanában az éneklés felé fordultam, és hogy a diákoknak énekelni is fogok. Talán nem veszik rossz néven, ha már a tavalyi Mozart-emlékévben is számítottak rám, és a hangomra egy önálló esten" - összegzett.

A hévízi hat fordulós párosmeccs fővédnöke Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, és hogy nem babonásak a mérkőző felek, arra jó adalék, hogy a nyitóparti április tizenharmadikán, pénteken lesz. Szpasszkij legutóbb Polgár Judit ellen játszott Magyarországon rapid párosmeccset, és 5-3-as vereséget szenvedett.