Cseh László: Phelps demoralizáló

2007.03.29. 22:32
Cseh László csütörtökön a melbourne-i úszó-világbajnokságon megszerezte a magyar küldöttség első érmét, Európa-csúccsal lett harmadik. Előtte elmondta, demoralizáló, hogy az amerikai Michael Phelps mekkora különbséggel veri ellenfeleit. Négyszázon viszont talán ő megszoríthatja.

A melbourne-i úszó-világbajnokság öt napja alatt Michael Phelps három egyéni aranyat nyert - 200 vegyes, pillangó és gyors -, és mindhárom alkalommal világcsúcsot állított fel. A 200 vegyesen is olyan álomhatáron belülre került, ami sokáig megdönthetetlennek látszott. Cseh Lászlónak esélye sem volt arra, hogy utolérje, és ugyan a döntő után örült bronzérmének - a másik amerikai, Lochte is bejött elé - elmondta, kétszázon verhetetlen az amerikai.

Wu három másodpercet kapott 200 pillangón

A 200 pillangó döntője után pedig csak annyit mondott: "demoralizáló volt az úszása." Hozzátette, a helyszínen őt vallató újságíróknak: elképesztő a vele egyidős, huszonkét éves amerikai teljesítménye. Phelps több mint három másodperccel verte meg a második helyezett, kiváló formában lévő kínai Wut.

Talán nagyon magyarázni sem kell, mit értett a demoralizáláson, hiszen ha óhatatlanul önmagához, és önmaga tekintélyt parancsoló kétszáz gyorson vagy pillangón elért eredményeihez méri az amerikait, akkor nincs reális esélye arra, hogy befogja. Látva az előzetes futamokat, szembesülni kellett azzal, valamennyi távon jobb nála.

Világcsúcs kell a győzelemhez

Ha gondolt is rá, hogy megverheti, látva a formáját, akkor ezt fel kellett adnia magában, ez szörnyű érzés lehet. Illetve rádöbbenhetett arra: a legyőzéséhez világcsúcs szükséges, és még az sem biztos, hogy elég, mert az amerikaival még akkor is meg kell küzdeni.

Ezért is fogalmazott óvatosan már az elutazása előtt, hogy nem érmekben gondolkodik, hanem egyéni legjobbjainak megdöntésében. Ezek az idők általában egyszersmind Európa-csúcsok is.

Száz gyorson a specialisták alig verték

Phelps klasszisát tökéletesen érzékelteti, hogy a győztes 4x100-as gyorsváltó első emberként 48.43-at ért el, pár nappal később a két győztes "specialista", az olasz Filippo Magnini és a kanadai Brent Hayden mindössze egy századdal úszott jobbat nála.

Cseh bizakodott ellenben, négyszázon talán-talán megfogható, mert ott már az állóképesség is számít, nemcsak a gyorsaság.