Phelps hatodik vb-aranyát is megnyerte

2007.03.31. 12:51
Az amerikai ufóúszó, Michael Phelps azt a számot is megnyerte a melbournei vizes világbajnokságon, amelyben a legkétségesebb volt a sikere. Formája illúzióromboló a vasárnapi 400 vegyes előtt, amelyben Cseh László akarja legyőzni őt. Szepesi Nikolett hatodik lett 200 háton az úszódöntők utolsó előtti napján.

A melbourne-i vizes világbajnokság úszódöntőinek utolsó előtti napján egy magyar döntős volt, Szepesi Nikolett hatodik lett.

Szepesi helyt állt

Magyar induló annak a számnak a döntőjében, amelynek világcsúcsát 1991 óta Egerszegi Krisztina tartja. A 200 női hát elődöntőjében Szepesi Nikolett holtversenyben második lett a futamában, ami a hatodik legjobb eredményt jelentette.

A magyar lány szombaton nem tudott javítani ezen a helyezésen és a döntőben is hatodikként ért a célba. A számot az amerikai Margaret Hoelzer nyerte.

Női 50 m pillangón svéd siker született Therese Alshammar révén. A férfiak 50 méteres gyorsúszását az amerikai Benjamin Wildman-Tobriner nyerte.

Phelps megállíthatatlan

Hatodik melbourne-i döntőjében indult az amerikai Michael Phelps, aki a vébé előtt azt mondta, nyolc döntőjében nyolc aranyat szeretne nyerni. Eddig öt már megvolt, de a legkétségesebb a szombati százméteres pillangódöntőben volt sikere. Ebben a számban ugyanis a szintén amerikai Ian Crocker az előző két vébén is megverte.


Michael Phelps legyőzhetetlen (fotó: AFP)

Phelps nem rajtolt túl jól, ötvennél csak negyedik volt, majd a második hossz nagyon izgalmasra sikeredett, pedig Crocker végzett. A melbourne-i ötszörös győztes egyre közelebb került riválisához, méterről méterre zárkózott fel, de még öt méterrel a vége előtt is hátrányban volt. A beérkezésnél azonban hosszabb kezének köszönhetően tökéletesen nyúlt be és ha csak öt századdal is, de megelőzte Crockert.

Phelps ezt megelőzően 200 m gyorson, pillangón és vegyesen diadalmaskodott - mégpedig világcsúccsal -, valamint tagja volt az ugyancsak rekorddal győztes 4x200-as stafétának, illetve a "szimplán első" 4x100-as gyorsváltónak.

A hatszoros vb-első formája alapján sajnos azt kell mondani, hogy szinte teljesen reménytelen a 400 méter vegyesen induló Cseh László helyzete, aki arra készül, hogy a magyar idő szerint vasárnap reggeli döntőben megelőzze az amerikait. A magyar maga is azt nyilatkozta, Phelps formája demoralizáló hatással van rá.

Vizes világbajnokság, úszás

Férfiak
50 m gyors, világbajnok: Benjamin Wildman-Tobriner (Egyesült Államok) 21.88 mp 2. Cullen Jones (Egyesült Államok) 21.94 3. Stefan Nystrand (Svédország) 21.97
100 m pillangó, világbajnok: Michael Phelps (Egyesült Államok) 50.77 mp 2. Ian Crocker (Egyesült Államok) 50.82 3. Albert Subirats Altes (Venezuela) 51.82
Nők:
50 m pillangó, világbajnok: Therese Alshammar (Svédország) 25.91 mp 2. Danni Miatke (Ausztrália) 26.05 3. Inge Dekker (Hollandia) 26.11
200 m hát, világbajnok: Margaret Hoelzer (Egyesült Államok) 2:07.16 p 2. Kirsty Coventry (Zimbabwe) 2:07.54 3. Nakamura Reiko (Japán) 2:08.54 ...6. SZEPESI NIKOLETT 2:10.66