Hortenzia, Gergő
8 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Gyurcsány: Futball Eb-t a románokkal és a horvátokkal

2007.04.06. 19:58
A történelmi megbékélést és egymás jobb megismerését segítheti elő, ha Románia és Magyarország labdarúgó Európa-bajnokságot szervez - fejtette ki a sportminiszter csütörtökön kezdődött bukaresti tárgyalásai kapcsán. Gyurcsány Ferenc felvetette, a 2012-es kontinenstornát a szintén ajánlkozó horvátokkal hármasban is megpályázhatnánk.
A bukaresti Romániai Magyar Szónak, valamint a Krónika című erdélyi napilapnak külön-külön adott interjújában Gyurcsány Ferenc, a Gyerek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GyISM) első embere annak kapcsán nyilatkozott, hogy csütörtökön és pénteken a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság esetleges közös megrendezéséről tárgyal román partnereivel Bukarestben. A sportminisztert látogatásán fogadja majd Adrian Nastase kormányfő is.

Gyurcsány: Hármasban a horvátokkal

"A két ország az egységesülő Európa felé tart, amelyben meg kell tanulni a nagy ügyekben is együttműködni - jelentette ki Gyurcsány. Az ötletgazda magyar sportminisztérium vezetője kifejtette, hogy a döntést a két országnak 2005 végéig, 2006 elejéig kell meghoznia, és meg kell fontolni a Horvátország részéről nemrég érkezett ajánlatot is. Román partnereitől meg is fogja kérdezni, mit szólnának ahhoz, hogy esetleg hármasban pályázzanak, tette hozzá.

A magyar és a román szaktárca között egyébként 1997-1998 óta egy írásos megállapodásban is rögzített együttműködés létezik, mely valamennyi felügyelt területre - gyermek, ifjúság, sport, kábítószer - kiterjed. A megállapodás szakértői együttműködést, konzultációt, látogatásokat ír elő. Évente egy vagy két alkalommal mindkét oldal két-háromfős szakértői csoportot küld, amely egy-egy témakörben áttekinti a másik fél gyakorlatát, tapasztalatait, és megbeszélik az aktuális kérdéseket.

A románok bíznak az UEFA döntésében

A Krónika megszólaltatja Octavian Morariu román államtitkárt, a sportügynökség elnökét is, aki a közös pályázat előnyeként említi a két ország futballhagyományait. Bízik abban is, hogy a kontinentális futballszövetség, az UEFA a nyolc év múlva sorra kerülő Európa-bajnokságot végre kelet-közép-európai ország(ok)ra bízza. Az államtitkár beismeri, hogy Romániának egyelőre nincsenek meg a pénzügyi feltételei az Európa-bajnokság beruházásaira, de 2007-ben, amikor az ország is uniós tagállam lesz, alaposan előkészített pályázatokkal már igényt tarthat az EU forrásaira. A kormány, a parlament, valamint a bankok részéről megszerzett garanciákkal megvalósíthatók a beruházások - mondta.

A közös rendezés sikerének az a tény mondhat ellent, hogy az európai futballszövetség illetékesei, már a 2008-as pályázat kihirdetése után többször is hangoztatták, a jövőben nem szorgalmazzák a közös rendezéseket. Mint ismert, az UEFA a négy év múlva esedékes tornát Ausztriának és Svájcnak ítélte. A pályázók között indult egy népesebb "csapat" is: Dánia, Finnország, Norvégia és Svédország sikertelenül próbálkozott a 2008-as Eb-rendezés elnyerésével.