Németh András aláírt a Hypóhoz

2007.04.10. 14:12
Németh András a Ferencváros és a női kézilabda-válogatott edzője a követkeő szezontől két évig az osztrák Hypo Niederösterreich edzője lesz. A zöld-fehéreket 15 évig irányító szakember a pénztelenség és egészsége miatt döntött a váltás mellett. Némethel együtt az oszták klubhoz szerződik az FTC két meghatározó játékosa, Tóth Tímea és Kirsner Erika is.

Németh András 15 év után elhagyja a Ferencváros női kézilabdacsapatát és a következő két évben a nyolcszoros BEK- (illetve BL)győztes osztrák Hypo Niederösterreichnél folytatja edzői pályafutását - akárcsak az FTC jelenlegi két válogatott játékosa, Tóth Tímea és Kirsner Erika. Az 53 éves szakember továbbra is a magyar válogatott szövetségi kapitánya marad, amennyiben az elnökség megerősíti posztján.

Sikeres 15 esztendő

A távozásról szóló hírt maga az érintett jelentette be kedden.


Németh András

Némethtel az FTC összesen hat bajnoki és hét Magyar Kupa-győzelmet ért el, tavaly pedig megnyerte az EHF-kupát, míg egy-egy alkalommal BL- és KEK-döntőt játszott. A gárda idén is a várakozáson felül teljesít: az NB I alapszakaszában az első helyen végzett, így maximális pontszámmal várja a rájátszást. Vasárnap ezüstérmes lett a címvédő Győr mögött a Magyar Kupában, míg a KEK-ben elődöntős.

Egészség és pénz

"A távozásomban két ok játszott szerepet. Az egyik az FTC jelenlegi helyzete. A csapat életképes, tud dolgozni, javult az anyagi helyzete, azonban nem tud előrelépni és nincs erősítés" - mondta Németh. "A húzóembereknek tartozik a klub, ezek a játékosok távozni akarnak, s úgy éreztem, nekem sincs maradásom. Tudomásul kell venni, hogy a főváros nem tud eltartani egy ilyen csapatot és annyi pénzt szerezni, hogy a fejlődés töretlen maradjon. A másik ok, hogy 54. életévemben járok és olyan terhelést kaptam a klub és a válogatottbeli munka révén, hogy egyre fáradtabb és fáradtabb lettem. Nem szerettem volna, ha rámegy az egészségem. A Hypóval kötött szerződésem alapján lehetőségem van rá, hogy folytassam a válogatottnál a munkát."

A magyar szövetség (MKSZ) elnöke, Kiss István hangsúlyozta, az elnökség szeretné, hogy Németh kitöltse a jövő évi pekingi olimpia végéig szóló szerződését, azonban a testület erről még hivatalosan nem döntött.

A válogatott marad

"A magánvéleményem az, hogy Németh Andrásnak több ideje lesz a magyar válogatottal foglalkozni, mert a Hypónál nincs annyi munka, mint a Ferencvárosnál" - mondta a kézisek elnöke.

Németh elmondása szerint, amennyiben továbbra is bizalmat szavaznak neki a nemzeti együttes élén, akkor éves fizetéséből tíz havi bért a Hypo, kéthavit pedig az MKSZ áll. A sikeredző utódját később jelölik ki a Ferencvárosnál.