Magyarország-Románia 5-3

2007.04.18. 18:42
A divízió I-es jégkorong-világbajnokság harmadik napján a magyar válogatott 5-3-ra legyőzte Romániát, így továbbra is jó esélye van arra, hogy elérje a második helyet. Pat Cortina csapata a második harmadban döntötte el a meccs sorsát.

A szlovénok elleni 4-1-es vereség után a románok ellen csakis a győzelem volt az egyetlen elfogadható eredmény a ljubljanai divízió I-es világbajnokságon. A magyar játékosok nem tagadták, megviselte őket a hazaiak elleni vereség, fájó nyomot hagyott bennük, de igyekeznek a következő feladatra koncentrálni, és elérni a második helyet, ami a csapat történetében eddig egyszer sikerült csupán.

Rossz kezdés

Nem kezdődött azonban jól a húsz erdélyi magyarral felálló román válogatott elleni meccs, mert Svasznek kiállítása után Elekes szélről belőtt korongja, egy magyar védőt érintve, Budai Krisztián kapujában kötött ki.

Pár perc múlva rákapcsolt a magyar gárda, ezt Palkovics lövése, és Vas helyzete érzékeltette. Az egyenlítés kettős emberelőnyben sikerült is, Vas vitte rá a korongot a kapusra, Molnáron ez átjutott, a gólvonalon ellenben nem, de a védőknek nem sikerült kikotorniuk, így Vas ismétlése a hálóban landolt.

A második harmad volt a döntő

Az előny megszerzése ebben a játékrészben nem sikerült, mert Horváth András lövésénél helyén volt a román kapus, rögtön a második harmad elején viszont a védő lövésénél hiába emelte a kezét a bal felső sarok tartó korong felé Molnár, kiszedni nem tudta onnan.

A gól meghozta a mieink támadási kedvét, sorra alakították ki a helyzeteket, Tőkési pedig - előnyben - a kék vonal közeléből nagy gólt lőtt a jobb alsó sarokba. Kovács gondoskodhatott volna arról, hogy még nagyobb legyen az előny, de kihagyta a lehetőséget. A másik oldalon Moldovan határozott volt a kapu előtt, így 3-2 lett.

Egy perc: két gól

A tizenhatodik percben két magyar gól is volt: Peterdi elvitte a korongot védője mellett, majd kiszorított helyzetből, fonákkal a hosszú sarokba emelt, Hoffmann pedig sarokkal passzolt a kapuba.

Még ebben a harmadban Moldovan kilépett a rosszul helyezkedő magyar bekkek közül, és Budai hóna alatt a kapuba csempészte a pakkot. A befejező húsz percben már nem változott az állás, pedig a magyar csatárok előtt sokszor adódott komoly lehetőség.

A csoport másik meccsén a japánok 6-2-re verték a litvánokat.

Jegyzőkönyv:
Magyarország-Románia 5-3 (1-1, 4-2, 0-0)
gól: Vas (15.), Horváth (22.), Tőkési (32.), Peterdi (37.), Hoffmann (37.), illetve Elekes (8.), Moldovan (34., 38.)
Az állás: 1. Szlovénia 6 pont/2 mérkőzés (14-2) 2. Magyarország 6/3 (12-8) 3. Japán 5/3 4. Nagy-Britannia 3/2 (6-6) 5. Litvánia 3/3 (6-14) 6. Románia 1/3