Elhunyt Gábor Tamás párbajtőrvívó

2007.05.06. 16:09
Vasárnap hajnalban, nem sokkal 75. születésnapja után elhunyt Gábor Tamás olimpiai bajnok párbajtőrvívó, aki egy időben szövetségi kapitány is volt, áll a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapján.

A MOB saját halottjának tekinti Gábor Tamást, temetéséről később intézkednek.


Forrás: mob.hu
Gábor Tamás első világbajnoki érmét 1957-ben, Párizsban nyerte, tagja volt a második helyezett párbajtőrcsapatnak. Két évvel később világbajnokságot nyert Budapesten a válogatott tagjaként, de a római olimpián nem jutottak a dobogóra. Az ötkarikás játékokon ugyancsak csapatban Tokióban lett aranyérmes, ezzel társaival együtt a magyar párbajtőrvívás első olimpiai bajnokságát nyerték. Összesen 1 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzérmet nyert vb-ken, s ebből egy-egy második és harmadik helyet egyéniben ért el. Versenyzôi pályafutása idején szerzett diplomát a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán.

Visszavonulása után 1977 és 1980 között szövetségi kapitányként vezette a válogatottat. A honi vívószövetség elnökségében is tevékenykedett. Éveken át tagja volt az Olimpiai Bajnokok Klubja vezetésének is. Az utóbbi időben már csak az öttusa versenyeken és svédországi vívóversenyeken bíráskodott. Felesége hosszú időn át beteskedett, néhány évvel ezelőtti halála nagyon megviselte a sportolót.