Az ukránokkal kell játszaniuk a hokisoknak az A-csoportért

2007.05.07. 13:56
Az ukrán és az osztrák válogatott búcsúzott az élvonaltól a moszkvai jégkorong-világbajnokságon. Előbbi gárda jövőre a magyarokkal játszik a divízió I-es vb-n.

Az Oroszországban zajló A-csoportos jégkorong világbajnokságon a kiesés elkerüléséért vívott négycsapatos viadalon a már biztos bennmaradó lettek kikaptak a norvégoktól, akik sikerükkel szintén megjosszabbították tagságukat az elitben. Így az osztrákok hiába nyertek az ukránok ellen, kiestek és jövőre csak a divízió I-es vb-n szerepelhetnek.

Nem lehetetlen a feljutás

A két utolsó helyezett közül a gyengébben teljesítő ukránok kerültek abba a divízió I-es csoportba, amelyben a magyar válogatott is érdekelt. Itt szerepel még a japán, az észt, a litván és a horvát gárda. A tervek szerint a magyar szövetség megpályázza a torna megrendezését. A másik csoportban a lengyel, a kazah, a brit, a holland és a dél-koreai együttes csatázik az osztrákokkal.


Olekszandr Materuhov esik át Morozovon az oroszok elleni vesztes meccsen (fotó: AFP)

Az idei két divízió I-es tornáról a magyar csoportból Szlovénia, míg a másik ágról Franciaország került fel az élvonalba, és játszhat a jövő évi kanadai vb-n. A magyarok közül senki sem örült annak, hogy az ukrán csapat lesz az ellenfél jövőre.

Nem örülnek nekik

Nem szerencsés, hogy szovjet utódállam került a mi csoportunkba, véli Ocskay Gábor, a válogatott és az Alba Volán csatára. "Belegondolni is rossz, mi történik, ha jövőre mondjuk Kijevben rendezik a divízió I-es tornát, és ott kellene kiharcolni a feljutást. Azonban ha szeretnénk az élvonalba kerülni, akkor nekünk mindenkit le kell győznünk."

"Ez nem kívánságműsor! Való igaz, tartunk a szovjet utódállamok csapataitól, ráadásul az ukránokat még nem győztük le" - mondta Budai Krisztián. A válogatott és az Alba kapusa szerint jó lenne, ha Magyarországon rendeznék a csoportot, mert akkor nagyobb esélyünk van a felkerülésre, mintha Ukrajnában kellene pályára lépni.

Pénteken döntenek a helyszinről

Kovács Zoltán, a magyar szövetség főtitkára így vélekedett: "Azt még nem lehet tudni, hogy az ukránok pályáznak-e a divízió I-es torna megrendezésére, de nem örülnénk neki, ha a labdarúgók után mi is lemaradnánk velük szemben a pályázaton. Kijevben szinte legyőzhetetlennek tűnik a hazai csapat. Arról pénteken döntenek, hogy megkapjuk-e a jövő évi tornát, illetve a 2012-es világbajnokságot."

A-csoportos jégkorong-világbajnokság, Moszkva

A bennmaradásért, 3. forduló:
Ausztria-Ukrajna 8-4 (3-1, 3-2, 2-1)
Norvégia-Lettország 7-4 (3-2, 3-0, 1-2)
A végeredmény:
1. Lettország 6 pont 2. Norvégia 5 3. Ausztria 4 4. Ukrajna 3