Csehszlovákiának befellegzett

2007.05.09. 20:59
A csehek elleni győzelem napja – meglepő lenne, ha az orosz sportsajtó kihagyná a ziccert, és nem ezzel a kézenfekvő címmel közölné aktuális május 9-ei tudósításait a moszkvai jégkorong-világbajnokságról. A győzelem napján a válogatott megtette, amit megkövetelt a haza: az első negyeddöntőn laza 4-0-val küldte haza a mindig veszélyes cseheket. A másik ágon a sédek 7-4-re verték a szlovákokat. Csehszlovákiának ezen a vb-n befellegzett.

Most kezdődik a világbajnokság, írtuk hétfőn este – és azóta meg is kezdődött tényleg. Méghozzá jó nagy svunggal, lévén, hogy az egyenes kieséses szakasz az Oroszország–Csehország meccsel startolt. Ezt a körülményt azért is tekinthettük izgalmasnak, mert egy évvel ezelőtt, Rigában is innen indult a sztori, és történetesen a csehek hosszabbításos győzelmével folytatódott. Elsősorban emiatt reszkettek kissé az oroszok, annak ellenére, hogy a csoportkörben és a középdöntőben egyértelműen ők produkálták nemcsak az eleve leglátványosabb, hanem a legösszeszedettebb játékot is a legjobb nyolcba jutottak közül.

Amúgy bár nagy a felhajtás Moszkvában, túlzás lenne azt állítani, hogy az orosz főváros a jégkorong-vb lázában ég. Persze a győzelem napján, a legfontosabb nemzeti ünnepen alighanem természetes, hogy nem a sport, hanem az évfordulós felhajtás kerül az első tíz vezető hír közé, és minden más utána jön. Mindazonáltal okvetlenül az egybeesés miatt volt kötelező diadalt aratnia az orosz válogatottnak.

Az utolsó disszidens visszavág

Megtette. Méghozzá annak a mindössze húszéves Jevgenyij Malkinnak a vezényletével, aki 2006 nyarán csapot és papot hátrahagyva, minden szerződést megszegve lépett le akkori csapata, a Magnyitogorszk edzőtáborából, állt be légiósnak Pittsburgh-ben, s nevezték el emiatt az utolsó orosz disszidensnek. NHL-eles csapata idejében kiesett a rájátszásból, így Malkin jöhetett vb-zni. Eddig a meccsig azonban szinte semmit nem mutatott, az újságírók derék szokásuk szerint piszkálták is rendesen.

Ám a zseni attól zseni, hogy bármikor megmutathatja hirtelen, hol lakik a hokisok istene. Az első harmadban még a dettó tengerentúli és dettó második soros Andrej Markov hátvéd ütötte az első gólt – a másodikban senki nem lőtt semmit –, de utána tényleg Malkin percei következtek. A negyvenegyedik percben egy kipattanót kotort be tíz centiről, majd az ötvenötödikben belőtte az évtized gólját: egy az egyben támadhatott szegény Cechmanek portásra, megcsinálta a lövőcselt, de nem lőtt, inkább megkerülte a kaput és bepöckölte a túloldalon, megint csak kábé tíz centiről. Ez már a negyedik gól volt egyébként, mert közben a harmadik soros nashville-i Alekszandr Radulov is lőtt egyet.

Érdekes, hogy míg a vb első kétharmadában főként a hazai játékosokból álló első sor villogott, a negyeddöntőben kizárólag NHL-esek szerezték a pontokat. A csehek ezek után utazhatnak, míg az oroszok elődöntős ellenfele pedig az USA–Finnország parti győztese lesz.

A gólpasszkirály mesterhármasa

A nap második negyeddöntőjében a svédek a szlovákokkal viaskodtak, és nyertek egy több mint fordulatos meccsen 7-4-re. Az első harmadban még úgy tűnt, az egyik 2006-os döntős, mármint a csehek után akár a másik, miszerint a svédek is hazaballaghatnak. A címvédő azonban pikkpakk összekapta magát, és elvitte a második harmadot 3-0-ra. Aztán a harmadikban a szlovák szépítést két gyors svéd gól követte (6-3), és úgy tűnt, szomszédszempontból mindennek vége.

De nem: a dallamos nevű Kukumber botszárral ütött egy szépet, így a végén jöhetett a kapuslehozós kockáztatás – és a hetedik svéd találat. Ezt történetesen éppúgy a linnköpingi gólpasszkirály (eddig a meccsig hét ilyenje volt) ütötte, mint előtte két másikat, vagy mesterhármasával ő a nap embere, és mégsem Jevgenyij Malkin.

Május 10-én a két maradék negyeddöntő jön, Kanada Svájccal, Finnország az Egyesült Államokkal küszködhet a legjobb négyért.