Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Kína ellen búcsúztatnák el Bátorfi Csillát

2007.05.11. 16:25
A három magyar éremmel befejeződött belgrádi asztalitenisz Európa-bajnokság után egy újabb volt jugoszláv tagállam rendezi a következő nagy versenyt. A zágrábi vb-n a magyarok éremesélyes párossal indulnak, de a legfontosabb, hogy bravúros győzelmeket arasson a küldöttség. Zágrábban már a pekingi kiküldetés is a tét. A magyar szövetség októberben éppen a világbajnok elleni meccsel akar tisztelegni a visszavonult világklasszis, Bátorfi előtt.

Az egy-egy arany- és ezüst-, valamint két bronzérmet hozott márciusi Európa-bajnokság után már a május huszonegyedikén rajtoló zágrábi egyéni vb-re készül a magyar asztalitenisz-válogatott, amely majdnem ugyanabban az összeállításban lép asztalhoz a horvát fővárosban, mint tette azt a Belgrádban.

Pergel Szandra bekerült a csapatba

A hazai szövetség (MOATSZ) pénteki sajtótájékoztatóján kiderült: a férfiaknál Pázsy Ferenc, Zwickl Dániel, Fazekas Péter és Jakab János, míg a nőknél Tóth Krisztina, Póta Georgina, Lovas Petra és Pergel Szandra képviseli Magyarországot. Az Eb-n szerepelt Li Bin ezúttal itthon marad, jobb játékot várnak tőle a jövőben.


A magyar női asztalitenisz-válogatott tagjai: Molnár Zita, Fazekas Mária, Bátorfi Csilla, Póta Georgina, Tóth Krisztina és Tarján András szövetségi kapitány

A vb-vel kapcsolatban mindkét szakvezető - Téglás Péter női, illetve Harczi Zsolt férfi szövetségi kapitány - hangsúlyozta: a sportágat uraló ázsiaiak jelenléte miatt ez egy teljesen más szintű verseny lesz, mint az Európa-bajnokság volt, ezért nem is lehet hasonló sikerekre számítani, mint a szerb fővárosban. "Nem szeretnénk előre felkészíteni a drukkereket a csalódásra, de a mezőny összehasonlíthatatlanul erősebb, mint volt" - mondta Tóth Krisztina.

Tóth helye biztosnak látszik az olimpián

A hölgyeknél elsősorban a Tóth-Póta párostól számítanak jó eredményre a szakemberek - néhányan még az éremszerzésüket sem tartják kizártnak -, a férfiaknál pedig egy-két kellemes meglepetésben reménykednek.

Mivel az olimpiai kvalifikáció miatt az egyesben elért eredmény is rendkívül fontos, ezt a számot is nagyon komolyan veszik - mondta Tóth Krisztina. A pekingi mezőnybe elsőként az év végi világranglistán elfoglalt pozíció alapján lehet bekerülni, majd a fennmaradó helyekért jövőre kontinentális selejtezőket rendeznek, végül következik az utolsó lehetőség: a világkvalifikációs verseny. Tóth pillanatnyilag, ranglistás helye alapján tagja lenne az olimpiai mezőnynek, de eléggé sűrű a mezőny.

Bátorfi Olaszországban edzősködik


Bátorfi Csilla

Mivel a MOATSZ reményei szerint magyar részről három női játékos is kiharcolja a szereplés jogát és így a párost felváltó csapatviadalon is indulhat az együttes. Reménykednek, hogy a két kimaradó olimpia után egy férfi játékos is kvótát szerez, erre legvégső esetben a világkvalifikáción, hazai pályán lenne lehetősége, hiszen a szövetség megpályázta az utóbbi viadal rendezési jogát. Hogy a magyarok hazai környezetben küzdhetnek-e majd 2008. május 8. és 11. között, a zágrábi vb-n dől el.

Pekingben már biztosan nem lesz ott az öt olimpián indult - ez egyedülálló bravúr a sportágban - Bátorfi Csilla, aki az idei szezon végén végleg befejezte játékos-pályafutását, és mostantól Olaszországban, Nikoletta Stefanova személyi edzőjeként dolgozik. A vb-n furcsa lesz olasz melegítőben látni őt, hiszen 1984-től tavalyig magyar színekben versenyzett, és elképzelhetetlen lett volna nélküle rangos nemzetközi torna.

Méltó búcsúztatás

Ahogy Faragó Judit, a MOATSZ főtitkára, a nemzetközi szövetség alelnöke elárulta: régóta gondolkodnak azon, hogyan is tudnák méltóképpen elbúcsúztatni a honi asztalitenisz egyik legjelentősebb alakját, és végül merész elhatározásra jutottak.

A tervek szerint októberben, a Körcsarnokban Európa-bajnok-világbajnok gálamérkőzést rendeznek, amelyen a házigazda magyar női válogatottnak a sztárokkal teletűzdelt kínai csapat lenne az ellenfele. Hogy összejön-e a várhatóan nagy érdeklődésre számot tartó Bátorfi-búcsúztató, egyelőre kérdéses, de Faragó reméli: az ázsiaiak elfogadják a magyar szövetség meghívását.

A magyarok az olimpia előtt szeretnének Kínában edzőtáborozni, erre jelenleg úgy tűnik, négy férfinak és négy nőnek van esélye.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!