István, Vajk
17 °C
34 °C

Egyik hoki-vb se nálunk lesz

2007.05.11. 15:48
Hiába utazott ki nagy reményekkel a hazai szövetség vezetése a Moszkvában zajló jégkorong-vb-re, a nemzetközi szövetség döntése értelkmében sem a jövő évi divízió I-es, sem az öt év múlva sorra kerülő A-csoportos vb-t nem mi rendezzük.

A Nemzetközi Jégkorong-szövetség (IIHF) moszkvai kongresszusán eldőlt, hogy a 2012-es A-csoportos világbajnokságot Finnországban rendezik. Az eseményre szintén kandidáló magyarok a szavazás előtt visszaléptek.

Visszalépés a szavazás előtt

A 2012-es vb-re Magyarország mellett a csehek, a finnek és a svédek jelentkeztek, rajtunk kívül azonban a csehek is visszaléptek a szavazás előtt, így csak a két skandináv állam szállt harcba a rendezésért.

Kovács Zoltán, a magyar szövetség helyszínen tartózkodó főtitkára elárulta, azért léptek vissza, mert a finnek és a svédek "taroltak az utolsó prezentációjukkal és egyéb akcióikkal, például ajándékok és mezek osztásával, illetve a megvendégeléseikkel". A finnekra végül 64-en, a svédekre 35-en szavaztak.

A 2008-as vb-nek Kanada (Québec City és Halifax), a 2009-esnek Svájc (Zürich/Bern), a 2010-esnek Németország (Köln/Mannheim), a 2011-esnek pedig Szlovákia (Pozsony/Kassa) ad otthont. Utóbbira a magyarok ugyancsak pályáztak, de akkor sem nyerték el a rendezés jogát.

Japánban harcolnak az A-csoportért

Eldőlt, hogy a jövő évi, magyar érdekeltségű divízió I-es vb-t Japánban, Szapporóban bonyolítják le április 13. és 19. között. Itt a magyar és a házigazda japán mellett az ukrán, az észt, a litván és a horvát válogatott szerepel. A hatos tornára a magyarok és a litvánok is pályáztak.

Az IIHF pénteken döntött a korosztályos vb-k helyszíneiről is. Ami a magyarokat illeti: az U20-as divízió I-es tornának Riga ad otthont 2007. december 12. és 18., az U18-as divízió II-es vb-nek pedig Tallinn lesz a házigazdája, március 22. és 29. között.