Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Tragédia Moszkvában

2007.05.12. 20:18
A jégkorongban tízből kilencszer az a csapat győz, amely fölényben bír lenni. Tízből egyszer nem: Finnország aranygóllal győzte le 2-1-re Oroszországot a moszkvai világbajnokság első elődöntőjében. A másik párból Kanada került ki győztesen, miután sima 4-1-re elpáholta a svédeket. Hajsza az aranyért és a bronzért vasárnap. Bónusz videó: a vb legpimaszabb gólja után olvasói közreműködéssel megmutatjuk minden idők legpofátlanabb találatát is.

Ha nemcsak a tiszta, hanem a piszkos játékot is díjaznák, utóbbi kategóriában tarolnának a finnek. Legalábbis annak alapján, amit az első elődöntő első tizenkét percében műveltek. A hatodik percben Bergenheim csatár gázolta el a legjobb orosz védőt, Andrej Markovot – ki is zárták emiatt a finnt –, a tizenkettedikben pedig Koivu tarolta le Scsasztlivij csapatkapitányt. Koivut nyilván csak azért nem küldték zuhany alá, mert sok lett volna szinte egyszerre két finnel ilyet tenni. Ennek később jelentősége támadt. Mindkét orosz megsérült. Markov a második harmadban még megpróbált visszajönni, de nem tudta folytatni, és Scsasztlivijt sem láthattuk a továbbiakban a jégen.

A legjobb támadás a védekezés

Az oroszok kezdtek dinamikusabban, Malkin előnyből lőtt középtávoli felső sarkosa révén vezetést is szereztek a kilencedik percben. A tizenharmadikban viszont emberhátrányban egyenlítettek a finnek, Hentunen egyedül ellépett, nem hibázott. A maradék ötven percben folyamatosan támadtak az oroszok – ha éppen nem állíttatta ki magát valamelyikük hülyén, értelmetlen szituációkban; a második harmadban hárman is megtették –, de képtelenek voltak góllá érlelni a dominanciát.

Az is igaz, a finnekben a második harmadtól lehetett érezni az erőt, a durvaság tolerálható keménységgé szelídült, elképesztően összeszedetten, már-már tökéletesen védekeztek, megfojtották az oroszok máskor frenetikus passzjátékát, a kontráik veszélyeseknek tűntek, és sokkal kevésbé látszottak fáradni, mint a hazaiak. Ennek meg is lett az eredménye: a hosszabbítás hatodik percében a töketlenkedő orosz védők és az idétlen Jerjomenko portás közreműködésével Koivu bekotorta a győztes gólt.

1986 óta nem nyert világbajnokságot rendező ország válogatottja. Akkor történetesen a szovjetek cselekedték meg, amit megkövetelt a hazai pálya. Az oroszok hiába bíztak abban, hogy a sorozat megtörik. Talán jövőre a kanadaiaknak összejön, a 2008-as vb náluk lesz. Nekik amúgy egyéb teendőik is vannak még, minthogy váratlanul simán el bírták intézni a svédeket, így másodikként ők jutottak a döntőbe.

Sima ügy

Gyakorlatilag az első harmadban eldőlt minden. Az elsőt Cammaleri ütötte, a harmadikat a zseniális Eric Staal tette be. Közéjük a még egyetemi csapatban játszó, alig tizenkilenc éves Toews szupergólja ékelődött, a kanadai csatár estében cselezte ki a svéd kapust, és kotort a jobb alsóba.

Noha a második harmadban hamarjában szépítettek a svédek a pontkirályjelölt Davidsson jóvoltából, a klasszis Rick Nash által jegyzett negyedik kanadai találatra már nem volt válaszuk. A harmadik felvonás sem izgalmat, sem gólt nem hozott, a svédek lövöldöztek, Ward perfekt eleganciával védett, a kanadaiak kihagytak egy rakás ziccert.

Vasárnap előbb a bronzmeccs jön, az oroszok az egyszer már legyőzött svédek felett iparkodhatnak diadalt aratni, míg Kanada Finnországgal csap össze. Az oroszok mellett egyértelműen a kanadaiak támadnak a legkreatívabban ezen a vb-n, viszont a finneknél különbül nemigen védekezik senki. Érdekes lesz, mi jön ki ebből.

A pofátlanság netovábbja

A végére egy kis ráadás: a minap Malkin pimasz csodagóljával szórakoztattuk Önöket, most ráteszünk még egy lapáttal. A találatot két nyájas olvasónk találta egyszerre, ezúton is köszönjük. A gólszerző bizonyos Mike Legg, aki a michigani egyetemi csapat színeiben alázta így a minnesotaiakat, még 1997-ben. Figyeljenek erősen, érdemes.

Legg egyébként nem jutott el az NHL-ig, bár 1993-ban draftolta a New Jersey, nem játszott egy percet sem ott. Karrierje csúcsára a finn első osztályban, a HIFK Helsinkiben és a Kuopióban hágott fel két szezon erejéig.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!