Viola
-6 °C
-2 °C

Kanada a világbajnok

2007.05.13. 21:30
Két harmadon keresztül oktatta a finneket a moszkvai jégkorong-világbajnokságon a kanadai válogatott, aztán az utolsó tíz percben egyszer csak 3-2 lett a 3-0-ból. Akkor villant a torna legértékesebb játékosa, Rick Nash, és pontot tett a történet végére. A bronzmeccsen Oroszország a svédek felett aratott 3-1-es győzelemmel vigasztalódott az elvesztett elődöntő után. Bónusz videó a kanadaiak játékáról és Nashről.

Aszongyák, a szombati orosz–finn elődöntőre 30 ezer rubelnél indultak a feketejegyek; tessék szorozni kábé héttel, kijön forintban. Miután a hazaiak vesztettek, az üzérek ráfaragtak. Bár nagyon azért nem: igaz, hogy a harmadik helyért küzdő oroszok helytállására csak háromnegyed ház volt kíváncsi, a döntőre azonban mégiscsak megtelt a 14 és fél ezres csarnok.

Az esti kérdés ugyebár az volt, hogy a fifikás kanadaiak vagy a munkás finnek kerekednek fölül. Ez a pár egyébként utoljára 1994-ben döntőzött, akkor Kanada nyert büntetőkkel. A szerepeket gyorsan ki is osztották, a kanadaiak támadtak, a finnek védekeztek és keménykedtek. Az is kitűnt, a bírók meg akarják fogni a dolgokat az elején, úgyhogy egykettőre kiszórtak egy-két durvuló finnt. A kanadaiak meg a három első harmados előnyből ki is használtak tüstént kettőt. Előbb Rick Nash, utóbb Eric Staal cselekedett gólt érően.

Négy ide, kettő oda

A finnek a továbbiakban futottak az eredmény után, a kanadaiak vidáman kontráztak. És bevágták a harmadikat, Armstrong révén. Az csak az utolsó harmad második felében derült ki, hogy mennyi erő és tartás van a finnekben. Kontiola szépítését Miettinen újabb szépítése követte, Kanada pillanatok alatt elvesztette, amit csaknem egy órán keresztül épített, és az utolsó három percre tökéletesen nyílttá vált a meccs. Mígnem kiugrott ismét csak Nash, akit felborítani is csak akkor bírtak a finn védők, amikor már kicselezte a kapust és bekotorta a negyediket.

A világbajnok ezzel a 4-2-vel Kanada lett, amely egyébként egy pontot vesztett összesen, mindenkit többé-kevésbé simán intézett el, csak Csehország bírt neki ellenállni, annyira, hogy kiküzdjön egy hosszabbítást. Legújabb meccseik még nincsenek fent a YouTube-on, de a svájciak elleni negyeddöntő némely eseményeit, íme, megmutatjuk.

Esztétikai élvezet

Az oroszok már a szombaton elvesztett elődöntő utáni első percben elkezdtek fogadkozni, hogy nagyon is komolyan fognak küzdeni az érmekért. A sokkal kevésbé csalódott, mint inkább töretlenül lelkes hazai közönség előtt nyilván nem is tehettek másként. Ennek az lett a következménye, hogy nem a fináléról lemaradt csalódottak matiné jellegű játszadozásába, hanem nyílt és dinamikus hajszába torkollt a bronzmeccs. Az oroszok is száguldoztak, a svédek is igyekeztek, és mivel mégiscsak kisebb volt a tét, senki nem döngölt jégbe senkit, úgyhogy maradt a nettó esztétikai élvezet.

A leghevesebben a mindössze három pontot elért Alekszandr Ovecskin hajtott – akit előzőleg a vb legnagyobb sztárjának remélt a szláv szaksajtó –, más kérdés, hogy ezúttal sem jutott semmire. Nem úgy Jemelin hátvéd, aki eddigi pontját megháromszorozta ügyesen. Előbb hátrányban lépett el az elöl ragadt svéd védők között, cselezte ki a kapust és stukkolta a hálóba a hálóba valót, majd Zinovjev csatárnak adott gólpasszt. A második harmad első percében becsorgott a harmadik orosz gól, Frolov kotorta a korongot a svéd kapus lába közé, akinek sikerült bénán besodornia azt.

Három ide, egy oda

A hazaiak ettől kezdve minden lehetséges alkalommal megpróbálták megcsinálni az utolsó utáni passzt is, hiába, a svédek ellenben lőttek, mint a pinty – összesen harminchármat –, és naggyá tették Jerjomenko portást. Szombaton éppen rajta ment el a döntőbe jutás, búsult is erősen, de terápiás céllal vállalta a játékot, és bejött neki. Hétfőre virradóra biztosan jobban fog aludni, mint egy éjszakával korábban, még akkor is, ha a negyvenkilencedik percben Steen csatár előnyben hatalmas gólt ütött az orosz bal alsóba. A svédek a kétgólos mínuszkor szokásos módon lehozták Backlund cerberust – kettővel lettek így többen, mert egy oroszt közben lezavartak a bírók két percre –, ám hiába erőlködtek, 3-1 maradt a vége.

Oroszország úgy lett harmadik, hogy nyolcból hetet nyert, és rendes játékidőben egyet sem vesztett. A svédek úgy negyedikek, hogy háromszor kaptak ki, ebből kétszer az oroszoktól, egyszer, az elődöntőben Kanadától.

Nash az isten

A legvégén nemcsak érmeket, más kitüntetéseket is osztottak. A sajtómókusok például megválasztották a torna all star csapatát. Ez így nézett ki: Lehtonen kapus (Finnország), Markov hátvéd (Oroszország), Nummelin hátvéd (Finnország), Morozov csatár (Oroszország), Malkin csatár (Oroszország), Nash csatár (Kanada). Az Index tudósítójáé meg így: Ward kapus (Kanada), Markov, Tarnström hátvéd (Svédország), Malkin, Nash, Eric Staal csatár (Kanada).

A torna pontkirálya a svéd Davidsson, legértékesebb játékosa pedig – ezúttal mind mindenki, mint jómagam szerint – Rick Nash lett. Úgyhogy róla is mutatunk egy videót, nem válogatottast, hanem columbusost, a most véget ért NHL-szezonból származó elemekkel. A vb-nek vége, Moszkva búcsúzik, aludjanak jól, álmodjanak szépeket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!