Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csak a pekingi aranyért fizetnek a pólósoknak

2007.05.15. 16:10
A férfiak már kvalifikálták magukat, a nők elsősorban a jövő februári világselejtezőben bíznak - pekingi szemszögből röviden így értékelték a vízilabdázók helyzetét a Magyar Olimpiai Bizottság soros olimpiai konzultációján. A szövetség elnöke, Martin György kifejtette, a márciusi vb-döntőt öt vagy hat góllal kellett volna nyernie a csapatnak, és százévente szokott egyszer előfordulni, hogy egy ilyen meccset elveszít a csapat. A férfiak aranyesélyesek, a nők simán érmesek lehetnek Pekingben.

A "hosszabb" minősítést Godova Gábor, a női csapat kapitánya kezdte, aki szerint a melbourne-i vb negyedik helye elfogadható, különösen annak fényében, hogy míg a tengerentúliak három hónapot készültek az eseményre, addig a bajnoki és kupaküzdelmektől megfáradt európaiak ennek a harmadát. Ugyanakkor nem ez volt elsősorban a döntő: az, hogy a finálét az amerikaiak és az ausztrálok vívták, leginkább a két náció újításának volt betudható.

Nyolcvan kiló - fekve nyomásban

A tengerentúliak minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektetnek a fizikai felkészülésre, így jóval erősebbek, mint bármelyik európai gárda játékosállománya. Míg az ausztráloknál úgymond "a válogatottba se kerülhet be, aki nem nyom nyolcvan kilót fekve", addig nálunk a lányoknál egyáltalán nincs fekvenyomás. A kondicionáló edzések a gumikötelezésre és a medicinlabdás gyakorlatokra korlátozódnak. "Annak nincs értelme, hogy most mi is elkezdjük ezt, azzal csak tönkretennénk a lányokat, akik nem szoktak hozzá a súlyzózáshoz - jelentette ki Godova Gábor.

Kirisin vagy Triszten keresztül Pekingbe

"Alkatilag is mások, nem alkalmasak az ilyenfajta erősítésre. A jelzést viszont vettük, azaz ki kell találjuk az ellenszert, a sokmozgásos játékot, amivel ki lehet fárasztani a megvastagodott vetélytársakat."

Az idei nyár egy részét épp annak kívánja szentelni a kapitány, hogy a nyári Világliga-selejtezőn - amelyen a csapat kulcsemberi közül az olasz légiósok nem tudnak részt venni - több fiatalt is kipróbáljon, akik az új játékstílusba leginkább bele tudnak illeszkedni. A kvalifikációs menet augusztus végén kezdődik a kirisi európai selejtezővel, ahonnan egy csapat jut tovább, míg a második-hatodik helyen végző együttesek februárban, a trieszti világselejtezőn próbálkozhatnak, innen elvben az első három jut ki Pekingbe, de ha az afrikai legjobb visszamondja a részvételt - mint eddig kétszer is -, akkor a negyedik is ott lehet az olimpián.

Közepes teljesítménnyel is aranyközelben

A férfiak szereplésének értékelését a betegeskedő Kemény Dénes nevében Köpf Károly tolmácsolta. A főtitkár elmondta, a megannyi klubkötelezettség miatt a játékosok fáradtan kezdték a felkészülést, ennek ellenére a csoportelsőséget sikerült gond nélkül kivívni, majd közepes játékkal egészen a döntőig menetelni.

A fináléban szintén közepes teljesítményt nyújtott a csapat, ehhez képest karnyújtásnyira került az aranytól, ám buta egyéni hibák miatt nem sikerült a rendes játékidőben megnyerni a mérkőzést.

A csapatépítés

"Bár az ezüst miatt nem lehetünk maradéktalanul elégedettek, azért nagy dolog, hogy a csapat sorozatban képes döntőt játszani" - utalt arra Köpf Károly, hogy a Kemény-gárda a 2003-as barcelonai világbajnokság óta minden egyes világversenyen bejutott a döntőbe, Melbourne-ben immáron zsinórban a kilencedik alkalommal.

Az athéni együtteshez képest öt helyen változott a gárda, azaz a fiatalok - Kis Gábor, a Varga-testvérek, Szivós Márton, Nagy Viktor - beépítése jól halad; azzal, hogy a kvalifikáció megoldódott, az előttünk álló időszakban teljes mértékben a pekingi csapatépítésre lehet koncentrálni.

Az elhangzottakhoz eztán Martin György elnök tett hozzá néhány sarkos szakmai megjegyzést - úgy is, mint egykori sikeres edző.

Pluszgólok jöhetnek vissza

Martin doktor a hölgyekkel kapcsolatban jelezte, Godova Gábor a rendelkezésére álló igen rövid idő alatt látványosan megszervezte a csapat védekezését, amely mindvégig különleges biztonsággal működött. A tengerentúliak megizmosodásával kapcsolatban megjegyezte: nem véletlen, hogy az amerikaiak elleni elődöntő utolsó negyedében több gólos hátrányból felállt, és végül majdnem nyert együttesünk, minthogy sikerült szinte teljesen kifárasztani vetélytársunkat - a jövő útja tehát mindenképpen ez.

"Gábor ráadásul azt sem mondta, hogy két fontos támadója hiányzott: Drávucz Rita és Kisteleki Dóra, ők meccsenként két-három pluszgólt jelenthetnek, azaz velük együtt még jobb lesz a csapat, és ez komoly reményekre jogosít: egy olimpiai érem simán benne van ebben a társaságban" - szögezte le az elnök.

A jobb csapat veszített

A férficsapattal kapcsolatban megjegyezte, lehet udvariaskodni, hogy négy-hat csapatból áll az élmezőny, "ettől még a magyar válogatott továbbra is az első kettő közé tartozik; és százévente egyszer fordul elő, hogy egy döntőn a sima öt-hatgólos siker helyett a hosszabbításban veszít a sokkal jobb csapat. A horvátok góljai a mi elrontott támadásainkból születtek."

Martin György a fiatalok beépítésével kapcsolatban jelezte, talán nem véletlen, hogy Varga Dániel immáron a felnőttek között is elmondhatja magáról azt, amit korábban a korosztályos világversenyeken, azazhogy beválasztották a legjobbak közé (a 24 esztendős klasszist választották be a magyarok közül a vb All Star-csapatába).

Mikor kell szerződést bontani?

Végül az elnök jelezte, továbbra sem változott a szövetség premizálási politikája: a válogatottaknak csak az aranyért fizetnek - akkor viszont busásan -, és az edzők szerződésében is szerepel a klauzula, hogy ha nem jutnak el legalább az elődöntőig az aktuális világversenyen, úgy az elnökség egyoldalúan felbonthatja a megállapodást.

Martin György megjegyezte, drámaian túlzsúfolt a 2008-as versenynaptár, így személyes véleménye szerint jövőre vagy nem szabad indulni a Világligában (lesz még Eb is, majd augusztusban következik az olimpia), vagy az utánpótlás-játékosokat kell szerepeltetni, igaz, ebbéli véleménye nem feltétlenül tükrözi a szakvezetők, illetve az elnökség álláspontját.

Szivós feldolgozza a kihagyott helyzetet

Végül a melbourne-i világbajnokság esetleges pszichés hozadékáról - mennyire nyomja rá a bélyegét Szivós Márton további pályafutására a kihagyott helyzet - az elnök közölte: "Ha a kihagyott helyzetek miatti összezuhanástól félnénk, akkor jóformán a fél válogatottnál feltételezhetnénk problémákat. Marci helyzete ugyanis csak az utolsó volt abban a sorban, amelyikkel megnyerhettük volna a mérkőzést: ha előtte a többiek belövik a ziccereiket, nincs Szivós-kérdés, mert négy-ötgólos vezetéssel érkezünk a hajrához. Egyébként van a csapat mellett pszichológus, de nem hiszem, hogy később gondot jelentene egy most kihagyott helyzet: meggyőződésem, ha Marci ugyanilyen szituációba kerül Pekingben, be fogja lőni."