Viola
-6 °C
-2 °C

A világ legrosszabb csatára

2007.05.15. 17:11
A jégkorong nemcsak lövéscunamiról, szupergólokról és csodavédésekről szól, hanem keménységről, esetenként durvaságról is. Utóbbiban a 2007-es világbajnokság tanúsága szerint a finnek az elsők, közöttük pedig Jarkko Ruutu a király. Ruutunak Magyarországon is kialakult valami kultusza, köszönhetően mindenekelőtt fő rajongójának, Gengszter Zoltán előadóművésznek. A Pittsburgh és a finn válogatott 37-esének pályáját videók segítségével énekeljük meg.

Jarkko Ruutu 1975. augusztus 23-án született, majd addig cseperedett, amíg egyszer csak jégkorongozó lett belőle, méghozzá csatár. Két testvére szintén hokizik. A Jarkkónál három évvel fiatalabb Mikkót bár draftolta 1999-ben az Ottawa, az NHL-be nem jutott el. A 24 éves Tuomo viszont különb mindkettejüknél, már három szezont lenyomott a Chicago Blackhawksban, és a vb-n is hazája válogatottjának egyik legjobbja volt. Jarkko felesége dettó sztár, úgy hívják, hogy Niina Kurkinen, és foglalkozására nézve modell. Aki szeretné, pucéron is megtekintheti őt.

De hagyjuk a bulvárt: J. Ruutu kezdetben a HIFK Helsinkiben hajkurászta a pakkot, addig, amíg fel nem figyelt tehetségére a Vancouver Canucks, amely 1998-ban draftolta őt, harmadik körben, a hatvannyolcadik helyen. Az NHL-ben egy darabig hol játszott, hol nem, de összességében elég sokat igen.

Ruutu posztja szerint left wing, miszerint balszélső, a kapu előtt viszont csatársága ellenére kevéssé érzi magát otthonosan. Ezt a körülményt konkrét számok bizonyítják: eddigi 348 NHL-meccsén 67 pontot szerzett, ami annyi, mint 30 gól és 37 gólpassz. A 2006-2007-es szezont már nem Vancouverben, hanem Pittsburghben töltötte, szintén gyér eredményességgel: 81 meccs, 7 gól, 9 assziszt, a rájátszásban 5 meccs, 0 gól, 0 passz. A moszkvai világbajnokságon sem villogott: 8 meccs, 0 gól, 1 assziszt.

A jégkorongban egy forvard akkor teljesít elfogadhatóan, ha meccsenkénti pontátlaga 0,5 fölött van. Mutatói alapján tehát nagy nullának, a világ legrosszabb csatárának is titulálhatjuk a finnt. Miért szeretik őt az emberek mégis? Pimaszságáért, keménységéért, gyilkos ösztöneiért. Ebbéli tulajdonságai a vb-n az oroszok elleni csoportmeccs során domborodtak ki, amikor letarolta Pjotr Scsasztlivij csapatkapitányt, így:

Aztán csodálkozott, amikor kizárták aznapra a küzdelmekből. A teljes képhez tartozik, hogy Ruutu fél munkát végzett, amelyet az újabb orosz–finnen Mikko Koivunak sikerült befejeznie. Ő már úgy verte le Scsasztlivijt, hogy az orosz vissza sem tudott jönni, felépülése hat hetet vesz igénybe. De ne kanyarodjunk el a fősodortól, hiszen olyat is tudunk mutatni, amikor Ruutu extraklasszist öl. Torinói olimpia, Finnország–Csehország, az áldozat Jaromir Jagr.

Vannak, akik azt gondolják, ez már igazán sok, de sokan vannak, akiknek nagyon is tetszik. Némelyikük rajongó videóklipeket készít. Ilyeneket:

Ám a finn korsó is csak addig jár a kútra, amíg hatalmasat nem koppan, majd seggre nem esik. Torino már megvolt, Ruutu célkeresztjébe esmét Jaromir Jagr kerül, a végén mindenki mosolyog.

És van olyan is, amikor a koppanást jól megérdemelt pofon is tetézi. Az ottawai Spezza teszi helyre a nagylegényt:

Mint az elején említettük, Jarkko Ruutu végső soron csatár, és bár ritkán, de néha gólt is szokott ütni. Ha máshogy nem megy, büntetőből. Nyilvánvaló, hogy egy ilyennek kell jönnie a végén.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!