Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Belebukhat a Janics körüli huzavonába a kajakkapitány

2007.05.16. 16:59
Hatott Fábiánné Rozsnyói Katalin zsarolása és mégsem versenyez együtt a hétvégi Világkupán az elmúlt évek legsikeresebb kajakpárosa, Kovács Katalin és Janics Natasa. A hajót annak ellenére indítani akarta Szegeden Angyal Zoltán szövetségi kapitány, hogy utóbbi különvált edzőjétől "Kati nénitől" és eddigi társától. Fábiánné visszavonulással fenyegetett, Angyal a történtek után felajánlotta a lemondását.

Mégsem indul 200 m párosban a hétvégi Mol kajak-kenu Világkupán az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Janics Natasa, Kovács Katalin kajakos duó - derült ki az esemény szegedi sajtótájékoztatóján.

A hírt Angyal Zoltán szövetségi kapitány jelentette be, aki később azt is elárulta: felajánlotta lemondását.

"A két kiválóság egy hajóba ültetése, illetve a probléma megoldása végül meghaladta az erőmet, innentől kezdve mit csináljak? Felajánlottam a lemondásomat. A szegedi Világkupán természetesen ott leszek."

A kapitány lemondását egyelőre nem fogadta el a szövetség elnöksége, mert a testület csak a jövő hét elején ül össze - mondta a Magyar Kajak-kenu-szövetség (MKKSZ) sajtófőnöke. Ganczer Gábortól azt is megtudtuk, Angyal Zoltán egy újságírói kérdésre árulta el döntését, azt csak a hétvége után akarta közölni. A kapitány azért nem indította el Janicsot és Kovácsot egy hajóban, mert utóbbi kérte, ne versenyezzen se a 200 méteres, se az 500 méteres távon párosban. (A hosszabbik számban Paksy Tímeával indult volna.)

Angyal korábban annak ellenére nevezte be a világverő párost a legrövidebb távra, hogy Janics néhány hete kivált a sikeredző, Fábiánné Rozsnyói Katalin csapatából, amelynek Kovács is tagja, így a két klasszis az elmúlt időszakban nem készült együtt. A kapitányi döntés miatt éles ellentét alakult ki Angyal és Fábiánné között.

A legsikeresebb magyar kajakedző, Fábiánné gyakorlatilag megzsarolta a kapitányt: ha Janics és Kovács együtt indul, ő azonnal felhagy az edzősködéssel. A mai Nemzeti Sportban olvasható interjúban "Kati néni" azt mondta, kitörölte Angyal Zoltán nevét és számát a telefonjából.

A hétvégi Vk-n egyébként igen népes lesz a magyar válogatott, amely - hasonlóan a többi nemzethez - számonként két egységet indíthat. Összesen 54 hazai sportoló vesz részt a viadalon, a legfiatalabb a 17 éves Lakatos Zsolt, a legidősebb pedig a negyvenediket taposó Pulai Imre. A női kajak szakágat 11, a férfit 18, a kenusokat pedig 25 versenyző képviseli.

Mivel kedden a koreai csapat is - teljesen váratlanul - megérkezett Szegedre, így a Világkupán 51 ország közel ezer kajakosa és kenusa startol, ez rekordnak számít.

Mol kajak-kenu-Világkupa, a magyar csapat
(először az A, majd zárójelben a B egységek):

1000 m:
férfiak:
K-1: Benkő Zoltán (Bozsik Gábor) K-2: Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor (Fekete Gyula, Dombi Rudolf) K-4: Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos, Horváth Gábor (Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila, Boros Gergely) C-1: Vajda Attila (Sáfrán Mátyás) C-2: Kozmann György, Kolonics György (Tóth Márton, Nagy Péter) C-4: Metka Márton, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor, Mike Róbert (Hüttner Csaba, Csabai Edvin, Fürdök Gábor, Sáfrán Mátyás)
nők: K-1: Benedek Dalma (Kovács Katalin) K-2: Kozák Danusia, Szabó Gabriella (Bara Alexandra, Horváth Tímea) K-4: Paksy Tímea, Benedek Dalma, Keresztesi Alexandra, Fazekas Krisztina
500 m:
férfiak:
K-1: Benkő (Vereckei) K-2: Kammerer, Kucsera (Fekete, Dombi) K-4: Sík, Boros A., Csamangó, Bozsik Gábor (Gyökös, Kökény, Beé, Horváth G.) C-1: Mike Róbert (Sáfrán Mátyás) C-2: Kozmann, Kolonics C-4: Metka, Sáfrán Mátyás, Balázs, Mike (Pulai Imre, Novák Ferenc, Csabai, Végh Attila)
nők:
K-1: Benedek (Kovács K.) K-2: Kozák, Szabó G. K-4: Paksy, Kovács K., Kozák, Szabó G. (Fazekas, Patyi Melinda, Keresztesi, Benedek)
200 m:
férfiak: K-1:
Boros Gergely (Gyertyános Gergely) K-2: Gyertyános, Beé István (Kadler Viktor, Babella Balázs) K-4: Kadler, Gyertyános, Beé, Babella (Sík, Boros A., Csamangó, Boros G.), C-1: Bozsik Attila (Foltán László) C-2: Horváth Gábor, Fürdök (Lakatos Zsolt, Végh A.) C-4: Joób Márton, Horváth G., Sarudi Pál, Balázs Péter (Metka, Sáfrán Mátyás, Balázs G., Mike)
nők: K-1: Paksy (Janics Natasa) K-2: Paksy, Patyi (Kozák, Szabó G.) K-4: Paksy, Kovács K., Fazekas, Patyi

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?