Szeptemberben döntenek a budapesti Dakar-rajtról

2007.05.24. 18:22
A Dakar-rali történetének legeredményesebb versenyzője, a francia Stephane Peterhansel is népszerűsítette a sorozatot csütörtökön Budapesten a versenyigazgató társaságában. A 2008-as versenyre ötszáznál is több résztvevőt várnak, a 2010-es, esetleg 2009-es budpesti indulás A 2008-as Dakar-rali budapesti sajtótájékoztatóján elhangzott, idén szeptemberben várható döntés a verseny budapesti rajtját illetően. A tájékozatón ismertették az idei verseny adatait, valamint a jövő évi futam során történő fontosabb változtatásokat. aki elmondta, még a tévében szeretett bele Afrikába, és ez a szerelem még most is tart.

"Most még korai arról beszélni, hogy mikor lesz Budapesten a verseny rajtja, de a tárgyalások jól haladnak, így remélem hamarosan ezt is bejelenthetjük" - mondta Étienne Lavigne versenyigazgató a Dakar-rali 2008-as versenyének magyarországi sajtótájékoztatóján. Újhelyi István államtitkár szerint szeptemberben várható a döntés arról, hogy 2010-ben - szerencsés esetben akár 2009-ben - a magyar fővárosból rajtolhat-e a világszerte ismert tereprali-viadal.

Rekordot döntött az idei verseny

A verseny első számú embere a tájékoztatón a 2008-as tervek előtt az idei versenyt értékelte. A 2007-es futam több szempontból is rekordot döntött. Eddig ezen volt a legtöbb résztvevő, hiszen ötszáz jármű indult, ami a 2001-es futamhoz képest 74 százalékos emelkedést jelent. "Jövőre ennél is több résztvevőre számítunk."

Véleménye szerint nagyon jelentős a közép-európai versenyzők létszáma, hiszen idén 19 magyar csapat nevezett, míg a csehektől 17 a lengyelektől tíz csapat indult. Nem mellékesen, Magyarország a kilencedik a rajthoz álló versenyzők létszámát illetően.

Hatalmas volt idén az érdeklődés

"Emellett a nézettség is minden eddigi rekordot megdöntött, ami annak is köszönhető, hogy idén 480 újságíró tudósított a Dakarról, akik közül kétszáz végig is jött a versenyen. 185 országban, 643 órás televíziós közvetítés volt idén." Az össznézettség egynegyedét Kelet-Európa tette ki.


Szalay Balázs autóversenyző és Étienne Lavigne, a Dakar versenyigazgatója

A szintén Lisszabbonból induló 2008-as versenyről elmondta, a január 2-3-i adminisztratív ellenőrzés és technikai átvizsgálások után 5-én lesz a rajt. 6-án kelnek át Afrikába, ahol három országot, Marokkót, Mauritániát és Szenegált érintik. 13-án lesz a pihenőnap, 20-án érnek a célba.

Öt hétig lehet nevezni

Frédéric Lequien megbízott motorsport-igazgató elmondta, jelenleg azon dolgoznak, hogy a jövő évi versenyen 6000 kilométer gyorsasági szakaszt tudjanak beépíteni. Ennek ellenére a homok lesz a domináns a versenyen, hiszen 7-8 napot töltenek a versenyzők Mauritániában, ahol kettéosztják az indulókat, külön az autókra és a motorokra, valamint a kamionokra.

"Ez lesz a harmincadik Dakar, szeretnénk szép születésnapot tartani. Nem lesznek nagyobb változtatások technikailag, de néhány kisebb szabálymódosítással szeretnénk közelebb hozni egymáshoz a profikat és a legjobb amatőröket." A megbízott igazgató elmondta, idén május 15. és június 22. között lehet nevezni a versenyre. Ezt követően a válogató bizottság szelektálja a pályázatokat és július első hetében mindenki választ kap.

Peterhansel huszadik versenyére készül

A tájékoztatón részt vett minden idők legeredményesebb indulója, Stephane Peterhansel, aki eddig kilencszer nyerte meg az összetett versenyt. "Ez lesz a huszadik versenyem. Először a tévén keresztül ismerkedtem meg vele, de Afrika már akkor is rabul ejtett, hát még amikor '88-ban először rajthoz álltam."

"Ez sokkal másabb, mint a többi verseny, hiszen itt több országon is keresztülmegyünk. Emellett ez az egyetlen, amely összehozza a profikat és az amatőröket. Rengeteg cég és még több munka van egy ilyen versenyen, de megcsinálható."

Nincs nagyobb öröm, mint a célbaérés

Peterhansel véleménye szerint ennél nehezebb versenyt elképzelni sem lehet, de annál nagyobb öröm is kevés van, mint amikor az ember a célba ér.