Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szeptemberben döntenek a budapesti Dakar-rajtról

2007.05.24. 18:22
A Dakar-rali történetének legeredményesebb versenyzője, a francia Stephane Peterhansel is népszerűsítette a sorozatot csütörtökön Budapesten a versenyigazgató társaságában. A 2008-as versenyre ötszáznál is több résztvevőt várnak, a 2010-es, esetleg 2009-es budpesti indulás A 2008-as Dakar-rali budapesti sajtótájékoztatóján elhangzott, idén szeptemberben várható döntés a verseny budapesti rajtját illetően. A tájékozatón ismertették az idei verseny adatait, valamint a jövő évi futam során történő fontosabb változtatásokat. aki elmondta, még a tévében szeretett bele Afrikába, és ez a szerelem még most is tart.

"Most még korai arról beszélni, hogy mikor lesz Budapesten a verseny rajtja, de a tárgyalások jól haladnak, így remélem hamarosan ezt is bejelenthetjük" - mondta Étienne Lavigne versenyigazgató a Dakar-rali 2008-as versenyének magyarországi sajtótájékoztatóján. Újhelyi István államtitkár szerint szeptemberben várható a döntés arról, hogy 2010-ben - szerencsés esetben akár 2009-ben - a magyar fővárosból rajtolhat-e a világszerte ismert tereprali-viadal.

Rekordot döntött az idei verseny

A verseny első számú embere a tájékoztatón a 2008-as tervek előtt az idei versenyt értékelte. A 2007-es futam több szempontból is rekordot döntött. Eddig ezen volt a legtöbb résztvevő, hiszen ötszáz jármű indult, ami a 2001-es futamhoz képest 74 százalékos emelkedést jelent. "Jövőre ennél is több résztvevőre számítunk."

Véleménye szerint nagyon jelentős a közép-európai versenyzők létszáma, hiszen idén 19 magyar csapat nevezett, míg a csehektől 17 a lengyelektől tíz csapat indult. Nem mellékesen, Magyarország a kilencedik a rajthoz álló versenyzők létszámát illetően.

Hatalmas volt idén az érdeklődés

"Emellett a nézettség is minden eddigi rekordot megdöntött, ami annak is köszönhető, hogy idén 480 újságíró tudósított a Dakarról, akik közül kétszáz végig is jött a versenyen. 185 országban, 643 órás televíziós közvetítés volt idén." Az össznézettség egynegyedét Kelet-Európa tette ki.


Szalay Balázs autóversenyző és Étienne Lavigne, a Dakar versenyigazgatója

A szintén Lisszabbonból induló 2008-as versenyről elmondta, a január 2-3-i adminisztratív ellenőrzés és technikai átvizsgálások után 5-én lesz a rajt. 6-án kelnek át Afrikába, ahol három országot, Marokkót, Mauritániát és Szenegált érintik. 13-án lesz a pihenőnap, 20-án érnek a célba.

Öt hétig lehet nevezni

Frédéric Lequien megbízott motorsport-igazgató elmondta, jelenleg azon dolgoznak, hogy a jövő évi versenyen 6000 kilométer gyorsasági szakaszt tudjanak beépíteni. Ennek ellenére a homok lesz a domináns a versenyen, hiszen 7-8 napot töltenek a versenyzők Mauritániában, ahol kettéosztják az indulókat, külön az autókra és a motorokra, valamint a kamionokra.

"Ez lesz a harmincadik Dakar, szeretnénk szép születésnapot tartani. Nem lesznek nagyobb változtatások technikailag, de néhány kisebb szabálymódosítással szeretnénk közelebb hozni egymáshoz a profikat és a legjobb amatőröket." A megbízott igazgató elmondta, idén május 15. és június 22. között lehet nevezni a versenyre. Ezt követően a válogató bizottság szelektálja a pályázatokat és július első hetében mindenki választ kap.

Peterhansel huszadik versenyére készül

A tájékoztatón részt vett minden idők legeredményesebb indulója, Stephane Peterhansel, aki eddig kilencszer nyerte meg az összetett versenyt. "Ez lesz a huszadik versenyem. Először a tévén keresztül ismerkedtem meg vele, de Afrika már akkor is rabul ejtett, hát még amikor '88-ban először rajthoz álltam."

"Ez sokkal másabb, mint a többi verseny, hiszen itt több országon is keresztülmegyünk. Emellett ez az egyetlen, amely összehozza a profikat és az amatőröket. Rengeteg cég és még több munka van egy ilyen versenyen, de megcsinálható."

Nincs nagyobb öröm, mint a célbaérés

Peterhansel véleménye szerint ennél nehezebb versenyt elképzelni sem lehet, de annál nagyobb öröm is kevés van, mint amikor az ember a célba ér.